Decoster en Van Mechelen stunten!

Mher en Dgebuadze zagen afDe slachtoffers zijn de twee toppers op de foto: Hovhanisian en Dgebuadze. Na enkele grote verrassingen in de eerste ronde gisteren, was het vandaag namelijk weer “koekenbak”. Frederic Decoster ontsnapte als een echte Houdini aan de nederlaag tegen Hovhanisian om met zijn 2 overgebleven stukken zelfs nog mat te zetten. Jan Van Mechelen deed het veel kalmer en haalde na een erg lang gevecht de verdiende remise binnen tegen Dgebuadze. De winnaars zijn dus niet dé topfavorieten…

Het openingsweekend van het BK is ontegensprekelijk voor Frederic Decoster. Gisteren verdedigde hij zich taai om te profiteren van een fout van Marechal. Vandaag was het andere koek. Hovhanisian bereikte erg snel een prima stelling, die hij geleidelijk aan uitbouwde tot een objectief bekeken gewonnen stelling. Zo’n 15 zetten lang bleef de Armeen stellingen van +4 tot +6 uitbouwen.

Hovhanisian-DecosterMaar Decoster begon te spelen in de stijl van de opening (een Konings-indiër) en zocht complicatie na complicatie. Het gevolg was niet meteen een betere stelling, maar wel een grote tijdsvoorsprong en altijd vervelende dreigingen. In tijdnood ging “Kara” (zoals hij door zijn West-Vlaamse vrienden genoemd wordt) compleet door het lint: het ene stukoffer na het andere verscheen op het bord. Mher leek het goed op te vangen, maar kraakte in tijdnood toch: één fout en één grote blunder draaiden de bordjes. Met een toren minder en bijna al zijn stukken van het bord zette Decoster Hovhanisian mat. Een epische strijd met een werkelijk dolgelukkige Decoster en een bijzonder ontgoochelde Hovhanisian. In ons analysebestand (onderaan deze pagina) heeft Decoster de partij becommentarieerd.

Frederic Decoster opent daarmee met een bijzondere 2/2. “Fantastisch, die zetten, allemaal absurd en dan nog winnen, super, er zijn geen woorden voor”, lachte de Houdini van de dag, “2/2, niet te geloven”. Mher scoort 1/2 en is daar totaal niet tevreden mee. “Ik speelde heel de match ok, heel de match +5, +6, dan moet je gewoon winnen”, baalde de Armeen. Begrijpelijk, want hij had een heel goede zaak kunnen doen.

Dgebuadze ziet afDé favoriet, Alexandre Dgebuadze, raakte namelijk niet door de muur die Jan Van Mechelen opstelde. De vriendelijke FM verloor in een Siciliaan nooit de controle over de stelling. Op het einde van de partij moest hij nog een pionnetje geven, maar de ongelijke lopers deden hun werk. Een knappe remise van een erg tevreden Van Mechelen. De partij duurde tot in de late uren, dus hebben wij Jan helaas niet meer kunnen uitnodigen voor een analyse (die hij ons zeker had gegund).

De eerste 2 geplaatsten (Mher zijn nieuwe elo, 2422, maakt van hem de nummer 2) lieten het afweten, dus zagen die andere semi-favorieten hun kans om wel te doen wat van ze verwacht werd: winnen. Claesen deed het op zijn Claesens: droog, maar oerdegelijk. Klok 2Even was er wat opschudding toen de klok vreemde kronkels begon te tonen. Er was geen bewijs van de juiste tijdsverhouding dus moest Luc Cornet op basis van de verklaringen van beide heren beslissen. Claesen leek niet echt tevreden met wat er op de nieuwe klok (foto) verscheen, maar maakte zich niet druk en concentreerde zich op zijn schaakspel.

Saibulatov deed het op zijn beurt op zijn Saibulatov’s: aanvallen. Draftian was een “gewillig” slachtoffer. Hierdoor hebben we 3 leiders: Decoster, Claesen en Saibulatov.

Op een half puntje staat de titelverdediger, Shahin Mohandesi. Die trok ten aanval tegen Bruno Laurent en deed dat goed. Al snel kon Shahin het punt binnenhalen. Hij stond op het punt aan te schuiven aan onze schaakfabriek-tafel, maar verdween plots met de noorderzon. De analyse zal dus voor een volgende keer zijn.

Het stikte interessante partijen vandaag. Roy Schoemans volgde voor u Marechal-Akhayan, toch een 35-tal zetten, want de twee heren speelden door tot 20.30u. Remise was de uitslag. De analyse van Roy vindt u ook in ons analysebestand. Ook leuk: Wiley-Schuermans, waarin Roberto een leuk trucje probeerde, dat echter niet 100% correct bleek. Bolzoni en Henris speelden een spelletje ping-pong met een remise als gevolg. Werksma ten slotte offerde materiaal in de hoop een promotie af te dwingen. Vandevoort vond een oplossing en haalde het punt binnen.

DuhayonFronsende wenkbrauwen in de open reeks. Daar is een eerste reekshoofd “gesneuveld”. Benjamin Tonoli kwam niet verder dan remise en mag daar waarschijnlijk nog tevreden mee zijn. Gregory Maraite leek met zijn aanval namelijk goede kansen te hebben op de winst. De andere favorieten wonnen wel: Sarrau met veel moeite tegen Lino Hiel en Duhayon (foto) tegen jeugdtalent Michiel Larmuseau.

De uitslagen:

Draftian-Saibulatov 0-1
Duric-Claesen 0-1
Hovhanisian-Decoster 0-1
Dgebuadze-Van Mechelen 1/2
Laurent-Mohandesi 0-1
Bolzoni-Henris 1/2
Werksma-Vandevoort 0-1
Wiley-Schuermans 1-0
Marechal-Akhayan 1/2

 • Alle uitslagen en standen op de officiële site.
 • Alle partijen kan je hier naspelen.
 • Ons analysebestand is weer wat uitgebreid met analyses van Frederic Decoster, Roy Schoemans, Benny Todts, Robin Leenaerts en we hebben ook nog een special van Hendrik Ponnet: een overwinning in 8! zetten.
 • Ons fotoalbum van vandaag is nog wat uitgebreider dan gisteren:
BK Ronde 2
 1. Mrxjn
  Mrxjn01-07-2007

  Go Kara !!!

 2. The Voice
  The Voice01-07-2007

  Brugge revancheert de duizenden ontsnappingen in de Brugse Meesters!Kara! You’re my hero!

 3. René Beniest
  René Beniest02-07-2007

  De eerste maal dat ik meemaak voor een Belgisch Kampioenschap schaken, dat men zo uitgebreid en verzorgd verslag doet. Proficiat, er zijn natuurlijk nog verbeteringen mogelijk, maar ik ben reeds heel tevreden.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.