Jeugd neemt het heft in handen

speelzaal met veel jeugd

Update: partijen+partij Dal Borgo-Soors kort geannoteerd

“It’s time for the next generation”, zong een of andere bekende popster ooit. Geen betere zin om het schaakgebeuren van vandaag samen te vatten. De open reeks wordt namelijk niet meer gedomineerd door hoge elo’s, maar wel door jeugdspelers. Jonkies Robin Leenaerts en Stef Soors hebben de leiding genomen dankzij – opnieuw – verrassende overwinningen (die van Soors is trouwens de moeite waard). In de elitereeks heeft Mohandesi de eerste plaats naar zich toe getrokken…

Het moet niet altijd elite zijn wat de klok slaat. Neen, beste lezer, vandaag beginnen we met de open reeks. Daar is een nieuwe generatie opgestaan: De jeugd van tegenwoordig is niet langer een bende snotneuzen met oorbellen, kettingen, drugs en een hanekam (om even een heel fout cliché te gebruiken). Neen, het zijn gedisciplineerde schakers geworden die geconcentreerd en vol zelfvertrouwen achter hun bord zitten en het de oudjes moeilijk maken.

Vandaag nam die jeugd het over van de oudere elofavorieten. Stef Soors speelt outstanding totnogtoe. Na Nijs gisteren won hij tegen Albin Dal Borgo (2169). Stef opende het vuurwerk met een erg sterk offer:

Dal Borgo-Soors

Stef speelt hier schitterend 14…Lxe5 15. fxe5 cxd4 16. exd4 Pdxe5!! een stukoffer! 17. Dxe5 Pxe5! (en niet Dxe5) 18. Le2

Dal Borgo-Soors

18…. d4!! (de pointe) 19. 0-0 dxc3 20. bxc3 Dc5+ 21. Tf2 (Lxf2 Dd5! en mat in enkele zetten) fxg4!! de 2de pointe, de f-toren komt vrij en de witte a8-h1 diagonaal komt open. Wit moet zijn stuk teruggeven omdat stef via een 3de pointe (Dd5 en de matdreigingen) de aanval vernietigend doorzette. Subliem gespeeld!

Het vervolg draaide gunstig uit: de 2 pionnetjes meer en de ongelijke lopers bleken geen probleem. Dergelijke eindspelen zijn dikwijls moeilijk voor jeugdspelers, maar Stef beschikt naast bovenstaande tactische vaardigheden blijkbaar ook over een prima techniek en daar zal zijn coach (Hovhanisian) ook wel zijn aandeel in hebben. We gaan niet te lyrisch worden of u zal ons nog verdenken van subjectiviteit, maar Stef maakte indruk die eerste 4 ronden en dat lijkt ons simpelweg objectief: 4/4!

Robin LeenaertsMaar de Peltenaar is niet de enige, want ook Robin Leenaerts haalde zwaar uit. Uhoda (2180) werd van het kastje naar de muur gespeeld. De krullenbol uit Brasschaat won een stuk voor 3 pionnen, maar de stelling sprak duidelijk in zijn voordeel. 4/4 voor Leenaerts. Wat dan te zeggen van een andere Peltenaar, Roel Hamblok. Hij klopte toch ook ietwat verrassend een andere jeugdtopper, Hendrik Ponnet, en voegt zich bij de andere 4/4’ers. Maar misschien is dat allemaal zo verrassend niet meer. Roel’s nieuwe elo ligt wat hoger dan die van Ponnet en “The Hamblok-attack” won vorige week nog het criterium in Landegem. Vorm heet dat.

Is er dan echt geen enkele “ouwe zak” in dat rijtje met 4 punten? Toch wel, met name Ivan Spanoghe (2199). Hij klopte de Belgisch Kampioen -20 Lennart De Bock en is de hoop voor iedereen die vindt dat de jeugd te hard van stapel loopt. Dé favoriet, Yves Duhayon, moest trouwens ook zijn eerste halfje laten, opnieuw tegen een jeugdige speler: Kevin Noiroux. We zijn nu al benieuwd of al die broekventjes dit niveau gaan aanhouden.

MherOver naar de gesloten reeks dan. Daar is Shahin Mohandesi veel criticasters de mond aan het snoeren. Vorig jaar won Shahin immers op een diefje en hier en daar werd gefluisterd dat de man gewoon geluk had gehad, zowel met de loting als in de partijen. Nu wil hij bewijzen dat hij ook de topspelers aankan en dat moest Saibulatov voelen. Mohandesi gaf een pionnetje, maar kreeg tegenspel en de aanval zette zich door (hoewel wij ons niet van de indruk kunnen ontdoen dat het er even niet goed uit zag voor Shahin) 1-0. Terwijl Claesen en Vandevoort remiseerden, is de heropstanding bij uw favorieten begonnen: Hovhanisian had amper een dik uur nodig om Van Mechelen van het bord te spelen. Die laatste werd verrast in de opening en dat moest hij bekopen. Met een paar leuke combinatoire motiefjes maakte Mher het af.

Dgebuadze had het opnieuw niet makkelijk tegen Frederic Decoster. In een gelijke stelling was de tijdnood (beiden hadden nog 1 minuut voor 8 zetten) echter doorslaggevend. Dgebuadze zette een stevige aanval in, waar Decoster geen echt antwoord op vond. “In die tijdnood werd het klasseverschil wel duidelijk”, gaf Decoster toe. “Hij had dubbel zoveel gezien als ik en dan weet je het wel”. Hovhanisian en Dgebuadze dus terug op koers met 3/4.

Achteraan de stand kon Bruno Laurent een drama afwenden. Hij leek af te stevenen op de laatste plaats, maar redde zijn vel. Luc Henris won zijn eerste partij, de rest speelde remise.

De uitslagen:

Mohandesi-Saibulatov 1-0
Claesen-Vandevoort 1/2
Dgebuadze-Decoster 1-0
Hovhanisian-Van Mechelen 1-0
Wiley-Marechal 1/2
Henris-Akhayan 1-0
Werksma-Duric 1/2
Bolzoni-Draftian 1/2
Laurent-Schuermans 1/2

Duhayon-Noiroux 1/2
De Bock-Spanoghe 0-1
Leenaerts-Uhoda 1-0
Dal Borgo-Soors 0-1
Hamblok-Ponnet 1-0

Morgen staan onder andere Mohandesi-Dgebuadze en Claesen-Hovhanisian op het programma. Tot dan.

  • Geen analyses vandaag (wij hebben helaas beroepsverplichtingen), maar die halen we zeker nog in de komende dagen (hopelijk morgen al enkele).
  • Wel alle partijen.
  • Alle standen en paringen, te vinden op de officiële site.
  1. Roy
    Roy04-07-2007

    Haha, ‘The Hamblok-attack’. Schaakfabriek heeft humor.
    Ik heb hem in het weekend de ‘Roel-attack’ genoemd (het logische gevolg van aanvallend spel), maar ik had niet de indruk dat hij de bijnamen geslaagd vond :p. Het is misschien niet altijd even spetterend, maar het moet gezegd 4/4 is erg sterk. Ook de overwinning tegen Ponnet zag ik niet direct aankomen. Proficiat.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.