Miro stoomt door in Antwerpen

MiroSchaken in een rustiek gebouw in hartje historisch Antwerpen, met op de achtergrond de plaatselijke beiaardier, in een modern uitgerust zaaltje waar tien toeschouwers de indruk geven dat er veel volk rondloopt. Ziehier de eerste impressies van uw verslaggever ter plaatse op het 1e Inventi Meestertoernooi in Antwerpen…

Een meestertoernooi dus, dat betekent dat er voor normen wordt gespeeld. Dat doe je vooral door mekaar punten af te pakken, want met de deelname van Miroshnichenko doet een wereldtopper mee om het gemiddelde elo wat hoger te tillen en die laat erg weinig liggen.

Claesen-Miro

Miro was net klaar toen wij even kwamen kijken rond 17.00u. Jeroen Claesen was driest ten aanval getrokken (want ingraven heeft tegen Miro geen zin) en werd vakkundig gecounterd. De stelling was lange tijd messy, maar Miro schaakt zoals de Duitsers voetballen: Je kan het spel wel maken, maar uiteindelijk weet je wie wint. Na 32 zetten komt volgende stelling op het bord.

Miro straft Tb4 van Claesen prachtig af
Het ziet er op het eerste gezicht erg mooi uit voor wit, maar de zwarte koning is eigenlijk niet echt in gevaar. Volgens onze “Duitse” vriend is de stelling in evenwicht. Claesen had hier Ta1 moeten proberen, maar krijgt na het gespeelde Tb4 het deksel ongemeen hard op zijn neus: 33… Txd2! 34 Txd2 Pg4! (Prachtige zet, Claesen had vooral Pf3 uitgeteld, maar deze lijkt iets preciezer omdat de Dame nu minder kan komen verdedigen) 35. Dxg4 De1+ 36. Kh1 Dxd2 37 Kh1 (geen Dg2 want dan Df4+) De1+ 38. Kh2?? (Dg1 was sterker, na Dxc3 heeft wit Db1 en kan er een dame-eindspel uit halen met een pion minder, dat weliswaar nog steeds erg moeilijk blijft) 38… Df2+ 39 Kh1 Pe5 40 De4 Pf3 en het mat is ondekbaar.

Claesen-Miro 0-1

Het is tot nu toe nog niet echt het toernooi van Claesen. In ronde 2 werd hij slachtoffer van een miniatuurtje tegen de plaatselijke speler Dutreeuw. Uit een Pirc moest hij er al snel de brui aan geven (zie pgn-bestand). Dutreeuw speelde ondertussen met zwart remises tegen Van Beers en De Wit en komt goed uit de startblokken met 2 uit 3.

Er werd hard gestreden vandaag (in Dardha-Muhren werd de remise pas op zet 94 getekend), maar dé spektakelpartij was van de hand van FM De Jong. In zijn partij tegen Dockx komt uit een Nimzo na 15 zetten volgende erg scherpe stelling op het bord.

De Jong-Dockx

Wit staat onderontwikkeld, zwart lijkt erg dreigend te staan, maar heeft zwart wel concrete zetten en worden de zwarte stukken niet snel weggedrongen? Zwart heeft in ieder geval geen zin in 15… Pbc6 16. Dxa5 Pxa5 17. Ld6 Te8 18. e3 Pb3 19. Pxb3 Pxb3 19. Tc3 Pa5 20 Lxb5 waarna wit de pion terugwint met groot positievoordeel. In de plaats kiest Dockx voor grote complicaties met 15… Pbc2+ 16. Txc2 Pxc2 17. Dxc2 Lb7. Redelijk geforceerd leidt dit naar volgende stelling na 23 zetten.

De Jong-Dockx

De Jong staat een stuk voor tegen 2 pionnen, maar leidt nog steeds aan chronische onderontwikkeling. In deze complexe stelling kiest de Nederlander voor een fameus stukje blufpoker. De achterliggende schepen worden verbrand en alles wordt gereed gemaakt voor een indrukwekkende aanval (stelling na 35 zetten).

De Jong-Dockx

Objectief staat zwart veel beter, wegens de grote meerderheid aan pionnen, maar wat De Jong in vliegende tijdnood in mekaar weet te kneden mag er zijn. De bluf begint na 35…f5 met 36. Dh4 (met de dreiging De7). Dockx had hier even koel moeten reageren: 36… e4! 37. De7 exf3+ 38. Kh3 (niet Kxf3 want dan gaat Lxd5 geforceerd mat) f4+ 39. Dxe6 fxg3 40. Dg6 Dc8+ ! (deze zet brengt de dame net op tijd terug in de verdediging waarna de stelling gewonnen moet zijn).

Dockx koos echter voor 36…Dc7 37. Dh5 Tf8? (en nog steeds verdient e4 de voorkeur, want na Pg5 Ld5! Moet zwart niet al te veel vrezen) 38 Tg6 (Ph4 was nog sterker) Lc8 (na Lf7 kan Dxf5 met voordeel) 39. Pg5 d5 40. Lb5 De7 41 Le8!!?? (stelling). De zet is volledig goed, maar oogt erg spectaculair en werkt in de partij ongelofelijk goed. De dreiging is uiteraard Lf7 waarna zwart de kwaliteit moet geven en verloren komt te staan. In het vervolg gaat het voor zwart volledig mis: 41… Tf6 42 Pf7 Kh7 43. Pxh6 en het gaat mat in 3: …Txg6 44. Lxg6+ Kh8 45. Pf7+ Kg8 46. Dh8++

Wie er vandaag ook gelukkig bijliep was Andy Ooms. Ooms is de elo-laagste en dat is vaak een ondankbare taak. Tot nu toe haalde hij een halfje tegen Dardha, na een zwaarbevochten nederlaag tegen De Jong. Vandaag stond er het Kempens duel op het programma: Van Beers-Ooms. In de complexe Taimanov-variant komt er na 29 zetten volgende stelling op het bord.

Van Beers-Ooms

Ooms speelt hier erg correct 29… a5. Als de loper moet wijken, dan valt pion c3 en heeft zwart een stevige plus. Van Beers geeft de kleine kwaliteit: 30. Lxa5 Txc6 31. Txc6 Txa5 32. Kb2 Ta8 (anders Tc5) 33. Kb3 Kf8, maar gaat op de 34e in de fout met c4??, waarna Ooms de kans grijpt:

Van Beers-Ooms

34… Lxc2! 35. Kxc2 Pb4+ en zwart komt een stuk voor tegen 2 pionnen. Na 36. Kb3 Pxc6 37. cxb5 Pd4!! 38. Kc5 Pxb5 geeft Ooms verstandig het paard voor de gevaarlijke vrijpion en het overblijvend eindspel wint makkelijk.

Alle partijen met commentaren vind je op de site van het inventi-tornooi.

 1. Jeroen Claesen
  Jeroen Claesen03-07-2007

  De cruciale fase in mijn partij tegen Miro was voor het eerste diagram. 25.Ta6 (belet Pe7 zodat het paard niet de koningsstelling kan verdedigen) ipv Ta4 en de zwarte stelling staat helemaal op instorten.

 2. Valery Maes
  Valery Maes03-07-2007

  Jeroen wat speel je dan op 25..Pe5 !?

 3. Jeroen Claesen
  Jeroen Claesen03-07-2007

  Na Txf5 heeft wit een mooi voordeel. De pionnenstelling van wit is beter en wit heeft het loperpaar. Klopt, dat het nog niet zo eenvoudig is. In elk geval was dit de cruciale fase in de partij.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.