Tom Piceu wint lentetoernooi in Brugge

Tom Piceu heeft er weer een beker bijHij haalde een knappe 6.5/7 en blijft daarmee een half punt voor Stijn Bertrem. Voorts werd het lentetornooi gekenmerkt door veel en sterke jeugdspelers, waarvan Wouter Gryson er eentje is. Hij eindigde derde. Een uitgebreid verslag…

Even een korte voorstelling van het Lentetoernooi, waarschijnlijk een grote onbekende voor niet-West-Vlamingen (niet-Bruggelingen). Het Lentetoernooi wordt georganiseerd door de club Gazel-Electrabel in de gebouwen van Electrabel (Eandis) te Brugge. Zoals we kunnen afleiden uit de titel een jaarlijkse traditie gezien de 26e editie zonet is afgelopen. De speeldagen vallen telkens op vrijdagavond, waarbij om de twee weken een ronde wordt gespeeld, zo kunnen eventuele inhaalpartijen op de andere vrijdag gespeeld worden. In totaal worden 7 ronden gespeeld. Het toernooi start telkens rond april, nadat de verschillende clubkampioenschappen van de clubs in de Brugse regio zijn afgelopen. Herman Thienpondt (de voorzitter van de club) is de grote bezieler van het toernooi.

Je zou kunnen denken dat de formule van het Lentetoernooi lijkt op een zoveelste vrijdagavondtoernooitje maar dit is enkel schijn want er zijn verschillende troeven die het toernooi naar mijn mening bijzonder maken.

  • Gezelligheid: Hoe we het draaien of keren iedereen die meedoet, neemt bijna gegarandeerd opnieuw mee het volgende jaar. Eenvoudigweg omdat de sfeer er fantastisch is. (Hoeveel keer hebben we Herman niet horen zeggen dat hij de bar de volgende keer vroeger zal sluiten?)
  • Aanstormende jeugd: Traditioneel zijn er vele jeugdspelers die deelnemen aan het toernooi, gezien er ook heel wat ervaren spelers deelnemen een uitgelezen kans voor hen om wat ervaring op te doen en als we kijken naar de rondeprijzen (bepaald volgens grootste eloverschil) merken we op dat ze ook resultaten halen. (Sander Lefere, Emiel Vandewiele, Ben Vintioen, Sander Rogiers, Maarten Van Steenkiste)
  • Sterke spelers: Nog een constante in het toernooi, elk jaar doet zowat elke Brugse topper mee aan het toernooi (behalve enkelen geplaagd door examens in juni). Een korte blik op de deelnemerslijst: Piceu, Maenhout, Bertrem, Verduyn, Vandendriessche, Steen… Kortom wie het toernooi op z’n naam kan schrijven is de sterkste van Brugge en omstreken en dat kan tellen!
  • Grote opkomst: dit jaar 76 deelnemers
  • Een rijk gevulde prijzentafel!
    Mooie lokatie met de recent vernieuwde speelzaal.
  • De traditionele ‘frezenblitz’. Na de prijsuitreiking wordt er nog een klein blitztoernooitje gespeeld waarbij naast een gewone prijs nog de traditionele aardbeien worden uitgedeeld.
Van Tornooien

Genoeg achtergrondinformatie! Wat is er tijdens het toernooi precies gebeurd?

Piceu won het toernooi al bij al vrij vlot en verdiend, toch had het nog anders kunnen verlopen had dame fortuna niet af en toe aan zijn zijde gestaan en de andere favorieten niet stuk voor stuk ergens kopje onder gingen.

Filip Vanden Berghe was verschroeiend gestart met een 5/5! Geen kleine prestatie want achtereenvolgend werden Bertrem, ondergetekende én Maenhout aan de kant geschoven. Hier kwam af en toe wel een gelukje bij kijken maar de ‘konijnepoot’ van Filip VDB is dan ook legendarisch (en je moet het maar doen!). De zesde ronde had Piceu zelf wat geluk toen hij een remisestelling tegen Filip VDB toch nog kon omzetten in winst. Een paar ronden ervoor had Tom trouwens ook meeval toen een verloren stelling tegen Verduyn nog eindigde in remise door tijdsgebrek van deze laatste.

Van Tornooien

De laatste ronde moest Tom tegen de verrassende Wouter Gryson die ook 5,5/6 verzameld had, na een mooie reeks overwinningen op Vandendriessche, Verduyn en Maenhout. Na een strategische partij had Tom zijn vijfde eindoverwinning in het Lentetoernooi beet. Als we rekening houden met de prestaties die hij dit jaar al leverde (Vlaams kampioen, Winnaar liga West-Vlaanderen) mogen we gerust stellen dat Tom fantastisch aan het spelen is en boven alle andere Brugse spelers staat.

Stijn Bertrem vinden we terug op de tweede plaats. Hij speelde een eerder onopvallend toernooi. Na in de tweede ronde te verliezen van Filip VDB won hij al zijn partijen en werd zo nog alleen tweede.

Van Tornooien

Ik had het er al over gehad: de jeugdspelers doen het in het Lentetoernooi traditioneel uitstekend. We hebben niet alleen Wouter Gryson op de derde plaats maar wat lager in het klassement vinden we prima prestaties terug van: Maxim Bisscop en Quentin Van Thillo (beide 4,5), Sander Rogiers (4), Sander Lefere, Emiel Vandewiele, Cédric Maenhout (3,5). Ze scoorden allen een tpr van minstens 100 punten boven hun klassement

Van Tornooien

We mogen ook de oudgedienden niet vergeten, zo speelden Ukic Nezir en Filip Van Houtte een uitstekend toernooi met 5/7.

Om te eindigen geven we nog mee dat ikzelf een ietwat ontgoochelend tornooi mooi kon eindigen: de ‘frezenblitz’ was voor mij, 8/9 voor Jan Vandendriessche (7/9).

Van Tornooien

En tot slot nog een pluim aan Herman voor de prima organisatie van het toernooi! Op naar de 27e editie!

TOP TIEN EINDKLASSEMENT

Piceu Tom
6.5 punten
Bertrem Stijn
6 punten
Gryson Wouter
5.5 punten
Steen Pieter
5.5 punten
Verlinde Tieme
5.5 punten
Vandendriessche Jan
5.5 punten
Vanden Berghe Filip
5 punten
Maenhout Thibaut
5 punten
Ukic Nezir
5 punten
Van Houtte Filip
5 punten

En nog wat foto’s:

Van Tornooien

Groepsfoto

Van Tornooien

Het Todtsdom in beeld uitgelegd

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.