De gokchinees: Biel en Montreal!

RadjabovMorgen begint een van de mooiste tornooien van het jaar: het Internationale Chessfestival in Biel. Spelers als Radjabov, Grischuk, Carlsen en Polgar zijn enkele klinkende namen die dit tornooi de moeite maken. In Montreal trekt 1 speler de aandacht: Vassily Ivanchuk…

Tot vorig jaar viel Biel op hetzelfde moment als het tornooi in Dortmund. Het contrast kon niet groter: Biel kwam met spelers als Morozevich, Radjabov, Nakamura en Carlsen aan terwijl Dortmund het deed met de sterkere, maar voor het grote publiek saaiere spelers als Leko, Kramnik en Adams. De vele remises in Dortmund werden voor de toeschouwers gecompenseerd door de knallende prestaties van Mister Biel, Alexander Morozevich die offer na offer deed en alle aandacht naar zich toe trok. Grischuk

Moro is er dit jaar helaas niet bij. Hij had wel getekend, maar geeft uiteindelijk forfait omwille van  gezondheidsredenen en wil zijn WK van september niet in gevaar brengen. De vervangers mogen er gelukkig ook zijn. Zoals ieder jaar werd gekozen voor aanvallende, scherpe spelers: Radjabov, Grischuk, Carlsen en Polgar zijn namen die perfect bij het imago van het festival passen. Stuk voor stuk boeiende namen. Radjabov omwille van zijn compromisloze stijl, Polgar voor het scherpe aanvalsspel en bij Carlsen hoeft weinig uitleg. Grischuk was in grote vorm in de kandidatenmatchen en dit tornooi is voor hem de voorbereiding op het WK.

Zij worden aangevuld met Bu Xiangzhi, die vorige week het open tornooi in Canada won (voor Short), Alexander Motylev, Loek Van Wely, Alexander Onischuk, Boris Avrukh (die op de lijst van Bredene staat dit jaar), en thuisspeler Yannick Pelletier. Een mooi en interessant deelnemersveld. Wij volgen het tornooi dan ook met veel plezier.

Om dé man van het moment aan het werk te zien, moet je naar Montreal gaan. Vassily Ivanchuk speelde afgelopen maand alles en iedereen van het bord. “Als ik zin heb om te spelen, komen de ideeën vanzelf”, zei Chuky ooit in een interview en die ideeën heeft hij op het moment. Hij krijgt concurrentie van kersvers 2700+’er Eljanov en enkele oude rotten: Kamsky, Short en Tiviakov.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.