Oekraïne boven in Foros!

Krajakin-Van WelyHet Aerosvittoernooi wordt gedomineerd door de thuisspelers Karjakin en Ivanchuk. Beide Oekraïners wonnen vandaag met wit hun partij tegen respectievelijk Loek Van Wely en Pavel Eljanov. Ondertussen wordt er ook topschaak geleverd in Dortmund. Het ziet er naar uit dat Kramnik voor de zoveelste overwinning in Duitsland gaat na een technische overwinning (hoe kan het anders) tegen Gelfand…

De hoofdbrok spektakel komt vandaag uit Foros in Oekraïne. Daar zijn de thuisspelers erg goed op dreef.

De meest overtuigende overwinning in Aerosvit stond op naam van Karjakin. Met wit ging hij niet in discussie met Van Wely in de laatste trends van de scherpe Le3-Najdorf, maar koos hij met 7. Pf3 een minder scherpe zijvariant, waarbij het in eerste plaats op schaken aankomt dan massa’s theorie op het voorbereidingsbord te hebben gekregen. Het zegt ook iets voor het respect van de top voor de kennis van Van Wely in de Najdorf (vraag maar eens aan Shirov, die ook in Corus een pijnlijk pak slaag kreeg van de Nederlander). Karjakins opbouw ziet er enigszins vreemd uit. Na 15 zetten staan beide lopers opnieuw in de beginstelling, terwijl zwart volledig klaar staat om actie te ondernemen in het centrum. Na een twintigtal zetten ziet de stelling er dan ook simpelweg goed uit voor zwart. Sterke pionnen in het centrum, niet echt aanvalspunten voor wit en vooral een zwakke c2-pion die normaal op termijn pijn gaat doen.

Van Stellingen

Op de 23e gaat de Nederlander echter zwaar de mist in. In plaats er alles aan te doen om het paard en de witveldige loper te ruilen, kiest hij voor Le7 en krijgt daarna een verschroeiende aanval over zich heen die wordt ingeleid door 24. Dh5. Op zet 26 begin Karjakin een prachtig offerfeest, dat eigenlijk niet zo moeilijk te zien is.

Van Stellingen

26. Lxh6! gxh6 27. Dg6+ Kh8 28. Dxh6+ Kg8 29. Dg6+ Kh8 Geforceerd komen we op zet 30 waarna de aanval met 30. Te3 beslissend lijkt te zijn.

Van Stellingen

Het gespeelde f4 houdt de toren nog wel af van g3, maar wellicht heeft Van Wely het briljante Txe5 gemist. Daarna is het volledig over en voor de loper op f1 is er een hoofdrol weggelegd.

Van Stellingen

Met d6! wordt de diagonaal c4-g8 opengemaakt, zonder dat zwart (met een volle toren en loper meer) daar nog iets kan aan doen, een werkelijk schitterende stelling en knappe overwinning van Karjakin.

Ook Ivanchuk incasseerde vandaag het volle punt. Dat ging erg moeizaam tegen landgenoot Eljanov. Ivanchuk met wit speelt een redelijk bekend gambietje binnen het dame-indische complex.

Van Stellingen

Zwart speelt hier 16…Kf8 enwits stelling ziet er gigantisch uit. Weliswaar een pionnetje achter, maar dat wordt onmiddellijk teruggewonnen, en wat er dan overblijft, is rampzalig slecht voor zwart. Een mogelijke variant: 17. Pxe7 Pxe7 18. Lxf6 gxf 19. Pxd5 waarna de versnipperde pionstructuur van zwart weinig kans op redding biedt. Om duistere redenen (die ook Fritz niet bekend zijn) gaat wit voor Pb5. Geforceerd wint hij wel de pion terug, maar dan lijkt de stelling na 24 zetten toch maar een heel beperkt plusje te bieden voor wit. Met dat kleine plusje doet de Oekraïner wel erg veel. Geleidelijk worden de toren naar cruciale velden getransporteerd en blijft zwart in een lastige penning zitten. Wat volgt is een demonstratie van techniek (let u vooral bij het naspelen op de fijnzinnige manoeuvres om de zwarte pionnenmeerderheid te blokkeren en het afbraakvoetbal om de zwarte pionnen op de koningsvleugel te molesteren).

Vanuit theoretisch perspectief was de overwinning van Shirov op Sasikiran van belang. Enkele maanden geleden merkte uw reportor op dat Leko makkelijk remise haalde in een dame-indiër tegen Topalov in het Linarestoernooi. Ondertussen zijn er al talrijke verbeteringen aangebracht voor het witte spel en heeft wit ook al enkele mooie overwinningen ermee geboekt. Na 28! Zetten wordt de basisstelling bereikt van de lange variant.

Van Stellingen

Het koningsmanouvre waarmee Sasikiran voor de dag komt (via f1 naar d2), werkt niet echt goed. De diepere betekenis van La6 ontgaat me eerlijk gezegd wel enigszins (het veld op e2 moet toch niet echt beschermd worden, nu de toren op c8 permanent onder schut staat).

Van Stellingen

Ook Shirov is niet onder de indruk en maakt het middels een fijne “petite combinaison” leuk af: 36… b2! (een leuke lokzet, waar wit met beide voeten intrapt) 37. Kc2 Te6!! 38.Txe6 Txc7+ (de pointe), waarna zwart simpelweg de kwaliteit voorkomt. Bekijk de partijen hier in pgn.

Om af te ronden nog wat nieuws uit Dortmund en Hilversum. In Dortmund heeft Kramnik meteen een echte Kramnikzege geboekt op Gelfand. Daardoor leidt Kramnik met 1.5/2, samen met de verrassende Alekseev. Die laatste had zich geplaatst voor het tornooi door het Aeroflot Open te winnen en hij klopte zondag Mamedyarov. Meer info op de officiële site, maar ook op Chessvibes, die ter plaatse zijn en dat is altijd goed voor interviews en filmpjes. In Nederland staat Daniël Stellwagen nog steeds aan de leiding, maar hij heeft nog maar een half puntje voorsprong op Tiviakov. Meer op de officiële site.

  1. Ruud
    Ruud27-06-2007

    Op de officiële site van Foros staat een interessante analyse van GM Golubev waarin wordt aangetoond dat de witte stelling uit Sasikiran-Shirov winnend is. De dame-indiërs onder ons moeten dus op zoek naar iets anders om een veilige remise te behalen…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.