Caruana stunt met tornooizege in Vlissingen

CaruanaFabiano Caruana heeft voor een stunt van formaat gezorgd door het tornooi van Vlissingen op zijn naam te schrijven. Dankzij een solide remise tegen Kasimdzhanov won de jonge Italiaan op scheidingspunten, samen met Tiviakov, Appel en de verrassende De Jong. Voorts werden er ook enkele normen gescoord en waren er leuke Belgische duels. Een eindverslag met veel foto’s en veel verrassingen…

De nieuwe Carlsen?

De vergelijkingen tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana beginnen nu al de kop op te steken. Caruana is momenteel de jongste GM op aarde en heeft vandaag, net als Carlsen in Wijk Aan Zee enkele jaren geleden, zijn eerste topoverwinning beet (ook in Nederland nota bene). Caruana speelde uitermate solide en viel enkel van zijn sokkel tegen Sergei Tiviakov, toen hij opgaf in een remisestelling! Caruana liet zich echter niet van de wijs brengen en won in de voorlaatste ronde van Barua en hield in een bloedstollende laatste ronde Kasimdhzanov op remise. De vergelijkingen met Carlsen zullen waarschijnlijk slechts oppervlakkig juist zijn, maar wat wel een feit is, is dat er opnieuw een jonge knaap mét veel doorzettingsvermogen, mét stressbestendigheid en mét hopen talent rondloopt. Een vergelijking die meer opgaat, is die met de Belg Hans Renette:

Caruana Hans Renette

De jonge Italiaan eindigde eerste op scheidingspunten met 7.5/9, wat dus impliceert dat er nog enkele winnaars zijn: Sergei Tiviakov versloeg Jop Dellamare en is gezien zijn ELO nog een logische winnaar. De andere 2 namen zijn dat niet: Im Ralf Appel (2511) en FM Michiel De Jong (2286). Die eerste won van een andere tornooirevelatie, Anne-Marie Sebag terwijl De Jong heel verrassend GM Fernando Perralta (2546) opzij zette. 4 winnaars dus en 3 heel grote verrassingen, allen met 7.5/9. Met 7/9 volgen de grote namen Kasimdzhanov (2683) en Krasenkow (2664), Barua (2462), Romanishin (2546) en nog een verrassing: Lorin D’Costa (2384). Kasim was de grote teleurstelling, maar ging niet het klein kind uithangen.

Kasim

3 spelers scoren norm

Sinds de wereldschaakbond FIDE het behalen van normen versoepelde (nu worden ook tornooien met andere tijdscontroles meegeteld) kent het tornooi in Vlissingen jaarlijks wel enkele normen. De eerste die dat deed was Daniël Stellwagen enkele jaren geleden. Dit jaar waren er 3 gelukkigen. Vooreerst de verrassing der verrassingen: Anne-Marie Sebag. Zij scoorde een GM-norm en legde daarvoor de basis met klinkende overwinningen tegen kleppers als Kasimdhzanov en Krasenkow.

Sebag

Een tweede GM-norm ging naar de Nederlander Jop Dellemare, die in de laatste ronde pas zijn eerste nederlaag kreeg toegediend (tegen Tiviakov). De derde norm was er eentje voor de vrouwen: Arlette Van Weersel (die ons onlangs nog verblijdde met een verslag van Pardubice) maakte gebruik van haar overwinning tegen Tom Piceu om een WIM-norm te scoren. Die WIM-titel zal niet meer lang op zich laten wachten. Een kleine kanttekening: de norm ligt nog niet vast, omdat er onduidelijkheid heerst over de al dan niet bestaande GM-titel van Zaragatski, een van de tegenstanders van Van Weersel.

Van Weersel

Belgische duels

De uitstekende organisatie van Vlissingen wist van onze komst en besloot dan maar enkele leuke Belgische duels te paren. Vooreerst Tom Piceu-Arthur Hugaert, waar Piceu een goed opgebouwde stelling afrondde met een mooi paardoffer. Een tweede duel was er een tussen 2 jeugdtalenten: Stef Soors en Eva Baekelant. De stelling ging gelijkopgaand maar Soors vond toch een manier om het punt binnen te halen.

Een derde confrontatie was Rob Michiels-Pieter Reyniers. Ook hier bleek het eloverschil doorslaggevend: Michiels won met de vingers in de mond (foto) en strandde op 5.5/9.

Rob michiels

De prestaties van de Belgen dit tornooi waren helaas niet erg opvallend. Thibaut Maenhout viel nog wel in de prijzen met 6.5/9 (en was eerste Belg), maar had er enkele miraculeuze ontsnappingen voor nodig (zoals vandaag tegen een Singaporiaan met een elo van 1930). Wij namen een kijkje achter de schermen en hebben wel enkele mogelijke verklaringen voor de mindere prestatie van de Bruggelingen in het bijzonder (drank, poker en weinig slaap bijvoorbeeld). Enkel Wouter Gryson deed het prima, maar zijn finish liep compleet in het honderd.

Soors-Baekelant

De jeugdspelers (Nijs, Reyniers, Soors, Baekelant) deden het bij momenten prima, maar kregen nog geen constante in hun spel. De lange schaakzomer zal daar wel voor iets tusssen zitten.

En om te eindigen nog enkele foto’s:

Stellwagen

Daniël Stellwagen had zijn oog laten vallen op de eindzege, tevergeefs.

Tiviakov

Sergei Tiviakov

Maenhout

Thibaut Maenhout

Kasim-Caruana 1/2

Kasimdhzanov-Caruana 1/2

Piceu-Hugaert

Piceu-Hugaert

Gryson

Wouter Gryson

Nils Nijs

Nils Nijs

De Jong

Een verrassende co-winnaar, Michiel De Jong

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.