Anand en Ivanchuk domineren rapidschaak

IvanchukDoor het geweld van het BK en Antwerpen werd het internationale schaaktoneel even naar het achterplan verschoven. Toch viel er veel te beleven: Anand en Ivanchuk speelden subliem in 2 prestigieuze rapidtornooien. We kijken ook even naar het internationale tornooi in Condom, met enkele Belgen in een absolute hoofdrol…

Vassily Ivanchuk is dé man van het moment. Hij won met groot overmacht het tornooi in Foros (dat kon u hier al lezen) en domineerde vorige week de Pivdenny Bank Chess Cup in Odessa (Oekraïne).

IvanchukIn die cup bestreden enkele wereldtoppers elkaar in het rapidschaak, een discipline die stilaan meer sponsors aan het aantrekken is. Ivanchuk (die op de foto discussieert over het feit dat hij eigenlijk de man met het roze hemd zou moeten zijn) scoorde 7/9 en had daarmee een half puntje meer dan Alexander Grischuk, die nu echt wel uit den dood herrezen lijkt. Grischuk liet niet van zich horen tot de Russische interclubs en de kandidatenmatchen een dikke maand geleden. Daar blonk hij al uit en ook in Odessa speelde de Rus prima. Nog op de lijst: Radjabov, Shirov, Gelfand, Bacrot, Korchnoi, Smirin, Drozdovskij en Tukmakov (Tukmakov is een oude glorie die in de jaren ’70 bij de wereldtop hoorde (zie comments hieronder), Drozdovskij hebben wij nog aan het werk gezien in Cappelle La Grande). Meer informatie over dit tornooi kan je vinden op de officiële site.

Van het ene rapidevent naar het andere, want vorige week trok de wereldtop die u in Odessa niet zag, naar Leon in Spanje. Het tornooi in Leon is samen met dat van Mainz hét rapidevent van het jaar dat een echte traditie kent (wat van het tornooi in Odessa niet echt gezegd kan worden). Anand-TopalovHet wordt al jaren georganiseerd en is ook al jaren het domein van de Indische nummer 1 van de wereld, Vishy Anand. Ook dit jaar kon niemand hem iets maken. In de halve finales klopte Anand Ponomariov en in de finale werd Veselin Topalov (die in de andere halve finale Kasimdhzanov had uitgeteld) weggeveegd met 3-1. Meer op de officiële site.

Voor Belgen in het buitenland moeten we naar Frankrijk trekken, naar een stad met een tot de verbeelding sprekende naam: Condom. Tip: zoek niet op “condom” in google, want u komt van een kale reis terug. Of u komt helemaal niet meer terug, dat kan ook natuurlijk. VanderhallenIn ieder geval, in Condom is er elk jaar een gezellig internationaal IM-tornooi. Dit jaar gaat het om een gesloten IM-groep met 10 spelers, waar Vlaams Kampioen Tom Piceu er een van is. Er zijn ook open groepen, waar we sterke Belgen als Nicolas Vanderhallen, Thibaut Maenhout, Tieme Verlinde en dies meer zien. Die Belgen doen het in die open reeks waarlijk schitterend: Na 5 rondes staan er 2 Belgen zelfs gedeeld 2de: Frederic Verduyn en Nicolas Vanderhallen met 4.5/5. GM Grigore doet het net een halfje beter. Vanderhallen klopte al een IM en hield een andere op remise en lijkt nog in de running voor een norm, met een tpr van 2540.

In de gesloten groep speelt Tom Piceu voor de eerste keer dit jaar niet outstanding: Met 2.5/5 staat hij logischerwijs in het midden van de stand. Hij won wel het blitztornooi. Tom zal ons normaal gezien nog verblijden met een eindverslag. U hoort er dan dus meer over, voorlopig moet u het stellen met de bijzonder onoverzichtelijke website van Condom.

 1. Der Alte
  Der Alte13-07-2007

  De man met het roze hemd op de foto met Ivanchuk is…Tukmakov! Een Oekraïnse ster uit de jaren 70, nu vooral trainer.

 2. Jan
  Jan13-07-2007

  klopt, hij won de eerste 2 partijen van het tornooi, dan remise, en dan verloor hij plots élke partij! (en was dus laatste)

 3. wim
  wim13-07-2007

  Vladimir Borisovich Tukmakov(1946-Elo 2560) is voor oude zakken zeker geen onbekende!
  Hij heeft een hele kast vol teamoverwinningen (met de USSR).

  Zijn beste resultaten in tornooien zijn: Buenos Aires 1970 (tweede na Fischer), Madrid 1973 (tweede na Karpov), Amsterdam 1973 (1ste), 1st at Decin 1977 (1ste),Las Palmas 1978 (1ste), Vilnius 1978 (1ste) and 1st at Malta 1980(1ste). Yerevan 1982 (2de na Yusupov) en in Tilburg 1984 (2de na Miles).

 4. Hans
  Hans13-07-2007

  Tukmakov niet kennen is een doodzonde!!! Een fantastische speler, ik geloof ook ex-winnaar van het USSR-kampioenschap (of toch zeer dichtbij) eind jaren ’70. Iemand met een lekker agressieve stijl ook nog

 5. wim
  wim13-07-2007

  Hij werd 3x tweede in het USSR-kampioenschap: Riga 1970, Baku 1972 en Moscow 1983 na Korchnoi, Tal en Karpov.
  Trouwens allemaal te lezen op: http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Tukmakov

  Mag ik hier een oproep doen om de nederlandse wikipedia aan te vullen. Er wordt daar een potje gemaakt van de schaakpagina’s. (Bijvoorbeedl: een vertaling van de Engelse pagina van Tukmakov zou al een hele verbetering zijn van de huidige Nederlandse: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Tukmakov)

 6. Robbie
  Robbie13-07-2007

  Ik geef Hans gelijk! Tukmakov ,relatief onbekend???
  Laat me niet lachen! Hij was in de jaren 70 de sterspeler van Oekraine! Maar hij heeft wel nooit gewonnen van het USSR-kampioenschap. Maar hij was zeker klasbak van wereldformaat. Ach,iedereen kan wel eens vergissen,nietwaar!

 7. Jan Lagrain
  Jan Lagrain14-07-2007

  Ik ken Tukmakov enkel van naam en vaagweg van prestaties. Vandaar dat ik persoonlijk het woord “relatief” gebruikt heb: kenners (in de brede zin van het woord 🙂 ) kennen hem wss wel, maar voor mensen die het niet nauw volgen is dat volgens mij een niet zo bekende naam. Ik ben het dus niet echt eens met bovenstaande comments. Ik denk niet dat de meeste mensen zich de top-10 van de jaren ’70 zomaar herinneren, zeker niet de jongere spelers (velen kennen legendes als rubinstein niet eens). Je mag er niet vanuit gaan dat iedereen weet wat voor uzelf evident lijkt. Niet iedereen leefde toen en niet iedereen volgt het schaken even nauwgezet. Ik schrijf voor iedereen die geïnteresseerd is en niet enkel voor de specialisten (ook wel, hoop ik :-)) en vind dan ook niet dat dat zo’n gigantische flater zou zijn.

  Los daarvan klinkt “relatief onbekend” inderdaad wat te oneerbiedig 🙂 Ik zal het veranderen in “vroegere topspeler” of zoiets.
  Trouwens altijd leuk dat er reacties komen, zelfs als ze kritisch zijn, kan enkel leerrijk zijn 🙂 !

 8. Jan
  Jan14-07-2007

  Heel juist, de tijd is trouwens niet ver meer dat sommigen Kasparov gaan verwarren met Kaskarov (hoor ik de Harry Potterfans nu rechtveren…?)
  🙂

 9. Fideel
  Fideel14-07-2007

  Jan heeft gelijk, hoor. Je kan niet verwachten dat iedereen Tukmakov kent. Als een speler enkel bij een beperkte groep van specialisten bekend is, is hij toch relatief onbekend?

 10. Robbie
  Robbie14-07-2007

  Hiervan akte genomen, mijnheer Lagrain!

 11. De filosoof
  De filosoof14-07-2007

  Sinds Einstein weten we dat alles (en dus ook iedereen) relatief is.

  Een feit is dat men op deze site niet alles 34 keer kan wikken en wegen voor te publiceren. Snelheid is van groter belang dan nauwkeurigheid.

  En de kritisch lezers zijn er tenslotte ook nog.

 12. Jan Lagrain
  Jan Lagrain14-07-2007

  En maar goed ook dat die er zijn: ze helpen mij enorm bij het verbeteren van foutjes en het aanbrengen van verbeteringen!

  Ook in dit geval lijkt het mij enkel positief: iedereen die dit leest weet nu zeker wie Tukmakov is 🙂

 13. fabriek-fan
  fabriek-fan14-07-2007

  Da’s inderdaad ‘een waarheid als een koe’ ! Tukmakov is in enkele uren tijd ‘top of the bill’ geworden. Zo worden -met alle respect-‘oude zakken’ (dixit Wim) nog eens uit de oude doos gehaald !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.