Geen remises in Kramnik-Leko gisteren

Kramnik-Leko De zaterdagmatch tussen Leko en Kramnik levert beide kemphanen ieder 1 vol punt op. Kramnik won met wit de eerste partij en Leko deed het zelfde in de tweede partij. Daardoor verandert er weinig aan de onderlinge stand en is de wereldkampioen binnenkort weer een toernooizege rijker.

In een Engelse partij kreeg de wereldkampioen in de eerste partij een typisch kramnik-voordeeltje. Hij zadelde ten koste van de eigen rokade Leko op met een vervelende isolani en begon systematisch zijn stukken op de halfopen c-lijn de zetten. Rond de 30e zet slaagt de Hongaar erin om zijn geïsoleerde pion kwijt te geraken. De stelling lijkt op het eerste gezicht dan gelijk… Op het eerste gezicht, want van de witte torens gaat toch veel kracht uit. Wanneer Kramnik complicaties zoekt op de koningsvleugel, tast Leko ernstig mis. Hij geeft vrijwillig zijn pionnenstructuur op en tegen zwakke pionnetjes, daar weet de wereldkampioen wel raad mee. Binnen de korste keren kijkt Leko tegen pionverlies aan, en de techniek van Kramnik is (op die ene uitschuiver tegen Fritz na) uitstekend. Neemt u even de positie op de 52e zet en zeg zelf: had u ook f4! gevonden?

Zo goed het Kramnik af ging in de eerste partij, des te slechter verging het hem in de tweede rapidpartij van de dag. Kramnik koos een Spaanse set-up en kon na zo’n 16 zetten toch moeilijk tevreden zijn. De witte paarden staan dreigend op de koningsvleugel, de witte “spaanse” loper is nog steeds niet geëlimineerd en op de damevleugel heeft zwart niets bereikt. Wanneer Kramnik …22 Pde5 speelt, dan is dat niet om in de leerboeken te komen om aan te tonen dat de geïsoleerde dubbelpion in het centrum vaak erg nuttig verdedigend werk kan opknappen. De zwarte zwartveldige loper kijkt vooral tegen zijn eigen pionnen aan en te meer lichte stukken er verdwijnen, te meer Kramniks structurele zwaktes hem pijn gaan doen. Het moet gezegd: de wereldkampioen maakt er nog het beste van. Met …36 c4!? probeert hij de zaken serieus te compliceren, maar Leko moet de zaakjes erg goed hebben uitgecalculeerd. Zijn antwoorden zijn erg droog, haast kramnikiaans. Net zoals de eerste partij van de dag, eindigt ook de tweede met een petite combinaison. Had u ook onmiddellijk 49. Tg6: gezien, de Hongaar speelde het trouwens a tempo. De pointe is dat na Dg5+ de koning naar een wit veld moet, waarna Dh5:+ de toren opnieuw terugwint met massa pionnen voorsprong.

Meer informatie en partijmateriaal is te vinden op de officiële site.

Arena

  1. Lusine
    Lusine30-04-2007

    Op 4 mei begint Kramnik-Aronian match in Jerevan. De officiële site is: http://www.aroniankramnik2007.am/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.