Armenen winnen in Charleroi!

GharamianIn de gesloten groep won Tigran Gharamian het tornooi met 6.5/9, meteen goed voor een tweede GM-norm! Die laatste ronde bracht trouwens weinig spektakel: allemaal remises. In de open groep was het een stuk spannender: de laatste partij van de dag vond plaats op bord 1, tussen Hovhanisian en Mohandesi…

De schaakfabriek moest vanmorgen even naar de autofabriek, want het koelingssysteem van de fabrieksauto begaf het. Daardoor kwamen wij 2 uur na de start van de laatste ronde in Charleroi aan. In de gesloten groep was bijna alles al gedaan op dat moment.

Sommigen hadden nog een strijd verwacht tussen Georgiev en Gharamian. Georgiev stond een half punt achter Gharamian en kon met de witte kleur misschien nog roet in het eten gooien. Maar niets werd minder waar: Gharamian kreeg het halfje cadeau en wint daarmee het tornooi en waarschijnlijk nog belangrijker: zijn 2de GM-norm. Gharamian zal zichzelf trouwens gelukkig prijzen, want vooraf was 7/9 de score voor de norm. Omdat de Armeen’s laatste elo echter gestegen was naar 2519, bleek 6.5/9 voldoende.

Gharamian

Het was een uitstekend tornooi voor de Armeen, een prima reden om hem uitgebreid te interviewen. Dat interview verschijnt in de loop van de week, in combinatie met een nog uitgebreidere analyse van Gharamian over zijn winstpartij tegen Geert Vanderstricht. Wij verklappen nog niets, maar we kunnen wel beloven dat het een van onze beste interviews totnogtoe zal zijn (enkel om u te prikkelen)!

Georgiev

Georgiev streed niet meer in de laatste ronde en dat is eigenlijk niet verwonderlijk. Er waren immers geen prijzen in de gesloten groep en dat had zo zijn invloed op het tornooiverloop. GM Georgiev liet nog wel iets zien, maar de andere 2 GM’s, Rausis en Kveinys, namen vakantie: snelle remises om dan enkele zware bieren te nuttigen. Het is hen gegund, maar echt toeschouwerminded waren de twee mannen niet. Wij trokken dan ook ongeveer hetzelfde gezicht als Kveinys bij het zien van sommige remises.

Kveinys

De GM’s hadden wel hun functie, want de andere spelers konden dankzij hun aanwezigheid strijden voor een GM-norm. Wat rating en verwachtingen betreft werd er vooral naar Bart Michiels gekeken. Voor hem draaide het anders uit. Een snelle nederlaag tegen Vanderstricht en een dramatische vlag tegen Terrieux drukte alle hoop meteen in. Bart verklaarde achteraf niet echt tevreden te zijn met zijn tornooi, maar hij relativeerde alles ook meteen. Want het moet gezegd: hij was, samen met Gharamian, veruit de meest strijdlustige van het tornooi. Ook met Bart hadden we een kort gesprekje over hoe het eigenlijk gaat met zijn schaakcarrière, dat u hier later zal kunnen lezen.

Zijn zwakte dit tornooi werd wel snel duidelijk: h7! Deze stelling kwam uit Georgiev-Michiels:

Georgiev-Michiels

Michiels had net kort gerokeerd en kreeg het hier heel warm na Lxh7! Pxh7 Lxe7, een simpele truc, maar goed voor één pion. Enkele ronden later kreeg Bart het weer aan de stok met h7, nu tegen Pascal Vandevoort:

Vandevoort-Michiels

Michiels speelde net Le5 en kreeg hier toch wel weer Lxh7 op zijn dak, zeker. De combinatie is leuk: komt er Kxh7 dan volgt Df5 schaak en de loper op e5 wordt teruggewonnen. Volgt er Pxh7 dan volgt Dxd5 en de loper op e5 hangt opnieuw. Nog wat werken op h7 en het niveau komt wel terug. Bart eindigde met een teleurstellende 3.5/9 op een gedeelde laatste plaats. 

Ook de andere Belgen kwamen nooit in aanmerking voor de zo gegeerde norm. Geert Vanderstricht startte goed, maar blunderde dan tegen Vandevoort een punt weg. Die laatste verloor dan weer van Gharamian en Kveinys.

De stand:

  1. Tigran Gharamian 6.5/9
  2. Vladimir Georgiev 6/9
  3. Kveinys en Rausis 5/9
  4. Vandevoort, Eliet en Vanderstricht 4/9
  5. Terrieux, Laurent en Michiels 3.5/9

Hovhanisian-Mohandesi 

Spanning was er wel in de open reeks. Daar was Hovhanisian op weg naar zijn tweede opeenvolgende titel in Charleroi. Opdracht: niet verliezen van Mohandesi in de laatste ronde. Mohandesi had er wel zin in en weigerde een vroeg remiseaanbod om vol op winst te spelen. Beide heren gaven het publiek wat het wilde: een strijd. Het siert het tornooi dat deze ontmoeting ook de laatste partij van de 2007-editie was. Hovhanisian verloor een pionnetje, maar hield de stelling met nog 1 minuut op zijn klok vlotjes remise. Overwinning voor Mher. Hij werd de laatste ronde nog bijgehaald door de favoriet Rainer Buhmann, die de afgelopen week eigenlijk niemand’s boeman geweest is. Toch nog 7.5/9, maar de titel is voor:

Mher

Nog een opvallende prestatie uit de laatste ronde was de overwinning van Stef Soors tegen niemand minder dan Michel Jadoul. Die partij en alle andere toppartijen van de laatste ronden hebben wij vanaf morgen in primeur in de aanbieding.

Om te eindigen nog een grappig iets: het scorebord in Charleroi:

Scorebord

  1. Dieter
    Dieter07-02-2008

    Zou iemand me kunnen zeggen wanneer het tornooi zich afspeelt in 2008?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.