Tiviakov is Nederlandse kampioen

Tiebreak Tiviakov-StellwagenNet voor de toekomstige Belgische kampioen zich aan het voorbereiden is, is de Nederlandse kampioen aan het vieren. Het werd niet Daniël Stellwagen, die heel het tornooi aan de leiding had gestaan. Stellwagen verloor in de testmatchen van Tiviakov. In Foros heeft Ivanchuk de macht gegrepen en in Dortmund wordt er weer erg veel remise gespeeld…

Het Nederlandse kampioenschap kende een ietwat dramatisch einde voor de meeste schaakfans. Niet dat iemand iets tegen Tiviakov heeft, maar Daniël Stellwagen had heel het tornooi gedomineerd met erg agressief en mooi schaak. Toen hij in de laatste ronde ook nog eens tegen IM Hendriks mocht spelen, terwijl Tiviakov Ivan Sokolov over de vloer kreeg, leek de kans wel erg groot dat Stellwagen de titel zou pakken. Maar helaas, het mocht weer niet zijn. Stellwagen kwam nooit echt in het spel tegen Hendriks en moest remise toestaan. Tiviakov bood tegen Sokolov al na 9 zetten remise, maar Ivan weigerde. Toch kon Tivi heel de partij een miniem voordeeltje claimen, dat echter niet genoeg was voor winst.

Stellwagen-TiviakovMet een gelijke stand zegt het reglement in Nederland: Tiebreaks. In die snelschaakpartijtjes werd Stellwagen met zwart genadeloos afgemaakt. Met wit moest Daniël komen en hij vergallopeerde zich. Remise in een uitzichtloze stelling, Tiviakov volgt zichzelf op als Nederlands kampioen.

Ivanchuk: Pxd4!In Foros stond een topper op het programma: leider Ivanchuk met zwart tegen achtervolger Shirov. Chucky is in vorm en meer moeten we niet zeggen om duidelijk te maken dat hij Shirov een lekker pak slaag gaf. Ivanchuk speelt het ijzersterke 26… Pxd4!! 27.cxd4 Lxd4 28. Tb1 e3 29. Lg3 h5! 30. Lxh4 Txf4 en de witte stelling stortte helemaal in elkaar. Vandaag remiseerde Ivanchuk tegen Svidler en omdat Karjakin niet meer kon winnen, eindigde Chucky alleen bovenaan met 7.5/11.

DortmundDortmund heeft al jaren de reputatie een remisetornooi te zijn. Meestal valt Dortmund gelijktijdig met het tornooi in Biel, waar altijd heel erg aanvallend gespeeld wordt (meestal met spelers als Moro, Carlsen, Radjabov en dies meer). Nu valt Dortmund iets vroeger, maar de spektakelwaarde is er niet op vooruitgegaan. Voor de fans van Kramnik echter is dit een toptornooi. Kram speelt op zijn gemakje en bouwt elk voordeeltje uit indien mogelijk. Droogjes won hij zijn 2 witpartijen en daarmee leidt hij met 3.5/5.

Vanwege het BK en het tornooi in Antwerpen, volgen wij dit tornooi nog met mini-oogjes. Om het internationale luik af te sluiten, nog een prachtige foto van Ivan Sokolov:

Sokolov, foto Fred Lucas

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.