Het staat 1-1 in rapidmatch Kramnik-Leko

LogoIn Hongarije organiseert men elk jaar een rapidmatch tussen lokale trots Peter Leko en een andere topspeler. Vorig jaar was dat Karpov en het jaar daarvoor Adams. Dit jaar koos men voor een heruitgave van het WK-duel Kramnik-Leko. Na 2 partijen staat het 1-1…

De match vindt plaats in Miskolc in Hongarije, een plaats waar Kramnik niet Kramnik heet, maar wel Kramnyik. Het is de derde keer dat beide vrienden elkaar bekampen in een tweekamp. In 2001 won Kramnik met 7-5 en in 2004 verdedigde Kramnik succesvol zijn wereldtitel in Brissago (het werd 7-7, maar een wereldkampioen heeft genoeg aan een gelijkspel om zijn titel te behouden).

Nu staan de twee opnieuw tegenover elkaar, weliswaar in een rapidmatch. Er zullen 8 partijtjes gespeeld worden en de eerste 2 vonden vandaag plaats. De eerste was een vrij saaie remise (wat wel eens durft te gebeuren met deze twee spelers), maar in de tweede werd er duchtig geknokt.

Van Stellingen

In deze stelling kiest Kramnik met zwart voor 32…Dxb4?! en na 33. Tb1 volgt Dxc4?! 34. Tc1 Dxc1 35. Lxc1 met een erg onduidelijke stelling. Als Kramnik in plaats van 33… Dxc4 kiest voor bijvoorbeeld Da5 volgt eventueel 34. Ta1 Dc7 35. Lxa6 met een stelling die best ok lijkt voor wit (ook al kan je niet zeggen dat dit er dramatisch uitziet voor zwart). Er volgde nog een interessante strijd die uiteindelijk eindigde op eeuwig schaak.

Daarmee staat het na 2 partijtjes dus 1-1. Het is trouwens het begin van een mini-rapidtournee van Kramnik. Volgende week reist hij door naar Yerevan voor een match met Levon Aronian.

Voor meer info, verwijzen wij graag naar de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.