Jong talent Caruana leidt in Vlissingen

CaruanaHij werd nog maar net de jongste Italiaanse GM aller tijden en bevestigt zijn vorm in Vlissingen: Fabiano Caruana versloeg Daniël Stellwagen om te leiden met de erg straffe score van 6/6. Bij de Belgen blijft vooral Wouter Gryson het prima doen. Nils Nijs remiseerde in een Belgisch duel, terwijl Eva Baekelant getroffen werd door de pijlen van Alexander Cupido…

Veel mensen staan er niet meer van te kijken: een snotaap die GM wordt. Wat zeg ik? Snotaap? Die jongen is al 14 jaar, die kan zelfs niet meer mee met de jeugd. Fabiano Caruana is Italiaan/Amerikaan en scoorde onlangs in Hongarije zijn derde en laatste GM-norm. Daarmee wordt hij de jongste Italiaanse GM in de geschiedenis en momenteel ook de jongste GM die er op onze bol rondloopt.

In Vlissingen is die Caruana een publiekstrekker en hij brengt waar voor zijn geld. 6 punten is het duidelijke verdict na 6 rondes. In de zesde ronde waren ze nog met 2 met het maximum: Stellwagen (indertijd ook zo’n jong talent, nu volstaat enkel de term jeugdig) en hijzelf. Geen snelle remises met deze twee jongens, maar een partij op het scherpst van de snee. Caruana won ietwat verrassend en kan dus dromen van een stuntzege in dit tornooi.

Caruana

De Belgen zijn een heel klein beetje stilgevallen, behalve Wouter Gryson dan. Hij speelde weer remise tegen een 2200+’er en blijft met 4/6 een heel goede indruk nalaten. De tpr van 2330 liegt er niet om. In een Belgisch duel hield Nils Nijs FM Marc Lacrosse op remise, ook niet slecht. De andere Belgen scoren eerder logisch en brengen geen echt grote verrassingen. Eva Baekelant kon haar prima reeks niet doorzetten en verloor gisteren van Alexander Cupido. Wij gaan zaterdag ter plaatse voor een verslag.

Yordi Schaeken draait mee vooraan!

Op de Open Nederlandse Kampioenschappen in Hengelo, blijft vooral Yordi Schaeken meedraaien aan de top. Hij staat gedeeld tweede in de C-groep. Morgen treedt hij aan tegen iemand die nog even groen is, met name Henk-Jan Evengroen. Ook andere jonge Belgjes doen het goed in Hengelo, zoals Lars Swijsen en Bryan Pauwels bij de hele kleine mannetjes. In Hengelo is er trouwens sinds nog niet lang een heus GM-tornooi met enkel heel jonge GM’s, zoals daar zijn Yuri Kuzubov, Boris Savchenko, Sipke Ernst en Artem Iljin, allen boven de 2500 ELO.

Wereldtop in London en Tromsö

Om enkele wereldtoppers aan het werk te zien, moeten we naar Noorwegen en Engeland gaan. In Noorwegen is er een ijzersterk open tornooi met Magnus Carlsen (2705), Vugar Gashimov (2650), Alexander Moiseenko (2650) en een oude bekende: Michail Gurevoch (2633). Onze oud-landgenoot staat mee aan de leiding met 4.5/6. Carlsen lijkt nog wat moe van het tornooi in Biel. Voor hem is 4.5/6 in dit deelnemersveld immers niet uitzonderlijk. In de zesde ronde had hij wel de eer zijn vader te mogen afmaken.

Staunton hall

De Staunton Memorial in London brengt een confrontatie tussen 6 ijzersterke Nederlanders en 6 Britse topspelers. Het is niet echt een confrontatie, want de landgenoten moeten ook elkaar bekampen. Na 2 ronden leiden Adams (2725), Smeets (2530), Van Wely (2680) en Peter Wells (2517) met 1.5/2. Vooral de prachtige locatie spreekt tot de verbeelding. Of zoals de officiële site van het tornooi zegt: “Carpets on the floor, chandeliers on the ceiling, oil paintings on the walls, and not a basketball hoop in sight – can this really be a chess tournament?” Zulke Britse humor kunnen wij wel appreciëren.

Om het contrast aan te tonen, promoten we het schaken in Roemenië even (die witte dingen links zijn trouwens basketbalringen):

Predeal

Het ziet er daar gruwelijk gezellig uit in Predeal, waar enkele vrouwelijke GM’s samentroepen voor het Europees kampioenschap Rapid en blitz.

  1. Johan
    Johan09-08-2007

    Curuana verloor tegen Tiviakov in de zevende ronde. Marie Sebag versloeg dan weer Krasenkow en heeft net als Curuana één verlies partij en zes gewonnen partijen. Maar het moet gezegd dat Sebag wel veel sterkere tegenstand heeft gehad met oa. Kasimdainov en Krasenkow.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.