Van Wely stoot Shirov van de troon

Van WelyAlexei Shirov startte indrukwekkend in het Aerosvit-tornooi in Foros (Ukraïne): 2/2. Maar in de derde ronde was het de tailender Van Wely die Shirov verraste, waardoor het pak weer samen is gekomen. Ook in Nederland is het momentum gekeerd. Daniël Stellwagen heeft het met attractief schaak overgenomen van Erwin L’Ami. En morgen begint in Dortmund het super-GMtornooi, waar één super-GM nog niet zeker is van deelname. De weetjes in de schaakwereld…

Loek Van Wely was gestart met 0/2, Shirov met 2/2. Shirov-Van Wely leek dan ook een ideale gelegenheid voor Shirov om met 3/3 uit te lopen op zijn concurrenten. Het draaide echter anders uit: Van Wely zette zich eens goed neer en klopte de Spanjaard. Daardoor komt heel het pak terug samen, zeker na het grote aantal remises in de vierde ronde. Karjakin, Ivanchuk en Shirov leiden met 2.5/4. Een hele hoop spelers scoren 2/4, waaronder ook favoriet Svidler. Nisipeanu staat met 1/4 laatste.

Stellwagen

In Nederland was Erwin L’Ami de lakens aan het uitdelen, maar dat veranderde gisteren in ronde 5. L’Ami verloor van titelverdediger Tiviakov, die totnogtoe niet had kunnen winnen. Stellwagen profiteerde optimaal door in een schitterende tactische strijd Friso Nijboer te verslaan met zwart. Stellwagen heeft nu 4/5, dat is een halfje meer dan L’Ami en een vol punt meer dan favorieten Sokolov en Tiviakov. Meer info op de officiële site.

De andere nieuwtjes hebben we gebundeld in dit korte overzicht:

– Khalifman en Vaganian leiden in het “oude goden”-tornooi in Bazna met 4/6. De officiële site.
– Mihail Roiz en Suat Atalik hebben het tornooi in Valjevo gewonnen. De derde plaats was voor Anatoly Karpov, die voor het eerst in lange tijd terug een klassiek tornooi meespeelde. De coverage verloopt via de prima nieuwssite chessdom.
– Op diezelfde site staat een interview met Silvio Danailov die verklaart dat Fide zijn contract met Topalov heeft gebroken. Dat contract verklaart dat de verliezer van de tweekamp tussen Topalov en Kramnik niet in het WK in Mexico zal deelnemen. In het reglement van Fide staat ook de bedenkelijke regel dat iedere +2700-speler de wereldkampioen mag uitdagen als hij 2 miljoen dollar prijzengeld kan garanderen. Dat had Danailov geregeld, maar Fide weigerde de rematch, waardoor er geen sprake meer zou zijn van een contract en waardoor Topalov recht zou hebben om toch te spelen in Mexico. Wij gokken dat dat niet zal gebeuren, maar de wegen van Danailov en Fide zijn ondoorgrondelijk
– Morgen begint in Dortmund een van de grand slams van het schaken. Met Anand, Kramnik, Leko, Mamedyarov, Carlsen, Gelfand, Alekseev en thuisspeler Naiditzsch is het een tornooi dat op dezelfde hoogte staat als pakweg Linares. Minder nieuws: Vladimir Kramnik is geveld door ziekte en is nog onzeker of hij zal kunnen meespelen. De beslissing zal op het laatste moment vallen. De officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.