Er komt een ultieme computerbattle

Kramnik-Deep FritzDe mens is in een match geen partij meer voor de pc, dus vechten die het maar onder elkaar uit. Fide organiseert begin juni een tweekamp tussen Deep Fritz (“Ask Kramnik how it feels”) en regerend wereldkampioen Deep Junior. Daarmee sluit de match ook het kandidatentornooi af…

Voor het eerst in jaren is er terug een kandidatentornooi in mei en juni, in Elista, de hoofdstad van Verweghistan waar Fide-baas Illyumzhinov de plak zwaait als megalomaan president. Ik heb er al enkele keren naar verwezen en voor zij die het nog niet weten: Het zijn dus kwalificatiewedstrijden om mee te mogen doen aan het WK, dat in september plaatsvindt in Mexico. Onder andere op het programma: Aronian-Carlsen, Shirov-Adams en Gelfand-Khazimdzanov. Het zijn mini-matchen, dus met rechtstreekse uitschakeling. De beste 4 mogen naar Mexico.

Fide wil de boel daar in Elista nog wat opfleuren en gaat nu dus een computerbattle organiseren op het einde van het evenement. De electronische strijd zal gaan tussen Deep Junior en Deep Fritz. Er zal gespeeld worden volgens een vreemd soort rapidtempo (75 minuten+5sec/zet voor heel de partij) over een geheel van 6 partijen.

Sinds Kramnik in november vorig jaar 4-2 onderuitging tegen Deep Fritz, is het geloof dat de mens de pc aankan stilletjesaan aan het wegebben. Of beter gezegd: het geloof dat de mens nog steeds beter is en een engine in bloedvorm aankan is er nog, maar de stabiliteit en blunderbestendigheid van de engines maken dit in praktijk quasi onmogelijk. Nu zullen de pc’s het dus onder elkaar uitvechten en dat is altijd een interessant gegeven.

Deep Junior is de huidige wereldkampioen der computers. Er zal een prijzenpot van 100 000 euro voorzien worden. En dat voor een hoop chips en draadjes…

 1. Valery Maes
  Valery Maes24-04-2007

  De mens is in een match geen partij meer voor de pc..
  en geen enkel programma kan tegen Rybka op!

 2. Yen Peeren
  Yen Peeren25-04-2007

  Wel eigenlijk is het een oneerlijke strijd: de computer mag een openingsboek en tablebases gebruiken. Laat Kramnik openingsboek en tablebases daar gebruik van maken en de strijd zou wel eens serieus spannend kunnen zijn. Als correspondentieschaker weet ik dat computers toch nog altijd niet foutloos werken…

 3. Roel
  Roel25-04-2007

  goed argument

 4. Valery Maes
  Valery Maes25-04-2007

  Nog veel erger voor de computer zou spelen zijn zonder boek,
  want om zijn 2900 elo niveau te halen moet het engine praktisch naar het middenspel gedragen worden, zoals ze Tom Boonen afzetten voor de spurt 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.