Carlsen schittert in eigen land

CarlsenHet Scandinavische tweeluik zit er al weer op. In Zweden won Cheparinov (zie vorige artikel) en in Noorwegen won topfavoriet en thuisspeler Magnus Carlsen. Carlsen scoorde 7/9 en verloor geen enkele partij. Daarmee wint hij overtuigend de Gausdal Classic…

Dat hij intrinsiek de beste schaker van de 10 was, behoeft geen uitleg, maar je moet het nog altijd doen op die leeftijd. Carlsen is 16 en wordt samen met Karjakin als hét toptalent van het moment beschouwd.

In de Gausdal Classic in Noorwegen bewees Carlsen niet alleen zijn niveau, maar ook zijn volwassenheid achter het bord. Hij stoomde naar een 6/8, wat nog enigszins te verwachten was als je naar zijn tegenstanders kijkt (het eloverschil was groot). In de laatste ronde moest Carlsen het echter opnemen tegen Mihael Krasenkow (2664), die een half punt achter de jonge Noor stond. Veel jonge spelers zouden op zulke momenten leergeld betalen, maar Carlsen heeft blijkbaar weinig last van de druk. Hij won na een spectaculaire partij en eindigt zo anderhalf punt voor Krasenkow en oude rot Lajos Portisch.

Carlsen kreeg wel eens de kritiek dat hij te veel tornooien zou spelen (onder andere Kasparov vond dat de Noor zichzelf aan het opblazen was). Dat moet de toekomst nog uitwijzen, maar hij lijkt er wel een pak ervaring mee te winnen en kan voor zulke jongeling al goed overweg met stress, tegenslag en moeilijke tornooisituaties. Men zou hem een grote toekomst kunnen voorspellen, maar eigenlijk is hij nu al een wereldtopper. Met zijn tpr van 2748 is hij ook traag maar zeker naar de elogrens van 2700 aan het kruipen. Wij zijn benieuwd of hij eind mei iets kan beginnen tegen Levon Aronian in hun kandidatenduel.

Eric Moscow

Opmerkelijk was ook de 5.5/9 van Lajos Portisch. De oude held toont dat hij het spelletje nog niet verleerd is. Een tweede opmerkelijke man is Eric Moscow (De dikke, kalende man op de foto). Hij mocht met zijn 2260 elo meedoen aan de A-groep. Het blijkt te gaan om een steenrijke Amerikaanse chirurg die erg veel “inschrijvingsgeld” betaalt om mee te mogen doen in zulke reeks. Zijn doel: het IM-schap. Moscow werd uiteraard laatste, maar haalde toch nog 1 punt meer dan verwacht: 1/9 (dankzij 2 remises).

Meer informatie over de Gausdal Classics vind je op hun website.

 1. KAra
  KAra26-04-2007

  tiens,
  heeft Moscow dan een partijtje meer gespeeld dan de rest?
  een remise tg zichzelf misschien 😉

 2. lieve
  lieve26-04-2007

  De officiele site vertoont inderdaad rare kronkels . Iedereen heeft blijkbaar tegen zichzelf gespeeld ,behalve de 10° man . Kan iemand deze puzzel verklaren ?

 3. Jan
  Jan26-04-2007

  hehe, ja dat moet 1/9 zijn, maar ge lacht maar op de officiele site heeft iedereen écht remise gespeeld tegen zichzelf 🙂 Waarom weet ik niet…

 4. lieve
  lieve27-04-2007

  Dit klopt nog niet helemaal, Rozentalis heeft gewonnen tegen zichzelf en Jones verloren ?????

 5. Matzkov
  Matzkov30-04-2007

  Kan zijn dat ik me weer in de maling laat nemen en dat jullie het eigenlijk wel doorhebben.
  Toch even de verklaring:
  In de rijen staan de spelers, in de kolommen de rondes (chronologisch). Per ‘kruisvak’ staat het resultaat dat de speler die ronde gehaald heeft (in het groot en in het vet) en tegen welke speler dat was (in het klein rechts of links vanboven).
  Zo heeft bv Rozentalis in de eerste ronde gewonnen (= 1) tegen Lie (= 10)

 6. lieve
  lieve30-04-2007

  Bedankt Matzkov voor de verklaring. Ik durf eerlijk toegeven dat het een raadsel was . Nu eens beter bekeken en ’t is inderdaad duidelijk. Zo gewoon van die blancodiagonaal te zien ! Weeral wat bijgeleerd vandaag !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.