“We moeten ons spiegelen aan poker”

Bessel KokHet is voor velen misschien saai nieuws, maar het is toch vooral erg belangrijk nieuws. In Amsterdam is namelijk de Global Chess-company voorgesteld. Wat? Global Chess is het nieuwe bedrijf van de Nederlandse zakenman Bessel Kok dat het schaken nieuw leven moet inblazen. Dit is geen peanuts, meer zelfs, dit is mogelijk de enige kans om het schaken terug in de belangstelling te krijgen. En er is meer groot nieuws, want Kok kondigde in een chessvibes-interview aan dat er een WK-rematch komt…

De Nederlandse website chessvibes had een vrij uitgebreid interview met Bessel Kok over het nieuwe bedrijf. Het is zeker de moeite om dat interview eens te bekijken en beluisteren. Alle citaten die wij hier geven komen ook uit dat bewuste interview. U weze gewaarschuwd, het duurt even:Click To Play

Wie is Bessel Kok eigenlijk? Kok is een steenrijke Nederlandse zakenman en schaakliefhebber. Hij waagde zich vorig jaar in Turijn aan een huzarenstuk door zich kandidaat te stellen voor het Fide-voorzitterschap, dat in handen is van Kirsan Illyumzhinov. Kok kon het uiteraard niet halen, want Kirsan heeft een vaste schare volgelingen achter zich, die daar waarschijnlijk ook genoeg steekpenningen voor krijgen. Maargoed, om een lang verhaal kort te maken: Na de herverkiezing van Kirsan contacteerde die meteen Bessel Kok voor een samenwerking. Dat leek en lijkt ons wat vreemd, want wat Kirsan doet is in feite het programma van zijn tegenstander uitvoeren. En dan nog niet eens zelf, maar precies door die tegenstander.

Kok reageert hier wel goed op, mijn inziens. “Als je zulk aanbod krijgt en die man is bereid om een pak geld te investeren in dit project, zou het oneerlijk zijn ten opzichte van het schaken het niet aan te nemen”, legt hij uit. In de politiek zou het niet waar zijn, maar Kok lijkt gelukkig te beseffen dat het 5 voor 12 is in het internationale schaken en dat het dus niet het moment is voor politieke spelletjes.

Wat was precies de inhoud van dat aanbod? Het oprichten van een commercieel en professioneel bedrijf dat instaat voor het organiseren van een nieuwe en definitieve WK-cyclus én voor het commercieel interessant maken van het schaken. “Zoals in elke sport draait het in schaken om aandacht, sponsors en geld. Dat is net wat we de afgelopen 20 jaar bijna niet hebben gehad”, aldus Kok.

Kok

Allemaal goed en wel, maar hoe gaat dat nieuwe professionele bedrijf (dat dus Global Chess heet) zoiets realiseren? “Kijk naar snooker, kijk naar darts en bowling en kijk naar poker”, vertelt Kok. “Ik geloof er heilig in dat schaken niet moet onderdoen voor die sporten en zij hebben enorme resultaten bereikt door het mediatiseren van hun sport.” Is schaken niet te saai? “Ik vind poker ook enorm saai. Schaken heeft hetzelfde potentieel”, reageert Kok. Hier raakt hij een gevoelig en interessant punt en we kunnen hier zeker enkele kritische bedenkingen bij maken. Schaken heeft namelijk enkele nadelen die commercieel belangrijk zijn:
– Je kan schaken niet snappen zonder enige kennis van zaken. Bij snooker kan zelfs de grootste leek het spel volgen: je pot de bal in de pocket. Dat is de basis die veel eenvoudiger is dan bij schaken. Bij poker moet je enkel de volgorde van de kaarten kennen om het leuk te vinden en dat is in 1-2-3 geleerd.
– Schaken duurt veel langer dan darts, snooker of poker. De pijltjes in Darts vliegen er rap in en het werken met sets geeft vaart aan het spel. Schaken gaat traag en is daarom een sport die niet echt multimedia-vriendelijk is.

Het is dus moeilijk te voorspellen of schaken hetzelfde resultaat kan halen dan pakweg poker. Toch is de aanstelling van Kok en de oprichting van Global Chess een noodzakelijke stap als onze sport vooruitgang wil boeken. “Ik vroeg 11 maanden voor de WK-match aan de organisatie hoe ver het al stond met die organisatie. Als antwoord kreeg ik ‘we hebben nog tijd genoeg, het is nog een jaar’. Dan moest Kirsan het zelf oplossen natuurlijk. Global Chess zal nu professioneel instaan voor de organisatie van de WK-cyclus.” Als wij dit zo horen kunnen we niet anders dan blij zijn met het feit dat Fide niet meer zelf die organisatie in elkaar moet boksen. En het is sowieso een prima gegeven dat een professioneel bedrijf zoiets in goede banen zal leiden.

Global Chess is er echter nog niet meteen. Met het WK in Mexico van september dit jaar heeft het bedrijf nog niets te maken, eveneens met de rematch die er zal komen. Een rematch? Jawel, Kok bevestigt in het Chessvibes-interview dat er een soort rematch zal komen om de WK-titel. “Of dat een juiste beslissing is, weet ik niet, maar hij is gemaakt en daarna gaan wij van Global Chess in actie schieten om een vaste cyclus te maken”. Verdere details geeft hij niet, maar het is toch groot nieuws dat er een rematch zal komen. En over wie gaat het dan? Leko-Kramnik of Topalov-Kramnik? En botst dat niet met de cyclus die Fide net klaar had staan?

Kok zelf heeft wel een duidelijk beeld voor ogen: een grand-prix waarin men zich stap voor stap kan opwerken naar een WK-match (ongeveer zoals vroeger dus). Ook dat is goed nieuws, want het is tenminste een rechtlijnige visie. Nu maar hopen dat Fide het tegen dan niet verknald heeft en dat de sponsors mee zullen willen. Wij wensen Kok in ieder geval veel succes. Laat ook eens weten wat u ervan denkt…

 1. Valery Maes
  Valery Maes27-04-2007

  Schaken heeft een mecenas nodig om in zijn waarde te blijven
  als kunst, wetenschap en sport.
  Schaken heeft dus commerciële sponsors nodig die niet azen op mediabelangstelling.
  Schaken heeft ook een organisatie nodig die er zelf niets wil aan verdienen.

 2. Mathias
  Mathias28-04-2007

  Valery,

  “commerciële sponsors nodig die niet azen op mediabelangstelling.” is een contradictie, of getuigt van bedrijven met slecht management. Maar als de Topalovs en Kramniks een vestje moeten dragen met hun sponsors erop zoals bij snooker, zullen ze dat echt niet erg vinden als ze daardoor 10 keer meer verdienen…

 3. Geert Bonhomme
  Geert Bonhomme28-04-2007

  Ik vind het een goed idee, dat ze zo’n organisatie in het leven roepen !! Het kan onze geliefde sport alléén maar voordelen opleveren, lijkt me..
  Mijn nieuwsgierigheid is gewekt !!

 4. wim
  wim28-04-2007

  Kok is natuurlijk geen onbekende in Belgie, hij organiseerde in de jaren tachtig enkele toptornooien in Brussel (met als sponser zijn werkgever Swift) en werd later nog een tijdje hoof d van Belgacom.

 5. Valery
  Valery28-04-2007

  Ja Mathias, “commerciële sponsors nodig die niet azen op mediabelangstelling.” is een contradictie, maar die waren er in het verleden gelukkig genoeg 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.