Topschaken wordt onbegrijpelijk

IvanchukWij krijgen de laatste tijd steeds meer reacties van verontruste lezers die geen bal meer snappen van het geschuif van de wereldtop. Het is ons ook opgevallen: er wordt niet meer normaal geschaakt heden ten dage. In de Russische interclub werd er opnieuw een staaltje “wat is me dat nu weer” geserveerd, tussen 2 specialisten ter zake: Morozevich en Ivanchuk…

Ze drijven ons tot wanhoop, de supergrootmeesters. Wij schaakliefhebbers proberen enthousiast hun partijen te volgen en te begrijpen waar al die bollebozen naartoe willen. Waarom ruilt hij/zij dit stuk? Welke tactiek kiest wit na deze opening? Maar in sommige gevallen vallen deze vragen weg. Er is namelijk geen tactiek: de ene GM doet iets heel raars waar we niets van snappen, lijkt daar dan om een of andere reden mee weg te komen omdat de andere nog vreemdere dingen doet. Vorige week zagen we dit “andere schaak”, zoals we het wel kunnen noemen, in een match tussen Aronian en Kramnik.

Toen kwamen er al enkele reacties, maar de GM’s luisteren niet. Ze blijven rare dingen doen. We zouden dit graag afstraffen en door een filosofische benadering van het spel te veranderen dit vreemde gedoe voorgoed verbannen. Maar helaas, voorlopig lijkt het zover niet te komen.

De boosdoener

De voorganger, misschien wel uitvinder, van dit “andere schaak” is zonder twijfel Alexander Morozevich. In navolging van Larsen en Tal veegt hij vele principes aan zijn voeten en kiest hij voor rare tactische wendingen en simpelweg vreemd ogende plannen. Maar Moro was tenminste een buitenbeentje, een rare kwast, die er tegen de “echte” schakers niet altijd succes mee boekte. Maar nu zien we het dus meer en meer. Moro krijgt volgelingen! 

Van Toppers algemeen

Er is maar één redder mogelijk: Vassily Ivanchuk! Ivanchuk lijkt de man van de oude garde te zijn die het beu is dat enkele snotapen daar de basis van zijn geliefde spelletje ter discussie stellen. Chucky is dan ook niet toevallig de man die prima resultaten boekt tegen 2 typische andersschakers: Aronian en Morozevich.

Hoera! , zou je denken. Maar niets is minder waar. Want Ivanchuk bestrijdt die mannen met dezelfde wapens. “Doet mijn tegenstander iets raars, nou, dan doe ik gewoon mee”, lijkt zijn logica hem te zeggen (in het Oekraïens weliswaar).

Kijkt u eens naar deze partij. Of beter nog: Kijk naar deze partij (gebodsteken)! Het begint nog vrij normaal: een Siciliaans, zwart doet wat op c4, wit valt de koningskant aan. Wit vindt dat niet genoeg en offert een stuk. Daarop besluit zwart een plan te volgen dat we toch nog niet veel hebben gezien in open Siciliaansen: de zwarte koning transfereren naar de damevleugel, ondanks het feit dat de stelling helemaal open is/lijkt. Zo gezegd, zo gedaan en in feite begint de partij opnieuw nadat zwart zijn koning op de damevleugel staat, lekker veilig, en een normale mens zou denken: Het offer van wit blijkt niet voldoende. Het signaal voor zwart om te reageren: de dame in een batterij zetten, aftrekschaken toelaten, een stuk terugofferen met 34. Pf5?!, nog wat offeren, … 

En de partij gaat maar voort, met nog enkele typische wendingen (wit promoveert) en eindigt uiteindelijk met de witte koning in het midden van het bord, waarop Moro opgaf en Ivanchuk waarschijnlijk zei: “Alexander, your king isn’t safe there, what are you doing?”. 

Een waanzinnige partij, waar computers misschien nog iets van zullen volgen, maar waar wij schaakliefhebbers echt wel geen touw meer aan vast kunnen knopen. Je kan deze partij ook in pgn downloaden om het eens met de engine te bekijken. Dit raden wij echter af, want in dit specifieke geval gaat de schoonheid van het spel zondermeer verloren.

Goed nieuws echter, want binnenkort begint het Vlaams Kampioenschap in Gent. Daar zal tenminste normaal geschaakt worden…

  1. Thipsie M
    Thipsie M09-05-2007

    Ik vind dit gewoon een sterke partij van Ivanchuk! Ik denk dat alles te volgen is tot zet 28, Morozevich begint een aanval en ziet een tactische wending die Ivanchuk in de problemen lijkt te brengen.

    Ivanchuk kijkt objectief naar de stelling en ziet Lh6 gevolgd door Tf1 komen en bemerkt dus dat zijn koning problemen heeft. Wat dan volgt is een knap staaltje ‘out of the box’ denken. Hij brengt zijn koning met 28…Ke7 naar de damevleugel en beseft dat hij dan zijn stuk extra terug verliest maar hij schat goed in dat het nu de witte koning is die in de gevarenzone zit.

    Mijns inziens deed Ivanchuk niet zo raar maar dwong Moro hem om de aanval creatief af te slaan, hetgeen hem denk ik wel gelukt is.

    Maar ja, wat weet ik er nu van… Misschien begrijpt de computer hem beter.

    Thibaut

  2. Roel
    Roel09-05-2007

    Deze uitleg lijkt me wel gerechtvaardigd,
    gewoon creatief spelen.

  3. wim
    wim09-05-2007

    Als je de partij live volgde (of als je de partij grondig zou bestuderen) zijn de zetten van de mannen niet zo zot. Ze worden als het ware gedwongen door de stelling. Als Moro niet offert (wat ik prachtig vond) staat hij gewoon slechter. Ivanchuk wordt dan weer verplicht alles uit de kast te halen om zijn koning veilig te zetten enz..

    Op zijn niveau zijn sjabloon zetten niet (meer) voldoende.

  4. Jan
    Jan10-05-2007

    als je de partij grondig bestudeert, zal het zeker allemaal gerechtvaardigd zijn (dat staat hopelijk buiten kijf), maar als je zo een partij snel even bekijkt of naspeelt, draait er vanboven vanalles verkeerd. Ik had eigenlijk verwacht dat de meesten snel zouden klikken en verbaasd zijn, maar blijkbaar heeft deze site vrij aandachtige lezers 🙂

  5. Jan T'Sas
    Jan T'Sas10-05-2007

    Zo merkwaardig is het fenomeen van onbegrijpelijke zetten spelende GM’s niet. Dat werd al gezegd tijdens de WK-match tussen Smyslov en Botwinnik. Een deel van die ‘vreemde zetten’ tussen spelers die elkaar en elkaars partijen heel goed kennen is ongetwijfeld terug te voeren tot psychologische oorlogsvoering. Ik kan me voorstellen dat de grenzen van objectiviteit in een stelling daarbij soms echt overschreden worden. En wij maar zuchten (dus)…

  6. KAra
    KAra10-05-2007

    Ik geef Jan gelijk, zelfs na grondige studie van de partij vind ik het allemaal niet zo logisch. Van Ivanchuk is het nog enigszins logisch, je wordt aangevallen dus je koning veilig zetten op de damevleugel is niet zo heel ver gezocht. Wat Moro deed daarentg is al heel wat vreemder, zomaar het veld e5 afgeven waar je met wit in het siciliaans toch meestal voor oplet en het vervolg met Lxf7 is gewoon onduidelijk.

    Ik heb de partij live gevolgd, waarbij de computer op een bepaald moment (na Ke7) gewoon +2 geeft aan wit! (wel zonder al te lang te rekenen) Was zwart dan zo goed bezig of zou Chukkie tg fritz eenvoudig van het bord gecombineerd zijn?

  7. wim
    wim12-05-2007

    De ommekeer kwam na de 40 ste zet van wit. Na 40…De7 heeft zwart in een keer allerhande dreigingen. Wit had veel minder tijd dan zwart in deze fase. Morozevich had heel wat tijd gebruikt met het uitrekenen van het offer.

  8. nicola
    nicola17-05-2007

    Wit MOET in open Siciliaans aanvalen , ook al moet hij offeren.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.