Cheparinov wint Sigeman & Co

CheparinovDe Bulgaar Ivan Cheparinov heeft het Sigeman & Co-tornooi in Zweden gewonnen. Met nog een ronde te gaan heeft hij al een onoverbrugbare voorsprong. Chepa heeft de mooie score van 6.5/8…

Cheparinov werd geboren in 1986 en is dus een van die nieuwe generatie jonge grootmeesters die het internationale schaken onveilig maakt. In zijn geval ligt dat wat anders, want hij komt eigenlijk niet aan de kost als tornooischaker, maar wel als bijna fulltime second van zijn landgenoot Veselin Topalov. Cheparinov is dus iemand die vooral achter de schermen een pak ervaring aan het vergaren is.

Maar zo af en toe speelt hij ook tornooien mee en daarin is hij bijna altijd succesvol. Zijn rating van 2646 liegt er niet om. Ook qua stijl kan Cheparinov vergeleken worden met Topalov en dat bevestigde hij in Zweden. Kijk maar eens naar dit staaltje agressief schaak tegen Vassilios Kotronias.

Een partij vol offers, waarschijnlijk niet altijd even correct, maar wel boeiend voor de schaakliefhebber. Na 8 rondes telt Cheparinov 6.5/8. Daarmee heeft hij 1.5 punt voorsprong op zijn concurrenten Timman, Hillarp-Persson en Berg. Met nog één ronde te gaan is dat voldoende voor de winst. Vooral in de onderlinge confrontaties toonde de Bulgaar zijn kunnen door Timman en Berg te kloppen.

In 2005 won Cheparinov ook al eens het Bulgaarse kampioenschap (Topalov deed daar niet mee). Meer informatie vind je op de officiële site.

  1. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme26-04-2007

    Volgens mij gaan we in de toekomst dan nog véél méér horen van Cheparinov, als je die tekst hier zo gelezen hebt…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.