Topalov krijgt toch rematch!

TopalovUpdate: verduidelijking nieuwe cyclus
Fide heeft een merkwaardige beslissing genomen: Topalov zal een kandidatenmatch mogen spelen tegen de winnaar van het Wereldbeker! Stellwagen en L’Ami speelden een adembenemende topper in het NK en Sergei Karjakin steelt de show in Foros. Gisteren is ook het Super-GMtornooi in Dortmund begonnen, mét Kramnik en mét 1 beslissende partij…

De wegen van Fide zijn ondoorgrondelijk. Chessdom.com kondigt aan dat Fide beslist heeft Topalov toch te betrekken in de WK-cyclus. Nog specialer: De WK-cyclus wordt opnieuw vernieuwd. Zoals het nu lijkt, want het is vrij ingewikkeld, ziet het er als volgt uit. Er zijn 2 opties. Ofwel wordt Kramnik WK in Mexico, ofwel wint iemand anders dat tornooi. Als Kramnik WK wordt, speelt hij tegen Topalov (die is dan uitdager). De winnaar van die match speelt dan in 2009 om de wereldtitel tegen de winnaar van de wereldbeker (nog iets anders dan Mexico, hier gaat het over het knockouttornooi waar wereldkampioenen als Kasimdzhanov en Ponomariov zijn uitgekomen) . Als Kramnik het WK in Mexico niet wint, dan volgen er 2 “kandidatenmatchen”. Dan speelt Kramnik tegen de winnaar van Mexico (bv Anand) en speelt Topalov een match tegen de winnaar van de wereldbeker. De winnaars van die matchen spelen dan in 2009 tegen elkaar in een absolute match om de wereldtitel. Dit ingewikkelde kluwen is de toekomst van ons schaken.

Wat gebeurt er daarna? Wel, dan is er nog een ander systeem. Dan speelt de winnaar van de Grand Slam-cyclus (Wijk, Sofia, Linares, Dortmund) tegen de winnaar van de wereldbeker. De winnaar van die match speelt dan tegen de wereldkampioen. Neh, het is eruit, en dat fide nooit meer van systeem moge veranderen…

Maar goed, laten we naar het schaken gaan, meer bepaald naar Hilversum. Daniël Stellwagen en Erwin L’Ami waren de nummers 1 en 2 in de stand in het Nederlands Kampioenschap. Gisteren stond de onderlinge strijd op het programma en dat werd een zelden geziene tactische strijd om duimen en vingers bij af te likken. Stellwagen wilde niet in een eenvoudige remise berusten en koos met zwart voor de strijdlustige Meranervariant. L’Ami stond een punt achter en was waarschijnlijk best blij met deze keuze.

Van Stellingen

L’Ami speelde net 18. De4 en de vlam schiet in de pan na Stellwagens 18…Pe3?! 19. Dh4 g5 20. Pxg5! Pxg2! 21. Dh5 Tcf8

Van Stellingen

Volgens de engines staat wit stilaan gewonnen, maar voor een mens is dit een uiterst ingewikkelde stelling. L’Ami vindt het echter nog niet ingewikkeld genoeg en kiest voor een tactische slachtpartij met 22. Txc5! Dxc5 23. Tc1 Db6 24. Le4 hxg5 25. Lxg5 Ke8 26. Dd1 Tfg8 (het is grappig dat 26… f6 misschien plots goed blijkt voor zwart)

Van Stellingen

Het is nog niet genoeg geweest. Beide spelers verklaarden achteraf niet meer goed te weten wat ze aan het doen waren. Daarom komt L’Ami met een nieuwe tactische truc op de proppen: 27. Tc8! Lxc8 28. Lc6! Kf8 29. Le7! Kg7 (Kxe7 Dd6 mat) 30. Dg4 Kh6

Van Stellingen

Wit heeft bijna alles geofferd en komt tot de conclusie dat winst er niet meer in zit. Dan maar remise zoeken en ook daarvoor vindt L’Ami een heel gappige voortzetting: 31. Lf8+! Txf8 De vluchtvelden van de zwarte koning zijn weg 32. Dh3 Kg5 33. Dxg2 Een van de weinige keren dat L’Ami gewoon een stuk neemt in plaats van weggeeft deze partij 33… Kf5 34. De4+ Kg5 35. Dg2 en herhaling van zetten volgde met remise als gevolg. Een pareltje.

Stellwagen leidt daarmee nog steeds met een punt voorsprong op Tiviakov, L’Ami, Smeets en Sokolov (die zich bij dit drietal voegde dankzij een overwinning op Spoelman). Bij de vrouwen zorgde Donna Schut voor ophef door schaduwfavoriete Bianca Mühren te verslaan met zwart. Daardoor lijkt Peng Zaoquin nu bijna zeker van de titel. Meer info op de officiële site. De partijen in pgn.

Kramnik-Anand

Gisteren waren ze in Dortmund maar wat blij de man met de witte stukken te zien. Kramnik was heel de week ziek en er werd gevreesd voor zijn deelname. Geen nood, de wereldkampioen is er en speelt, wat voor de vierde Grand Slam van het jaar niet onbelangrijk is. Tegen Anand hield hij het in de eerste ronde op remise. De enige overwinning kwam van Shakriyar Mamedyarov. Hij klopte de thuisspeler Naiditzsch na een technische partij. De officiële site.

Karjakin klopte Shirov

In Foros is de jeugd aan het heersen: Sergei Karjakin won van Shirov en staat nu alleen aan de leiding met 4/6, op een halfje gevolgd door Ivanchuk. Vandaag is het daar rustdag. De officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.