Nog 3 leiders na spektakeldag in Charleroi

GharamianTigran Gharamian, Aloyzas Kveinys en Vladimir Georgiev staan na 3 rondes aan de kop van het klassement met 2/3. Georgiev won vandaag van Terrieux, terwijl Gharamian en Kveinys remiseerden. Twee partijen trokken de aandacht: Vandevoort-Vanderstricht en Michiels-Gharamian. Die laatste was trouwens het kneusje van de dag. Om te weten waarom, moet u nog wat verderlezen. We hebben ook nog foto’s én de uitleg waarom Kevin Terrieux wél speelt en Pieter Claesen niet…

Het tornooi in Charleroi is het enige in België waar een GM-norm gehaald kan worden. Dat maakt het op zich al de moeite om eens een kijkje te gaan nemen. Voor de norm lijkt vooral de Franse Armeen Tigran Gharamian in aanmerking te komen. Hij heeft al 1 norm gescoord en zijn rating van 2519 is al voldoende om de titel te kunnen krijgen. De Belgen hopen natuurlijk op een landgenoot en als het even kan de jonge Bart Michiels.

Kevin Terrieux

Na 2 rondes hadden Gharamian en Kveinys de leiding genomen dankzij 1 overwinning en een remise. Daarbij moet vermeld worden dat GM Rausis 1 partij minder gespeeld heeft. Marc Dutreeuw was in de eerste ronde niet komen opdagen (hij dacht dat het tornooi volgende week begon) en dus moest er gezocht worden naar een vervanger. Op papier was die palats voor Pieter Claesen. De voorwaarde was dan wel dat Claesen en Rausis hun partij zouden inhalen in een ochtendsessie. Rausis ging akkoord, maar Claesen vond 2 partijen op 1 dag op dat niveau echt te zwaar en vroeg of het niet mogelijk was een kortere partij te spelen. Daar ging Rausis dan weer niet mee akkoord, zodat Claesen gewoon in de open reeks speelt. Beide standpunten zijn begrijpelijk. De Fransman Kevin Terrieux (2334) profiteerde van de gelegenheid en mocht de plaats van Claesen innemen. Hij zal zijn partij tegen Rausis nog inhalen.

Die Terrieux mocht vandaag aantreden tegen GM Georgiev (2567). Die bouwde met zwart geleidelijk aan een goede stelling op en drukte dan op het gaspedaal. Na wat gepruttel ging de Macedoniër nog net iets dieper (foto) en incasseerde zijn eerste volle punt. De andere 2 GM’s, Kveinys en Rausis, hielden het op een salonremise om in de bar enkele Leffes te nuttigen.

Georgiev moest diep gaan

Tigran Gharamian had zich vanmorgen 3 uur op een match tegen Terrieux voorbereid. Toen Tigran de zaal binnenwandelde, liep hij meteen Bart Michiels tegen het lijf. Hij feliciteerde Bart met zijn goede verdediging tegen Georgiev. Toen ging het gesprek ongeveer als volgt:
Michiels: “Dankjewel, jij ook proficiat voor de overwinning”
Gharamian: “En tegen wie moet je vandaag spelen?”
Michiels: “Tegen jou, Tigran”
Gharamian: “Ben je daar wel zeker van?”
Michiels: “Jaja, kijk maar op het blad”
Gharamian: #@**§# (Armeense vloek)

Michiels-Gharamian

De verkeerde voorbereiding was niet nefast voor de feestvreugde, integendeel. Michiels en Gharamian maakten er een spektakelstuk van. Michiels kreeg een toren en 2 pionnen voor 2 stukken, maar leek toch het beste van het spel te hebben. Armenen zijn echter rekenmachines en Gharamian draaide de bordjes om met een interessant stukoffer. Beide spelers belandden dan in hevige tijdnood zodat een ware thriller zich ontspon. Met nog enkele seconden op beide klokken werd zet 40 gehaald. De stelling was intussen in iets remiseachtigs verwaterd. Er werd nog tot de laatste uurtjes geprobeerd, maar remise was het billijke resultaat.

De overwinning van de dag kwam van Pascal Vandevoort. Hij speelde tegen Geert Vanderstricht en koos voor een vreemd ogende gesloten Siciliaan (met het manoevre Pge2-Pg3 in de eerste 5 zetten). Na 17 zetten kwamen we in de volgende stelling:

Vandevoort-Vanderstricht

De stelling is niet geheel duidelijk, maar Vanderstricht blundert hier enorm met 17… Lf6?? Vandevoort reageerde meteen met 18. Dh5! h7 staat aangevallen, maar ook Pxd5 Dxd5 Ph6! met een aftrekschaak, waarna Dxd5 de partij beslist. Vanderstricht probeerde nog te reageren met 18… Kf8 19. Dxh7 Pe7

Vdv-Vds

Vandevoort begint hier met enkele verwoestende combinaties: 20. Pxg7! Ld4+ 21. Kh1 Lxg7 22. Lh6! (de pointe) Lxg2 23. Kxg2 Dd4 (dekt de loper op g7) 24. Tg3 (valt die loper extra aan) Pg6

Vdv-Vds

En Vandevoort slaat toe met 25. Txg6!! fxg6 26. Tf1+ en zwart gaf op wegens Ke7 en het stuk op g7 valt, samen met de zwarte koningsstelling.

Mooi van Vandevoort, al hebben wij van de Schaakfabriek ontdekt dat de man de nieuwe Rybka in pocketformaat heeft gevonden:

Oordopje

Dààrom is Vandevoort de laatste tijd dus zo goed bezig… Er was nog een winstpartij, met name die van Eliet. Hij won van Bruno Laurent.

In de open reeks zit alles op de topborden nog op schema, al had Buhmann het niet zo makkelijk tegen Daniël Timmermans (die een half uur te laat was).

De partijen komen morgen waarschijnlijk online. Om af te sluiten nog enkele opvallende indrukken: Kent u deze man nog?

Sigaretman

Zij die deze site wat later hebben ontdekt, zullen niet weten dat dit Patrick Decellier is. Hem hadden we in het tornooi van Cappelle La Grande ook al gespot met een sigaret in de mond tijdens de partij. De man doet het nog steeds: niet roken, maar wel een sigaret in de mond tijdens de partij. Benny Todts vond het wel leuk en dacht: dat kan ik ook:

Todts

Of toch ongeveer…

Alle uitslagen kan je vinden op de officiële site.

 1. Roosen Dirk
  Roosen Dirk30-07-2007

  Heel prettige informatieve en interessante site.
  Proficiat

 2. Michel Vermeulen
  Michel Vermeulen02-08-2007

  Benny! Zet em op!
  Irma team!
  (althans 2 van…)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.