Scandinavië vult tijdelijke leemte in topschaak

SigemanHet internationale topschaak ligt even stil in de aanloop naar de kandidatenmatchen volgende maand. Toch wil dat niet zeggen dat er nergens goed geschaakt wordt, integendeel zelfs. In Zweden en Noorwegen zijn respectievelijk de Sigeman&Co en Gausdal Classic-tornooien begonnen, waar onder andere Carlsen, Krasenkow, Dreev, Timman, Portisch en dies meer te bewonderen zijn…

Carlsen speelt in mei ook in de kandidatenmatchen (daar ontmoet hij Aronian), maar speelt als voorbereiding gewoon enkele tornooitjes. De Gausdal Classics in Noorwegen zijn een jaarlijkse afspraak voor de jonge Noor. Nog op de lijst daar: Krasenkow (2660), Dreev (2630), Rozentalis (2578) en ook de oude meester Lajos Portisch, iemand die je heden ten dage niet dikwijls tegenkomt in competitieverband. Voor zij die hem niet kennen: Portisch was in de jaren ’70 een van de smaakmakers van het topschaak. Meer info over dit tornooi vind je op de officiële site.

Lajos Portisch

Ook in Zweden wordt er op fatsoenlijk niveau geschaakt. Daar is namelijk het Sigeman & Co-tornooi begonnen, met onder andere Erwin L’Ami (2617) en favoriet Ivan Cheparinov (2646). Die laatste kennen we voornamelijk als de “second” van Topalov. Benieuwd of hij het researchwerk voor zijn meester misschien ook zelf eens kan gebruiken. De gouwe ouwe op het Sigeman-tornooi is Jan Timman. Timman speelt elk jaar uitstekend daar in Zweden en won het tornooi al enkele keren. Benieuwd wat hij er nu van maakt, bezoek dan ook hun officiële site.

  1. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme19-04-2007

    Carlsen ? Het gaat hier over Pontus Carlsen, als ik het goed kan lezen op hun officiële site ?
    Over Magnus valt er niets te lezen, alhoewel hij ook elk jaar aanwezig is op het Gausdal-tornooi ?

  2. Jan
    Jan19-04-2007

    Toch wel, Magnus speelt in Gausdal, Ponttus speelt in Sigeman&Co!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.