Kramnik slaat eerste keer toe

Kramnik-LekoIn de rapidtweekamp Kramnik-Leko heeft de wereldkampioen gisteren de leiding genomen. Hij won met wit na een interessant theoretisch kwaliteitsoffer. Na 4 partijen staat het nu 2.5-1.5 in het voordeel van Kramnik…

Kramnik blijft een meester in strategische stellingen. Dat bewees hij gisteren nog maar eens tegen Peter Leko. Leko koos voor een vrij theoretische variant, waar Kramnik duidelijk ook de finesses van beheerst. Na 21 zetten kwam de volgende stelling op het bord.

Van Stellingen

Hier kiest Kramnik met wit niet voor het logisch ogende 22. Te2 want na Pxb2 Txb2 kan eventueel Lf6. Dat Kramnik zijn kwaliteit even moet afgeven vindt hij niet zo erg, maar hij verkiest een actievere zet, namelijk 21. Le5! en na Pxe1 22. Txe1 Lf6 23. Lxf6 Dxf6 24. c7! kan Kramnik ten allen tijde de kwaliteit terugwinnen na bijvoorbeeld een zet als Lb7. Maar de Rus speelt het erg clever en verkiest zijn actieve loper zo lang mogelijk op het bord te houden. De passiviteit van de zwarte stukken (de toren op c8) maken de stelling moeilijk verdedigbaar. Kramnik manoevreerde zich mooi door de stelling om na 44 zetten het volle punt binnen te halen.

Van Stellingen

Leko geeft op vanwege 45. Td6! Dxc7 47. Dd5+ Kf8 48. Txf6 Kg7 49. De6 en de zwarte stelling stort helemaal in. Knappe overwinning van Kramnik. In de andere partij werd het een felbevochten maar al bij al logische remise. Daarmee staat het na 4 partijen 2.5-1.5 in het voordeel van Kramnik. Je kan alle partijen ook in pgn bekijken. Meer informatie op de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.