NLS schrijft geschiedenis in Limburgse Interclubs

Vincent SchepensHet was al iets langer bekend dat NLS voor de derde maal op rij de Limburgse Interclub zou winnen, iets wat nog niet veel is gebeurd. Vrijdag stond de laatste ronde van die interclub op het programma. Daarvoor trok iedere Limburgse schaker en ook de schaakfabriek naar grootstad Hasselt, hoewel sommigen zich meer thuis voelen in een casino…

Het is komkommertijd in het schaken, dus trokken we afgelopen vrijdag naar Hasselt om wat te proeven van Belgisch schaak op hoog niveau. Limburg organiseert al jaren een eigen interclubcompetitie. Per jaar zijn er 11 ronden (11 vrijdagen) waar ploegen van 4 het tegen elkaar opnemen. Voor de laatste ronde moet elke ploeg naar Hasselt, want de afsluiter wordt gezamenlijk gespeeld.

Vooral de strijd om de tweede plaats kon dit jaar nog spannend worden. De eerste plaats lag immers al vast. NLS (Lommel) had al bijna elke wedstrijd gewonnen en kon de titel enkel nog verliezen door massaal forfait te geven, iets wat uiteraard niet gebeurde. NLS trok met een normale ploeg naar Hasselt. Enkel derde bord Ruud Jansen (2128) ontbrak, waardoor jeugdspeler Willem Gijsbers (1590) zijn kans kreeg in de ploeg.

Van Tornooitjes

In principe had die laatste ronde nog boeiend kunnen zijn. NLS speelde namelijk tegen de tweede in de stand, Eisden 1. Die laatsten stelden echter een verzwakte ploeg op, waardoor NLS zijn titel mocht vieren met een 3.5-0.5 overwinning. Mher won van Bob Merx (2082), ikzelf won van Marc Kraus (achteraan foto, 1890) en Willem klopte Michel Smets (1858, foto). Roy Schoemans en Luc Palmans (2035) hielden het op remise. De Noordlimburgers speelden het hele seizoen vrij constant met vaste namen Mher Hovhanisian (2396), Roy Schoemans (2228), Ruud Jansen (2128) en ondergetekende (2053). Jimmy Geboers (1950) was de invaller van dienst.

Van Tornooitjes

Het is de derde titel op rij voor NLS, waarmee het interclubgeschiedenis schrijft. Het wint namelijk de wisselbeker (waarvoor je in 5 jaar tijd 3 keer kampioen moet spelen). De tweede plaats ging naar Eisden en de derde plaats werd gedeeld door 2 ploegen: Boutersem en Diepenbeek, waarbij Boutersem het haalt op matchpunten. De degradatie in eerste provinciale is voor de fusieploeg Houthalen-Heusden-Zolder.

Het schaken heeft dikwijls enkele kleurrijke figuren achter het bord zitten. Zo was er in Hasselt de Lommelaar/Gentenaar Vincent Schepens, die heel de avond pokergetrouw met een zonnebril speelde.

Van Tornooitjes

Schepens won van Raoul Lenders. Hieronder nog enkele foto’s en uiteraard de stand:

  1. NLS 114, 32
  2. Eisden 1 99, 29
  3. Boutersem 97, 27
  4. Diepenbeek 97, 26
  5. … Zie de site van de Limburgse Liga, die binnenkort geupdate wordt.

NLS (Ruud Jansen ontbreekt op de foto):

Van Tornooitjes

De strijd tussen middenmoters Overpelt en Landen, met op de voorgrond Philippe Lombart en Peter Nijssen (remise). Achteraan verloor Sergio Zamparo van jeugdtalent Stef Soors:

Van Tornooitjes

Deze jongen heeft na zijn verwijdering in het BK in Oostende zijn lesje nog altijd niet geleerd:

Van Tornooitjes

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.