Aronian stunt op dag 2

Aronian stunt

Update: Persconferentie Kramnik en Aronian (vertaald) 

2-0 werd het op de tweede dag en dat mogen we gerust een stunt noemen, want het is Levon Aronian die de 2 punten binnenhaalde. De o zo solide Kramnik werd 2 keer van het kastje naar de muur gespeeld. Het is trouwens een unicum dat Kramnik 3x op rij verliest (zo zei hij in de persconferentie achteraf). Indrukwekkend… Schakend Armenië staat op zijn kop. Hun uitdager Levon Aronian heeft op de tweede dag in zijn tweekamp met Kramnik een heuse stunt uitgehaald. Niet 1, maar wel 2 partijen winnen tegen Kramnik, zoiets gebeurt zelden of nooit. Meer zelfs, in de persconferentie na de partij verklaarde Kramnik dat hij zich niet kon herinneren ooit al 3 keer na elkaar (met de partij van vrijdag erbij gerekend) verloren te hebben.

Vladimir Kramnik herinnert zich geen enkele geval waarbij hij 3 partijen na elkaar zou verloren hebben tijdens zijn professionele schaakcarrière- zei de wereldkampioen na de 4-de partij met Levon Aronian. Volgens de correspondent van IA REGNUM reageerde Kramnik: “Ik had geen specifieke voorsprong in derde partij en ik heb op een moment geblunderd en kon de situatie niet meer onder controle houden. Ik wou de vierde partij winnen en heb een risicovolle variant gespeeld maar het beviel mij niet. Na 3 à 4 zetten was al duidelijk dat ik de partij zou verliezen en ik heb dan maar voor het publiek gespeeld.

Op zijn beurt zei Levon Aronian dat “de eerste partij is begonnen met een slechte opening. Maar zonder Kramnik’s blunder zou ik nog lang moeten nadenken. In de tweede partij was ik niet zeker over de juistheid van het concept”.

 

Met dank aan Lusine Ovanisian voor de vertaling van de persconferentie.

Maar Aronian deed het dus wel. Met wit speelde hij een van zijn lievelingsvariantjes met g4 (een soort Shabalov-Shirovgambiet, dat ook door zijn maatje Sargissian dikwijls gebruikt wordt) en won in een aanvallende partij pardoes 2 stukken. Met de zwarte stukken koos Levon voor een egelstelling, waar hij in de olympiade nog mee had verloren tegen Kramnik. Nu deed hij het veel beter en won een kwaliteit. Aronian liet het niet glippen en komt daarmee 3-1 voor. Zelden gezien en wij kunnen ons inbeelden dat Aronian’s status in zijn land met de dag groter wordt.

Bekijk de partijen hier of ook in pgn.

  1. Lusine
    Lusine05-05-2007

    Proficiat Levon!!!!!!!!

  2. wim
    wim05-05-2007

    Levon heeft drie partijen op een rij gewonnen! Is dit Kramnik al ooit eerder gebeurd? (Hij speelde trouwens eerst met zwart en daarna met wit.)

    Indrukwekkend!

  3. KAra
    KAra06-05-2007

    ligt het aan mij of zijn die partijen van toppers gewoon onbegrijpbaar geworden? zie de eerste partij, eerst even g4 spelen en dan rustig rokeren op die kant en nog goed staan ook…

  4. Lusine
    Lusine06-05-2007

    Bravo LEVon!!! 4:2!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.