De Belgen in Nederland: Cupido en ’t Brasserke

bier?Met heel erg veel zijn ze: de schakende Belgen die in Nederland tornooien aan het spelen zijn. In Vlissingen proberen ze zich te meten met enkele wereldtoppers en sterke Nederlanders. Voorlopig maken vooral Wouter Gryson en Eva Baekelant indruk, maar dat is niet alles want maar liefst 40! Belgische jeugdschakers zijn naar Hengelo afgezakt voor de Open Nederlandse jeugdkampioenschappen. Rybka speelde een toekomstig wereldberoemde partij en we leggen ook nog de titel uit natuurlijk…

Over Onrust, Haak en Cupido…

Het tornooi in Vlissingen is voor vele Belgen een jaarlijkse uitstap: heel erg goed georganiseerd en een sterk deelnemersveld zijn waarschijnlijk de basis voor dat succes. Dit jaar trekken vooral oud-wereldkampioen Rustam Kasimdzhanov, Mihail Krasenkow, Sergei Tiviakov en Daniël Stellwagen de aandacht. Ondanks hun rating van boven de 2600 zit na 5 ronden enkel Stellwagen nog op schema, met 5/5. Kasimdhzanov verloor een partij tegen Anne-Marie Sebag (ook soms in de Belgische interclubs te bewonderen), terwijl Tiviakov verloor van Ilja Zaraghatki. Krasenkow speelde een remise tegen IM Appel, maar volgt dus wel met 4.5/5. Leuk was de eerste ronde, toen de Belg Samuel Verbruggen tegen deze top-GM mocht spelen.

Stellwagen, de leider

In Vlissingen doen talrijke Belgen mee: een Brugse delegatie met Tom Piceu, Thibaut Maenhout, Rob Michiels, Tieme Verlinde, Frederic Verduyn en Wouter Gryson, maar ook andere jeugdtalenten zoals Stef Soors, Nils Nijs, Eva Baekelant, Pieter Reyniers, Arthur Hugaert enzovoort. (Onze excuses aan iedereen die we even vergeten)

Voorlopig zijn er van de topBelgen niet echt veel verrassingen te melden, behalve dan in Belgisch-negatieve zin: Tom Piceu startte goed, maar verloor dan van IM Appel en van Arlette Van Weersel. Tieme Verlinde werd verrast door ene Jean-Pierre Van Gemert (1650). Hij zette het daarna wel recht met een remise tegen IM Afek Yochanan.

Eva Baekelant

De beste prestaties van belgen komen voorlopig van Wouter Gryson en Eva Baekelant. Gryson won al van IM Piasetski, FM Van Leent en hield René Tiggelman (2220) op remise. Zijn enige verliespartij was tegen… Tom Piceu.

Eva Baekelant treft het nog beter dit tornooi. In 6 ronden tijd slaagde ze erin spelers tegen te krijgen met de volgende namen: Jasper Onrust, Jap Tjoen San, Elco Haak en haar loting voor vandaag doet nog veel meer vermoeden: Alexander Cupido. Leuke namen of niet, de resultaten zijn uitstekend: winst tegen WIM Jap Tsjoen San en remises tegen Elco Haak (2185) en Tieme Verlinde (2200) is hoegenaamd niet slecht!

Het Brasserke

De meeste Belgen zitten momenteel echter in Hengelo, waar Hugo Van Steenwinckel en consoorten een hele bende jeugd begeleiden op het Open Nederlands Kampioenschap. Na 2 dagen laten de Belgen zich daar wel gelden: Zo prijkt Maarten Larmuseau in de B-reeks na 3 ronden aan de kop van het klassement met 3/3. Stief Gijsen klopte in de 2de ronde niemand minder dan Mark Haast (2238) maar moest in de derde ronde het onderspit delven tegen Donna Schut (Nederlandse topschaakster en lid van de Humbeekse schaakclub). In de C-reeks staat Yordi Schaeken eveneens met het maximum van de punten. Bryan Pauwels startte in de D-reeks met een mooie 3 uit 3 maar verloor dan in een heel moeilijk eindspel zijn eerste puntje.

Brasserkebier

De Nederlanders in Hengelo hebben trouwens een Belgische primeur gekregen. De club uit Humbeek neemt al voor de 15de keer deel in Hengelo en heeft onlangs ook zijn 30ste verjaardag gevierd. Het resultaat is “Het Brasserke” en dat is zowaar een bier. Wij hebben al een bruin vermoeden welke bekende Humbeeknaar achter zulk initiatief kan zitten. We danken hem trouwens voor de informatie.

De onsterfelijke partij

In Oostenrijk vindt er het Europees Kampioenschap voor de jeugd plaats met onder andere Pieter en Laura Saligo. Meer vind je hier.

Voor de rest vinden wij 1 partij nog het vermelden waard, met name die tussen Rybka en Diep, een engine van de Nederlander Vincent Diepeveen. Die kan je hier naspelen

  1. Der Alte
    Der Alte08-08-2007

    De link naar het Europees jeugdkampioenschap in Mureck is http://chess-results.com/tnr7328.aspx?tnr=7328

  2. fabriekfan
    fabriekfan08-08-2007

    DAT zullen de Nederlanders nu es ‘hartstikke leuk’ vinden, een Belgisch biertje….Origineel initiatief ! En zou het bruin vermoeden van schaakfabriek soms iets te maken hebben met een bekende postbode, die het presteert de krant te lezen op ’t WC, terwijl het postkantoor overvallen wordt ???

  3. Gerson
    Gerson10-08-2007

    Hier is een interview over Het Brasserke te beluisteren:
    http://blogger.xs4all.nl/gerson/archive/2007/08/07/273519.aspx

  4. Franky Lagaert
    Franky Lagaert13-08-2007

    Schitterende site ! Hou dit vol a.u.b. ‘

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.