BK jeugd eindverslag

Jonas Van CappellenHet BK zit erop. Alle jongeren zijn terug naar school (en vinden dat waarschijnlijk niet zo leuk). De officiële site is geupdate met alle uitslagen en eindstanden en wij hebben nog een allerlaatste verslag (met veel foto’s)…

We weten intussen allemaal dat Thibaut Vandenbussche Belgisch kampioen is geworden. Hij kon in de laatste ronde zijn titel nochtans kwijtspelen als hij verloor van zijn grootste concurrent Nicolas Vanderhallen. Je zou dan ook een vrij heftige strijd verwachten, maar die kwam er niet.

Van Eindverslag B…

In deze stelling werd immers al remise overeengekomen, na minder dan 20 zetten. Vanderhallen zal wel niet van de stelling gehouden hebben, toch vinden wij het jammer dat hij niet probeerde voort te spelen. Rybka geeft na Lxd6 exd6 0-0 een klein voordeeltje voor wit, maar in een stelling waar het toch nog kan keren.

Aangezien de topper dus in een vroegtijdig stadium was beslist, was het hopen dat er nog wat te beleven viel. De meeste borden kozen immers voor een stabiele remise. Gelukkig was er nog Tieme Verlinde, die er wel nog zin in had. Hij koos voor een erg scherpe variant in het Frans (met een pionoffer op b4) en geheel in de stijl van de opening kwam de volgende positie op het bord.

Van Eindverslag B…

Allaert gaat hier voor het dubieuze offer 22…Ph3!? dat Verlinde simpelweg aanneemt en enkele zetten later gaat Allaert definitief in de fout…

Van Eindverslag B…

… door hier 27… f3? te spelen. Verlinde maakt het koelbloedig af: 28. Pef6 Kd8 29. Le7+ Kc8 30. Pb6+ 1-0. Dit is de eindstelling waarin het onvermijdelijk mat loopt, hoewel Tieme waarschijnlijk wel gewoon de dame wil winnen met een aftrekaanval.

Van Eindverslag B…

In de open reeksen was het vooral bij de -16 en de -12 nog erg spannend. Bij de -16 speelde Stief Gijsen een snelle remise, zodat Stef Soors met een overwinning nog langszij kon komen. Helaas voor de jonge Limburger kwam hij niet verder dan remise tegen Sigiswald Barbier. Gijsen werd daardoor kampioen, Soors alleen tweede. Toch is dit een knappe prestatie voor Stef, want het was zijn eerste jaar bij de -16 (vorig jaar won hij nog de -14). Dat het een waar succes is voor Stief, hoeft eigenlijk niet eens vermeld te worden.

Bij de -12 had Pieter Saligo gisteren de spanning teruggebracht door leider Jason Vandenberghe te verslaan. Ook daar kon het tij nog keren, want Vandenberghe moest in de laatste ronde tegen elofavoriet Stefan Beukema (1969!). Het was dus niet ondenkbaar dat Vandenberghe alsnog zou worden ingehaald. Maar daar had de KOSK-speler geen zin in. Met een knappe stressbestendigheid versloeg hij Beukema en werd zo alleen kampioen.

Alle uitslagen, standen en partijen zijn nu geupdate op de officiële site. Wij eindigen nog met enkele foto’s. De meeste zijn nieuw en de mooiste zetten we er nog eens in.
Dé pet van Sven Forster:

Van BK Jeugd

-14 in actie:

Van Eindverslag B…

Tornooileider Luc Cornet:

Van Eindverslag B…

Forster – Khongaloos

Van Eindverslag B…

Jelle Sarrau eindigde toch nog met een positieve noot na een matig tornooi

Van Eindverslag B…

Scheids Jos Pots en Webmaster Jan Vanhercke

Van Eindverslag B…

De perszaal en redactieruimte voor de organisatie en de bulletin-makers

Van Eindverslag B…

Autoritair bij de -18: Robin Leenaerts

Van Eindverslag B…

Toch ietwat verrassend vice-kampioen bij de -20: Roel Hamblok

Van Eindverslag B…

Tieme Verlinde redde de laatste speeldag

Van Eindverslag B…

Larmuseau-Gijsen

Van Eindverslag B…

Ook Arne Vandervurst kon niets beginnen tegen Lennart De Bock

Van Eindverslag B…

Arvid Viaene

Van Eindverslag B…

Morris Vandaele

Van Eindverslag B…

Onze favoriete foto’s:

Van BK Jeugd
Van BK Jeugd

En uw verslaggever en nar ter plaatse

Van Eindverslag B…
  1. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme17-04-2007

    Bedankt voor de duidelijke verslaggeving van het BK Jeugd !! Zéér up-to-date !

  2. Mathias
    Mathias17-04-2007

    Redelijk flauw om in zo’n belangrijke partij remise te nemen, zij het in een toch wel lastige stelling. De druk op Thibaut is alleszins voldoende reden om het in praktijk 50/50 in te schatten.
    Misschien moet je erbij vertellen dat er een selectie voor een Europees kampioenschap aan vasthing? (vraag ik me zo af)

  3. Wim
    Wim18-04-2007

    Er werd op het kampioenschap niet echt duidelijk gezegd hoe de selecties van uitzendingen nu echt in zijn werk zullen gaan alhoewel er nieuwe richtlijnen al gepubliceerd zijn meen ik mij te herinneren.

    Maar concreet wie gaat er nu naar de wereld -18? Nicolas tweede bij de elite of Robin veruit de beste bij de -18 reeks?

  4. FabriceWantiez
    FabriceWantiez19-04-2007

    U kunt vinden op http://www.echecs-photos.be photos van de tornooi ;o)

  5. KAra
    KAra19-04-2007

    grappige reactie erop!

    1 Comments:
    Anonymous said…
    Kind of funny seeing a Belgian junior tournament with none of the competitors being named Tintin.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.