Aronian domineert fischerschaak in Mainz

AronianDe Armeen lijkt voorlopig makkelijk de beste te zijn in het wereldkampioenschap Fischerschaak. In die variant van het schaken wordt er gespeeld met aangepaste beginstellingen. Aronian is de titelverdediger en specialist in het spelletje. Dat bewijst hij in Mainz opnieuw. Voorts nog nieuws over het wereldkampioenschap én over de “schaakmoordenaar”…

Robert Fischer is de grote bezieler van het Fischerrandom-schaak oftewel “chess960”. Hij wilde de grote hoeveelheden theorie uit de weg gaan en stelde daarom voor om nieuwe beginstellingen in te voeren. Dan primeert talent en inzicht meer op voorbereiding en werklust, dat was althans zijn redenering. Hij ontwikkelde 960 verschillende startposities.

Podium in MainzHet spel werd in tornooivorm voor de eerste keer gespeeld in 1996 in Joegoeslavië (Leko won), maar kreeg verder nooit echt veel aandacht, behalve dan in 1 tornooi: het festival in Mainz. Jaarlijks worden daar rapid en Fischerrandomduels uitgevochten. In het rapid is Anand al jarenlang de sterkste, in Fischerrandom was die eer lang weggelegd voor Peter Svidler. Tot vorig jaar, want toen werd hij overklast door Levon Aronian. De jonge Armeen is zot van schaakvarianten (zo is hij ook erg bedreven in het doorgeefschaak) en lijkt op zo’n momenten te kunnen tonen dat hij meer in zijn mars heeft dan vele andere schakers.

Aronian domineert ook dit jaar

Vorig jaar was het tornooi in Mainz nog onderverdeeld in een tweekamp rapid (Radjabov-Anand), een tweekamp Fischerschaak (Aronian-Svidler) en een open rapidtornooi (gewonnen door Kasimdzhanov). Dit jaar wordt er gespeeld volgens een tornooiformule met 4 spelers: Anand, Aronian, Kasim en Bacrot.

Aronian-AnandNa 2 dagen is het duidelijk dat Aronian heel erg goed is in dit spelletje. Hij scoorde het duidelijke 4.5/6 en eindigt daarmee een half puntje voor Anand, die het ook goed doet in een spel dat hij nog maar zelden gespeeld heeft. Wij volgen het tornooi voor u en hopen zelfs op wat input ter plaatse, want Lusine Ovanisian en Valeer Maes zijn in Duitsland.

Leuk om weten is dat ook de computers een tornooitje Fischerschaak spelen. Shredder doet het voorlopig prima in tegenstelling tot favoriet Rybka, die verrassend verloor van de engine Spike. Zij die meer willen weten, kunnen best surfen naar de officiële site, die u wel kopzorgen zal geven, want ze is even overzichtelijk dan de oorlog in Darfour.

Grand Slamtornooi komt eraan!

Zij die het schaken wat nauwer volgen, zullen best verbaasd zijn dat er daadwerkelijk een Grandslamtornooi komt volgend jaar. Het tornooi omvat de winnaars van de toptornooien in Wijk Aan Zee, Sofia, Linares en Mexico en nog 2 uitgenodigde spelers. Het concept Grand Slam komt, rara, van het tennis en was al enkele jaren een project van de “vakbond van de spelers” (om het te simpel voor te stellen) ACP. Dat het er nu daadwerkelijk is, is best verrassend maar tegelijk ook weer een stap in de goede richting want het zal een rol spelen in de nieuwe WK-cyclus, die bijzonder ingewikkeld is. Bilbao zal de eerste editie organiseren.

De schaakmoordenaar

Pichushkin, de schaakmoordenaarIn Rusland loopt een aanklacht tegen de Russische schaker Pichushkin. Niets bijzonder toch? zal u denken, maar niets is minder waar. Pichushkin zou 52 mensen vermoord hebben en had 1 doel: 64 moorden, een voor elk vakje van het schaakbord. Na iedere moord zette hij een kruis op een leeg veld van zijn schaakbord. Pichushkin zelf beweert trouwens dat hij al 63 moorden heeft gepleegd en lijkt dus niet echt gemotiveerd om zich te verdedigen tegen de aanklacht.

Pichushkin benaderde zijn slachtoffers, meestal oudere mannen, op een rustige plaats in een park en sloeg ze met een hamer op het hoofd. Het hele verhaal kan u lezen in dit artikel van The Guardian

Jeugdtornooi in Temse afgelast

Om af te sluiten nog even meegeven dat het jeugdtornooi dat dit weekend gepland was in Temse, afgelast is. Meer informatie hebben wij er voorlopig niet over, maar de schakers kunnen dus niet in Temse aan de slag dit weekend.

  1. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck16-08-2007

    Spijtig voor de jeugd die aflasting in Temse.

  2. Felix
    Felix16-08-2007

    Heeft de aflasting iets te maken met het toernooi in Brasschaat dat samenvalt met dat in Temse?

  3. Roel
    Roel16-08-2007

    Goede mogelijkheid,
    er trekken nl. een aantal jeugdspelers die normaal aan Temse meedoen nu naar Brasschaat naar wat ik heb gezien op de deelnemerslijst.

  4. Felix
    Felix16-08-2007

    Zeer spijtig voor de mensen die niet aan Brasschaat mogen/kunnen meedoen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.