Inventi en het BK: de eindbalans

Albin should be thinking, but instead he's drinking

Paspoorten van Dieter De Ridder en Jelle Gyselinck bij ons verkrijgbaar!

Een van de drukste weken van het Belgische schaakjaar zit erop. Zowel op het Inventi-tornooi als in Namen wonnen de favorieten het tornooi, maar viel er wel heel wat te beleven. We hielden de mooiste stellingen, de vreemdste gebeurtenissen, de gelijkenissen en dies meer voor ons laatste artikel over deze 2 tornooien: het eindverslag…

Alexandre Dgebuadze en Evgeneij Miroschnichenko waren de enige GM’s die deelnamen aan de 2 tornooien. Het mag dan ook niet verwonderen dat beide heren de overwinning in de wacht sleepten. Toch ging het niet altijd simpel: Dgebuadze modderde wat aan in het begin van het BK en mag van geluk spreken dat Decoster Hovhanisian al vroeg een punt afnam. Miro verloor zijn eerste partij op Belgische bodem en moest tot in de laatste ronde vechten voor de eindzege.

Claesen PieterDe twee favorieten hebben gewonnen en de spanning mag dus minder lijken, toch werden beide tornooien tot het einde gekleurd. Ten eerste de strijd om de normen. Zowel Jan Van Mechelen als Stefan Docx konden de laatste speeldag nog een norm scoren. Beide heren werden gestopt door 1 familie: de Claesens. Pieter versloeg Van Mechelen in Namen en Jeroen hield Docx op remise in Antwerpen.

In beide tornooien werd ook bij momenten schitterend geschaakt. Offers en dies meer, het kwam regelmatig terug. We hebben voor u een selectie gemaakt. Beginnen doen we met de nu al legendarische partij van Hovhanisian tegen Decoster, want er waren meer offers dan zetten in die partij (bekijk hem ook in ons analysebestand):

Decoster speelt Lc4!?

Deze stelling is een streling voor het oog der onbegrijpelijkheid (vraagt u zich bijvoorbeeld niet af hoe dat paard in godsnaam op a1 is beland?). Decoster doet er nog een schepje bovenop door hier Lc4!!?? te spelen, een offer dat niet geheel juist is, maar wel heel veel verwarring schept. Nog zo’n offer zagen we in Antwerpen in de partij tussen Arben Dardha en Stefan Docx:

Dardha-Docx

Zwart speelt hier Lxg2 waarop Dardha volgt met het wilde Txf7!!?? Dardha offer hier en daar nog wat materiaal, miste dan de kans op een prachtige overwinning en verloor de partij. Je kan die trouwens nog vinden op het archief van de verslagen van Antwerpen. Van het ene prachtige minitauurtje naar het andere. Wat denkt u van deze perfecte combinatie-oefening uit de analyse van Jonas Van Cappellen tegen EnriqueVilarnau:

Zwart aan zet wint

Zwart aan zet wint met het prachtige Lc3!!! bxc3 (Dxc3 Ta1+ Kd2 Pe4 met vork op dame en koning) Pb3!!! cxb3 Da3 en het loopt mat. Eentje voor in de stappenmethode. Minder evident en echt gespeeld is dit offer van Stef Soors:

Albin-Stef

Pdxe5!! dxe5 Pxe5 Le2 d4! 0-0 dxc3 bxc3 Dc5 Tf2 fxg4!! en zwart brengt al zijn stukken in het spel en wint de partij! Wie durft er nog te beweren dat er enkel op topniveau mooie dingen gebeuren?

Arben DardhaNog een gelijkenis: verrassingen! Op het BK weet u het al langer: Decoster en Van Mechelen. Beiden waren bijzonder dicht bij een IM-norm. Decoster kwam slechts 4 tpr-puntjes te kort, maar zal wellicht getroost zijn door zijn nieuwe Elo-rating: 2301 (en dat is nog voor het BK). In Antwerpen was er dé verrassing van de laatste jaren zeg maar, toen Docx Miro naar huis speelde. Minder opvallend maar ook erg sterk was Arben Dardha, die weliswaar “slechts” 4/9 scoorde, maar toch enkele mooie overwinningen liet optekenen.

De twee tornooien vertonen ook verschillen, met name op organisatorisch vlak. Het Inventi-tornooi is een elitetornooi met slechts 10 deelnemers met een prachtige accomodatie en goede internet-coverage. Het BK is helemaal anders: met 200 deelnemers is het onmogelijk dezelfde omstandigheden aan te bieden als Inventi. Toch liep ook het BK bijna foutloos. De avondevenementen en de uitstekende sfeer bewezen hun meerwaarde. Eén minpuntje was het foutlopen van de live-uitzending wegens technische problemen, maar dat is dan ook alles. Volgend jaar trekt het BK naar Eupen, maar het jaar daarop zijn we terug bij Damien André en de zijnen. Daar kijken we nu al naar uit.

Veel spelers betekent ook veel opvallende of gekke situaties. Didier Piron bijvoorbeeld, die dagelijks de “denker-pose” aannam:

Piron stond altijd recht

Of Jelle Ghyselinck:

jongen met kussen

Of Marigje Degrande:

Marigje Degrande

Of Benny Todts, die hoopte zijn trucjes wat beter te camoufleren:

Benny Todts

Of de geweldige Albin Dal Borgo, die de term “zatte waal” een nieuwe betekenis gaf met de bindtekst: “Albin should be thinking, but instead he’s drinking”:

Albin Dal Borgo

Of een nieuwe trend tijdens de partijen:

bier

Met deze minder journalistieke en meer ludieke noot rondden we de drukste week van de schaakfabriek tot nog toe af. Over Inventi zal nog een stukje komen, onder andere met een babbel met Jan Timman, maar officieel is het nu gedaan met de belangrijkste links:

Wij danken de talrijke lezers (dagelijks meer dan 1000!) voor hun komst en hopen dat ze blijven komen, de spelers voor hun analyses, onze medewerker Ruud Jansen voor de Antwerpen-verslaggeving, Luc Cornet voor de informatie op het BK, de organisaties van de tornooien, enzovoort enzovoort. Wij stoppen uiteraard niet. Er komen nog een reeks artikels over correspondentieschaak in België, een babbel met Jan Timman en het komende weekend zitten we in Gent voor het internationale open tornooi aldaar. Tot dan!

Uw dienaar

 1. Camouflagebeest
  Camouflagebeest09-07-2007

  Jan,

  Ter correctie, ’t is Jonas Van Cappellen – Enrique Vilarnau

 2. de dankbare
  de dankbare09-07-2007

  En wij, van het thuisfront, danken de schaakfabriek voor het vele werk en voor de prachtige soms scherpe en soms ontroerende verslaggeving.

  Er is schaken in België voor de schaakfabriek en schaken in België na de schaakfabriek.

  Doe zo voort!

 3. pelemanov
  pelemanov09-07-2007

  sterk jan, bijzonder professioneel. i’m impressed!

 4. De Ridder Dieter
  De Ridder Dieter09-07-2007

  bedankt voor het laten weten van mijn identiteitskaart. (ook telefonisch)

 5. Jeroen Claesen
  Jeroen Claesen10-07-2007

  Knappe website! Zo verder doen!
  Jeroen

 6. scheven
  scheven12-07-2007

  yep Jan, coole verslagen, ze doen me bijna spijt krijgen dat ik niet meegedaan heb :-); maar waar blijft Condom?

 7. Jan Lagrain
  Jan Lagrain12-07-2007

  Frederic zei me dat Tom er een eindverslag van zou maken, dat zal hopelijk nog komen dus 🙂

 8. KAra
  KAra12-07-2007

  Ik heb van Tom bericht gekregen dat er geen internetverbinding voor handen is in Condom zelf, het wordt dus wachten op het eindverslag. Ik geloof niet dat Tom nog in aanmerking komt voor de norm,
  voor geinteresseerden de onoverzichtelijke site:
  http://zentiltoutou.free.fr/

  Nicolas Vanderhallen doet het erg goed in het open toernooi en komt waarschijnlijk nog in aanmerking voor een IM-norm.

 9. albin
  albin12-07-2007

  We dont need chessbase.com anymore…
  go on Jan but stop to photograph me at the very rare moments i am drunk… Hum…

 10. KAra
  KAra12-07-2007

  I tought that you “iek spreek zzeeeer gut nederlands”, so why in English? maybe you speak it, but you can’t write it… Yes that must be the explanation!

 11. Brul
  Brul15-07-2007

  Condom 2007: The verdict…

  – Tom scoorde in het meestertoernooi een eerder onopvallende 3 op 9
  – Alle Belgen(Arvid, Thibaut, Nicolas, Frederic, Wouter, Sven Forster en Tieme) in het open toernooi haalden 6 op 9. Met uitzondering van Arvid die in de laatste ronde een remise tegen een 2390(Simon) uit zijn handen liet glippen.
  – Enkele opmerkelijke resultaten: Nicolas VDH wint tegen Colin(2425), Wouter Gryson wint tegen Favarel (2302), Arvid Viaene wint tegen Bedouin (2357), iets wat ook Frederic Verduyn wist te presteren!

  Groeten!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.