Rybka is pc-wereldkampioen!

IM RajlichHet computerprogramma van IM Vasik Rajlich won in Amsterdam het WK, voor Zappa en Loop. Het scoorde een indrukwekkende 10/11, 4 punten meer dan bijvoorbeeld het bekende programma Shredder. Titelverdediger Junior en ook fritz deden niet mee aan het tornooi. Er waren enkele erg interessante momenten in het tornooi, zeker omdat de impact van de mens een belangrijke rol heeft gespeeld bij het resultaat…

Er was de afgelopen weken wat kritiek op Chessbase omdat ze de computermatch Junior-Fritz voorstelden als een soort “WK voor computers”. Junior heeft op dat vlak zijn pluimen wel verdiend en was tot gisteren regerend wereldkampioen. Fritz daarentegen is een gewone top-10-computer. “Conspicuously absent were the German/Dutch program Fritz, which in recent years is mainly concerned with improving its strength in human chess”, schrijft Chessbase als een soort van excuus over zijn meest bekende engine. Het is er aan te merken, want Fritz kreeg op zijn donder van Junior. Wat er ook van zij, de afwezigheid van beiden was sowieso een gemis.

Wie deed er wel mee? Rybka, Shredder en dan enkele minder bekende programma’s als Zappa, Loop, Deep Sjeng en dies meer. Die onbekende namen zijn weliswaar niet te onderschatten. Zo werd Shredder in de stand voorafgegaan door Zappa en Loop.

  1. Rybka 10/11
  2. Zappa  9/11
  3. Loop 7.5/11
  4. Shredder, Grid Chess 7/11

Voor ons mensen waren er ook enkele erg interessante momenten, waarbij de feilbaarheid van de computers naar boven kwam. Het meest opvallende gebeurde in de partij Rybka-Shredder. Daar verscheen de volgende stelling op het bord:

Van WK

Vreemd, dacht ik, die stelling ken ik ergens van. En daadwerkelijk, ze is onlangs al eens op het bord verschenen: in de match Junior-Fritz nog wel, waar Junior zwart vlotjes van het bord speelde (ik vind het trouwens vreemd dat Chessbase in zijn artikel niet verwijst naar die partij). Fritz speelde hier Td8, Shredder koos voor Dd8, maar veel baatte het niet. Ook Shredder werd van het bord gezet. Rybka-auteur Vasik Rajlich stelde het zelfs zo: “The entire refutation of Black’s play was in the book and Black could have resigned without White playing a single new move.” Shredder is dus afgemaakt op voorbereiding, menselijke voorbereiding (de Nederlander Jeroen Noomen regelt het openingsrepertoire van Rybka).

De discussie over het niveau van de computers is dus nog niet afgerond: ze zijn niet foutloos en vooral de beoordelingen in bepaalde stellingen zijn niet altijd te vertrouwen. Het feit dat engines dikwijls totaal verschillende beoordelingen geven, zegt ook iets.

Uiteraard zullen zij in tornooien de mens verslaan: Ze hebben immers geen last van stress, concentratieverlies, tijdnood en dergelijke. Bovendien zijn ze extreem blunderbestendig. Maar om de discussie levendig te houden citeren we good old Gary Kasparov: “If the human can beat the computer only once, it’s enough to prove that we are still better”. Wat denken jullie ervan?

  1. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme19-06-2007

    Gelijk heeft ie 😉

  2. Valery Maes
    Valery Maes20-06-2007

    G

  3. Valery Maes
    Valery Maes20-06-2007

    Gary Kasparov weet wel beter denk ik en zo niet spijtig voor hem dan..

  4. Jan
    Jan20-06-2007

    Ik denk dat hij op zich wel een punt heeft: pc is altijd even sterk, dus 1 keer winnen is in principe genoeg. Voor dat moment dan, want een jaar later is da niveau toch weer immens gestegen.

    Maar dat 1 keer winnen van de pc is nu toch al enkele jaren geleden. Dus ik vrees dat zijn uitspraak niet meer van toepassing gaat zijn.

  5. Jelle
    Jelle21-06-2007

    Je moet ook rekening houden met wie tegenwoordig tegen een PC speelt. In de match Kramnik-Rybka deed Kramnik zelfs in een beter eindspel geen moeite om te winnen. Eindspel is nochtans een van de weinige mogelijkheden die de mens heeft om van een pc te winnen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.