Marc Dutreeuw stuurt zijn kat naar Charleroi

Marc DutreeuwOphef in de eerste ronde van het GM-tornooi in Charleroi, want Marc Dutreeuw, een van de Belgische spelers die op een GM-norm mocht jagen, kwam niet opdagen voor de eerste ronde en had daarvoor een vrij zeldzaam excuus. Voorts won Vanderstricht meteen van Bart Michiels. Verder hebben we opnieuw een enorme flater van een top-GM in de aanbieding en ook een kort verslagje van het blitztornooi in Lommel, gewonnen door Roy Schoemans…

Het Open tornooi van Charleroi begint vandaag, maar gisteren was het al tijd voor de eerste ronde van de GM-groep. Daarin zien we 3 GM’s die het opnemen tegen Belgische (of spelers gelinkt aan Charleroi) toppers die kunnen knokken voor een GM-norm (6.5/9 is het doel). Een van die spelers was Marc Dutreeuw, die in de eerste ronde GM Rausis partij zou mogen geven.

Maar de Antwerpse krullenbol stuurde zijn kat: na enkele uren was hij nog steeds niet aanwezig. “Ik dacht dat het tornooi volgende week zaterdag begon”, was de ietwat bizarre uitleg die de IM gaf. Er moest dus een vervanger gezocht worden. In principe dachten wij dat die plaats voor Pieter Claesen zou zijn (hij was de eerste vervanger), maar door omstandigheden werd gekozen voor FM Kevin Terrieux (2335). Sommigen vonden dit wel jammer, zoals Mher Hovhanisian, die ook wel vervanger had willen zijn. Ook het reekshoofd in de open groep, GM Buhmann, werd niet als vervanger opgevist. Hij zou nochtans ook in de elitegroep de hoogste rating hebben (2580). Morgen gaan wij ter plaatse en zullen we uitvissen wat er precies allemaal gebeurd is.

Geert Vanderstricht

Intussen werden de andere partijen wel gewoon afgewerkt. Het was daarbij vooral uitkijken naar het heroptreden van Bart Michiels, jarenlang onze sterkste speler. Maar door zijn studies komt Bart niet veel meer aan schaken toe en dat eist natuurlijk zijn tol. Michiels verloor meteen met zwart van Vanderstricht. De enige andere beslissende partij was de winst van Kveinys tegen Vandevoort.

Gharamian (2517)-Laurent (2376) 1/2
Eliet (2454)-Georgiev (2567) 1/2
Michiels (2454)-Vanderstricht (2430) 0-1
Terrieux (2335)-Rauzis (2524) niet gespeeld
Vandevoort (2364)-Kveinys (2537) 0-1

Roy Schoemans

Vanaf morgen zitten we dus in Charleroi, maar gisteren speelden we zelf nog eens mee in een blitztornooi in Lommel. Daar streden 32 schakers voor het tweede luik van de Limburgse zomerblitz (na Houthalen vorige week). Steven Geirnaert (2334), Roy Schoemans (2206), Ruud Jansen (2121) en Peter Nuytens (2121) waren de elofavorieten.

Het tornooi werd gedomineerd door Ruud Jansen, die dankzij een remise tegen Schoemans maar vooral dankzij overwinningen tegen Geirnaert en Nuytens het tornooi naar zich toetrok. Intussen verloren de concurrenten punten tegen elkaar (Geirnaert won van Schoemans). Het pleit leek beslecht, maar uw dienaar was niet erg vriendelijk voor zijn reporter en bracht met een overwinning Schoemans en Geirnaert terug mee aan de leiding.

Ruud Jansen

De eerste die moest afhaken was Steven Geirnaert, die met een vreselijke blunder een half punt liet liggen tegen Vincent Schepens (1760). Ruud had een klein tikje gekregen, want hij liet een ronde later ook een half punt liggen tegen jeugdtalent Sander Van de Venne. Roy won zijn resterende partijen wel en eindigde dus een half punt voor Geirnaert en Jansen.

 1. Roy Schoemans
 2. Steven Geirnaert
  Ruud Jansen
 3. Peter Nuytens
 4. Roel Hamblok
  Jan Lagrain

Voorts hebben we nog wat kort internationaal nieuws, want gisteren was er in Biel een erg opvallende partij: Motylev-Carlsen. Motylev was de jonge Noor geleidelijk aan aan het wegdrukken, maar toen sloeg in de volgende stelling het noodlot toe:

Motylev-Carlsen

We bekijken het vanuit Carlsen’s perspectief. Die was maar wat blij dat Motylev hier Ld6?? produceerde, waarschijnlijk met het idee Dxd6 Dxg7+! Kxg7 Pf5+ en de dame valt terug. Helaas speelde Carlsen hier toch Dxd6 en Motylev gaf op omdat hij tot de conclusie kwam dat het paard op g3 gepend stond door de dame op d6 en het mooie vorkje niet doorging. Zo zie je maar dat zelfs de wereldtop enorm kan flateren.

 1. wim
  wim28-07-2007

  Een begrijpelijke vergissing van Marc. Volgens mij begon het tornooi de vorige jaren een week later.

 2. Jan Van Leeuwen
  Jan Van Leeuwen28-07-2007

  Eric VAN DE WYNKELE wint tornooi in Cannes

  Open d’été de Cannes – Tournoi B
  Classement après la ronde 7
  Pl Nom Elo Cat. Fede Ligue Club Pts Tr. Bu. Perf
  1 VAN DE WYNKELE Eric 1998 Sen 7 23½ 30 26

  http://www.echecs.asso.fr/(wadew2mfxsiio1ajl4kq3jn5)/Resultat2.aspx?URL=Tournois/2007/CannesEte/CannesEteB2007&Action=08

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.