Vandenbussche wint topper

Stef SoorsThibaut Vandenbussche heeft een optie genomen op de Belgische titel. Hij versloeg in de topper Arvid Viaene na een interessante partij. Vdb heeft nu al 1.5 punt voorsprong op zijn concurrenten. Met nog twee rondes te spelen lijkt dat beslissend. Een ander boeiend duel was er bij de -16, waar Stef Soors topfavoriet Maarten Larmuseau versloeg…

Alles lijkt beslist in de elitereeks van het Belgisch jeugdkampioenschap. Het was al eerder duidelijk dat Thibaut Vandenbussche de te kloppen man zou zijn. Hij had een half punt meer dan Arvid Viaene. Het toeval wil dat die twee gisteren tegenover elkaar stonden. Viaene mocht dus eigenlijk zeker niet verliezen en moest misschien zelfs winnen als hij zelf het heft in handen wilde houden. De twee kemphanen stelden niet teleur. In de opening leek er weinig aan de hand voor Viaene, maar Vdb begon toch stilaan de overhand te krijgen.

Van BK Jeugd

Vdb met wit speelt hier het interessante 23. Tc5!? Zwart kan het kwaloffer aannemen, maar kampt met een vervelend ruimtetekort. Viaene ging dus maar voor 23… Db8 24. h5 Lxc5 25. dxc5

Van BK Jeugd

d4?? Een grote fout in een moeilijke stelling. Rybka evalueert de positie na 25… h6 als gelijk al is het wel duidelijk dat wit voldoende compensatie heeft voor de kwaliteit. In ieder geval, Viaene lijkt de kluts kwijt en verliest compleet de pedalen: 26. h6! Td8 27. hxg7 Pg6 28. Dd2 f5? 29. exf6 1-0 en waarschijnlijk het punt dat doorslaggevend zal zijn voor de titel.

Een grappige stelling ontstond in de enige andere elitepartij die beslissend was, namelijk Krasucki-Forster:

Van BK Jeugd

Wit speelt logischerwijs 24. Tg1 en na het grappige, maar simpele Lf8 konden de stukken in de doos. Forster doet het prima in deze elitereeks en dat dient toch eens vermeld te worden omdat wij voor het tornooi nog onze twijfels hadden. Krasucki kent een beetje een dramatisch tornooi en kon enkel een punt binnenhalen door Nijs door zijn vlag te jagen (iets wat trouwens vreemd is met deze tijdscontrole, die bij elke zet 30 sec. extra geeft).

De andere partijen eindigden op remise, ook Verlinde-Nijs. Daar verscheen na de partij de zwarte koning op het bord, dus gingen wij ervan uit dat zwart had gewonnen, maar dat bleek een vergissing.

  1 Khonghaloos Galeh     (2204) ½-½  Allaert Dimitri       (2049)
  2 Sarrau Jelle          (2203) ½-½  Vanderhallen Nicolas  (2197)
  3 Vandenbussche Thibaut (2212) 1-0  Viaene Arvid          (2125)
  4 Krasucki Youri        (2012) 0-1  Förster Sven          (1889)
  5 Verlinde Tieme        (2141) ½-½  Nijs Nils             (2115)

  1. Vandenbussche 6/7
  2. Viaene, Vanderhallen 4.5/7
  3. Forster, Verlinde, Khongaloos 3.5/7
  4. Nijs, Sarrau 3/7
  5. Allaert 2/7
  6. Krasucki 1.5/7

Vandaag verbreden wij onze aandacht ook even naar de heel interessante -16-groep. Oude rot in het jeugdschaak Hugo Van Steenwinckel vertelde ons in een interview (dat maandag zal verschijnen op deze website) dat deze reeks een echt kluwen is. En hij krijgt gelijk. Met meer dan 15 spelers boven de 1800 elo, is het sowieso onvoorspelbaar. Toch waren de topfavorieten totnogtoe op de afspraak. Gisteren stond het duel tussen de kampioen bij de -14, Stef Soors en de topfavoriet Maarten Larmuseau op het programma. Beide jongens hebben al samengewerkt met Mher Hovhanisian en die vetrouwde mij gisteren toe dat hij dan ook niemand van de twee zou helpen bij de voorbereiding. De volgende stelling kwam op het bord:

Van BK Jeugd

Soors heeft met wit al een groot deel van het werk gedaan, maar hier stort de stelling van de Aalternaar helemaal in na 20… exf4? Er volgde 21. e5+! f5 22. gxf5 Lxf5 23. Pxf4 en het stuk gaat verloren. Soors en Gijsen nemen voorlopig de leiding in die groep, maar er is nog vanalles mogelijk.

U vindt verder alle informatie op www.juniorchess.be. Onze fotograaf van dienst Yves Van Hulle nam nog enkele mooie kiekjes:
Larmuseau verloor de topper

Van BK Jeugd

Ook eens wat kleintjes:

Van BK Jeugd

Een 20.2-inch laptop: gigantisch ding is dat

Van BK Jeugd

Analyserende jongeren

Van BK Jeugd

Arthur Hugaert kijkt terug naar boven in de stand

Van BK Jeugd

Papathanadinges, een prachtige naam

Van BK Jeugd
Van BK Jeugd

Uw verslaggever Thibaut Maenhout speelde gisteren ook nog een simultaan:

Van BK Jeugd

De elite in actie:

Van BK Jeugd

“Die fotograaf ziet er maar akelig uit”

Van BK Jeugd

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.