Luc Henris houdt Dgebuadze op remise

UpdateHenris : Analyse Mher Hovhanisian

De eerste ronde bracht meteen wat het tornooi nodig heeft: een “falende” favoriet. Luc Henris hield Dgebuadze in een erg scherpe partij (koningsgambiet!) op remise. Dgebuadze gaf voor ons wat commentaar bij de partij. Dat was trouwens niet de enige verrassing in die eerste ronde. Een uitgebreid fotoverslag met analyses van Bruno Laurent, Mher Hovhanisian, Jelle Sarrau, enzovoort…

Koningsgambiet, je ziet het niet vaak op dat niveau, maar Luc Henris (ook wel bekend van allerlei andere zotte openingen) vond Dgebuadze de ideale tegenstander om het eens uit te proberen. Het was een razendscherpe partij, waarin Dgebuadze een pion won, maar Henris een pak compensatie kreeg. Zoveel dat Dgebuadze zelfs niet wilde proberen om op winst te spelen. Voor de partij en de analyse verwijzen we naar ons analyse-pgn-bestand, onderaan deze pagina.

MherBeter op dreef was mede-favoriet Hovhanisian. Hij offerde al snel een stuk, maar had de stelling blijkbaar tot erg ver voorbereid. Hij kreeg 4 pionnen in ruil voor zijn stuk. In het eindspel gaf Akhayan zijn stuk terug en stond 1 pion achter. 1 pion te veel, want Hovhanisian haalde de winst vlot binnen.

MohandesiDan is het tijd voor enkele verrassingen. We beginnen met Slavko Duric, die een pion minder omzette in een winnende stelling tegen Tom Wiley. Jan Van Mechelen verdedigde zich naar remise tegen Bruno Laurent (die laatste heeft de partij voor ons geanalyseerd, zie onderaan) en Frederic Decoster ontsnapte aan de dood tegen Andy Marechal om het volle punt zelfs binnen te halen. De regerende kampioen Shahin Mohandesi kwam prima te staan tegen Bolzoni, stond dan verloren om er uiteindelijk nog remise uit te halen.

Mher en SaibulatovEr waren ook nog enkele logische uitslagen: Pieter Claesen drukte Robert Schuermans weg in een positionele strijd. Danial Saibulatov verkoos de tactische weg om het volle punt binnen te halen. Nog een leuk moment speelde zich af na zo’n half uurtje spelen, toen Hovhanisian en Saibalutov zich doodleuk in de publiekszetels gingen zetten voor een korte babbel.

1 Henris Luc (10) – Dgebuadze Alexandre ( 1) 1/2-1/2
2 Saiboulatov Danial ( 2) – Werksma Arie ( 11) 1-0
3 Van Mechelen Jan (12) – Laurent Bruno ( 3) 1/2-1/2
4 Claesen Pieter ( 4) – Schuermans Robert ( 13) 1-0
5 Akhayan Ruben (14) – Hovhanisian Mher ( 5) 0-1
6 Vandevoort Pascal ( 6) – Draftian Ashote ( 15) 0-1
7 Duric Slavko (16) – Wiley Tom E ( 7) 1-0
8 Mohandesi Shahin ( 8 ) – Bolzoni Victor-Angel ( 17) 1/2 -1/2
9 Decoster Frederic (18) – Marechal Andy ( 9) 1-0

Topborden open reeksOok de open reeks gaan we zeker niet negeren, want die reeks is bijzonder onvoorspelbaar. Yves Duhayon, Benjamin Tonoli en Jelle Sarrau zijn de elofavorieten, maar de hele reeks 2100’s en jeugdspelers doen vermoeden dat dit open kampioenschap wel eens heel erg spannend kan worden. De toppers deden het prima. Duhayon speelde een heel boeiende partij tegen jeugdspeler Jean Herman en maakte deze laatste mooi af. Tonoli had het een stuk moeilijk tegen Dewinck, maar won na lang ploeteren toch nog het eindspel. Jelle Sarrau won ook vlot, al zijn de meningen verdeeld. Hij analyseerde de partij voor ons en trad daar in discussie met onze commentator Roy Schoemans.

Zoals al gezegd hebben we ook een pak analyses verzameld. Alexandre Dgebuadze (!), Mher Hovhanisian (!), Bruno Laurent, Frederic Decoster, Jelle Sarrau, Roy Schoemans, Stef Soors, Jonas Van Cappellen, … .

BK Dag 1
  1. Damja
    Damja30-06-2007

    voornaam van Maréchal is Andy, niet Thierry 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.