Dgebuadze en Noiroux pakken de bekers!

De strijd in de open reeks

Het vet in de gesloten reeks was van de soep: Hovhanisian en Vandevoort remiseerden al na 5 minuutjes, waardoor Dgebuadze ook een remisetje kon spelen. Gelukkig waren er nog onze verrassingen: Van Mechelen en Decoster. Die eerste miste zijn IM-norm terwijl die tweede het tornooi eindigde zoals hij het gespeeld heeft: met een stunt…

De mentale tik die Hovhanisian na de nederlaag tegen Dgebuadze gekregen heeft, heeft een erg belangrijke rol gespeeld in het kampioenschap. De Armeen was immers duidelijk de sterkste speler in het tornooi tot die onderlinge confrontatie. Daarna koos hij, letterlijk, eieren voor zijn geld en had geen zin om nog grote risico’s te nemen. Hetzelfde gold voor Pascal Vandevoort, die ook liever niet zomaar de 700 euro prijzen liet schieten.

Jan Van MechelenMaar daarmee was de kous nog niet af in het elitekampioenschap. Jan Van Mechelen kon immers nog een norm scoren, mits winst tegen zijn reisgezel Pieter Claesen. Helaas had Jan een beetje een offday en Pieter net het omgekeerde: hij bouwde een prima aanval op en won vrij snel de partij. Claesen heeft de partij voor u ook geanalyseerd (zie verder). Jammer voor Van Mechelen, maar hij verlaat het tornooi met opgeheven hoofd. “Ik heb eigenlijk geen schijn van kans gehad deze partij”, gaf hij ridderlijk toe. “En 5/9 is sowieso fantastisch”. JVM reageerde dus zoals het een echte schaker betaamt: sportief en met een zwaar bier! De vriendelijke Jan kwam ook nog bij ons zitten om zijn heel leuke partij tegen Arie Werksma te analyseren (zie ook verder). Zeker de moeite en bij het bekijken van die partij zal u meteen snappen waarom Van Mechelen een van de smaakmakers van het tornooi was.

Decoster heeft last van een keverDie andere smaakmaker van het tornooi, Frederic Decoster, had er genoeg van. Hij bood na 7 zetten remise tegen Bruno Laurent, maar die weigerde. “C’est gagner ou mourir” gaf die aan als reden. Frederic was niet van slag en had meer last van een vervelende kever in zijn nek (foto) dan van het in balans houden van de stelling. Laurent kreeg niets en begon dan de zaken te forceren. 2 grote fouten deden Decoster opfleuren en hij deed wat hij al heel het tornooi deed: stunten. Decoster won opnieuw en scoorde het duizelingwekkende (voor iemand van zijn elo) 5.5/9, goed voor een tpr van 2447, maar een half puntje of 4 tpr-punten te kort voor een IM-norm: dichter kan je niet komen, aangezien 6/9 of 2450 voldoende waren! De Bruggeling werd samen met Pieter Claesen 5de. Decoster heeft de partij, hoe kan het ook anders, besproken voor de schaakfabriek.

BolzoniIn de overige partijen vielen toch nog enkele dingen op. Arie Werksma behaalde zijn derde overwinning, terwijl Robert Schuermans (die ons op het Vlaams Kampioenschap nog had verblijd met heerlijk agressief schaak) vocht voor zijn eerste, tevergeefs. Hij verloor van Marechal. Ook straf: Victor Angel Bolzoni. Hij won 2x op rij en redde zo zonder twijfel zijn tornooi. De stand ziet er als volgt uit: Dgebuadze, Hovhanisian, Vandevoort, Claesen, Decoster, Draftian, Wiley, Van Mechelen, Mohandesi, Laurent, Marechal, Saiboulatov, Bolzoni, Akhayan, Duric, Werksma, Henris en Schuermans. En de uitslagen van de laatste ronde:

Dgebuadze-Wiley 1/2
Vandevoort-Hovhanisian 1/2
Claesen-Van Mechelen 1-0!
Laurent-Decoster 0-1
Mohandesi-Draftian 1/2
Duric-Saiboulatov 1/2
Akhayan-Bolzoni 0-1
Marechal-Schuermans 1-0
Werksma-Henris 1-0

Over de titelstrijd in de open reeks kunnen we wél lovend zijn: bloedstollend is het enige woord! Kevin Noiroux, Nils Nijs en Benjamin Tonoli stonden samen aan de leiding. Die laatste 2 speelden tegen elkaar, terwijl Noiroux met zwart tegen Thirion moest spelen. Nouja, moest is in dit geval veel gezegd. Thirion bakte er niets van in de opening en Noiroux werkte het keurig af. Na amper 25 zetten won hij. De vriendelijke Kevin heeft die partij besproken (zie verder).

Volk rond Tonoli-NijsDe overwinning van Noiroux zorgde ervoor dat Tonoli en Nijs niet konden berusten in remise. Het werd dan ook een echte thriller. Tonoli had de hele partij een voordeeltje, maar barstte van de zenuwen. Enkele keren maande hij een toeschouwer aan om afstand te houden van het bord. Nijs daarentegen was heel erg rustig, maar kwam in gigantische tijdnood. Hij had nog 10 minuten voor 16 zetten en iets later nog 4 minuten voor 12 zetten. Het publiek stroomde toe om te zien hoe Nijs de stelling terug gelijktrok in zijn tijdnood (foto). Tonoli bleef rustig denken en de blunder van Nijs kwam er: hij liet zich mat zetten. Doodjammer voor Nils, maar ook goed gespeeld van Benjamin. De thriller was voorbij, de spanning was eraf, dan kwam de ontnuchtering: Noiroux had meer scheidingspunten en was sowieso de winnaar. Daardoor plaatst Benjamin zich niet voor de elite van volgend jaar. Na de euforie kwam dus de ontgoocheling. Maar hoe zou u zelf zijn?

Tonoli-Nijs 1-0
Thirion-Noiroux 0-1! Noiroux wint op scheidingspunten
Dal Borgo-Sarrau 1/2
Munster-Leenaerts 0-1
Ponnet-Piacentini 0-1

De stand: Noiroux, Tonoli, Nijs, Sarrau, Leenaerts, Piacentini, …

Zo, het tornooi zit erop. Morgen krijgt u van ons een eindverslag met alle speciale dingen die ons zijn opgevallen, zoals daar zijn: verrassingen, offers, sympathieke-zatte walen, opvallende spelers en dies meer. Dan zetten wij ook het volledige analysebestand online. Nu moet u het nog even stellen met die van vandaag: Pieter Claesen, Frederic Decoster, Jan Van Mechelen, Kevin Noiroux, Benny Todts (wat een partij), Reinald Van Praet… . Toch ook niet slecht, denken wij!

 1. maffioso
  maffioso08-07-2007

  subliem reportage-nieuws !

 2. Mrxjn
  Mrxjn08-07-2007

  Proficiat Fré met een fantastisch tornooi!!
  Proficiat Benny met een sterke 6,5 en een mooie overwinning in de laatste ronde!!
  en het moet gezegd… Boe alle salonremises!

 3. kutlu hasanovic
  kutlu hasanovic08-07-2007

  leuke vecht schaak gezien proficiat fre en benny

 4. Marville G
  Marville G08-07-2007

  proficiat KEVIN !!! en bedankt jan voor deze reportage !!! tot ziens.

  Gr M

 5. FabriceWantiez
  FabriceWantiez09-07-2007

  Bravo Jan voor de reportages ;o)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.