Gulbas wint toprapid in Landen

GulbasHij eindigde samen met 4 anderen op de eerste plaats met 6/7. Het rapidtornooi in Landen kan een gigantisch succes genoemd worden. Meer zelfs: er waren zowaar te veel deelnemers. Onder hen maar liefst 10 2300+’ers. Moet er nog zand zijn?…

Eivolle zaal in Landen
Speelzaal

De zomerrapid in Landen bestaat nog maar enkele jaren, maar is al uitgegroeid tot een van de sterkste rapidtornooien in het land. De stijgende tendens wat de deelnemers betreft, kende dit jaar een hoogtepunt. 84 deelnemers waren er, waarmee het relatief kleine zaaltje eivol zat. Zo vol zelfs dat Luc Cornet (vooral bekend als scheidsrechter) zijn plaats opofferde om geen extra ruimte te moeten zoeken in het zolderkamertje van het café.

Naast heel veel deelnemers waren er ook heel goede deelnemers. We sommen de top-10 even op en u weet meteen waar u aan toe bent: IM Roeder (2444), de na gezondheidsproblemen heroptredende IM Cekro (2441), IM Polaczek (2436), IM Hovhanisian (2422), IM Sonntag (2417), FM Gulbas (2412), IM Vandevoort (2401), FM Hautot (2384), Renette (2353 rapidelo) en FM Jan Van Mechelen (2306).

Meteen een stunt in ronde 1

Gregory VandenbergheMet zulk deelnemersveld verwacht je dat het tornooi pas echt begint in de derde ronde, maar die verwachting bleek ongegrond. Ronde 1 bracht namelijk een absolute stunt op bord 1 waar Gregory Vandenberghe (1760) elofavoriet IM Mathias Roeder een pandoering gaf. Voor de rest geen verrassingen tot de onderlinge confrontaties vanaf ronde 3. Daarin versloeg Van Mechelen Cekro en Sonntag Renette.

Vanaf die derde ronde waren er voortdurend topduels te bewonderen, met wisselende resultaten waarin niemand er bovenuit stak. Een belangrijk moment was de winst van Gulbas tegen Hovhanisian na een heel boeiende tactische strijd.

Spannend slot levert 5 winnaars op

Polaczek-MherHet slot ontspon zich als een thriller. IM Mher Hovhanisian moest allerlei patnetten ontwijken om zijn collega-IM Polaczek mat te zetten met nog 2 seconden op de klok (mat met koning, pion en paard). De herrezen Roeder won van Vandevoort, Stéphane Hautot klopte Sonntag, Gulbas wees Xavier Bouchat (2023) de deur en Renette veegde eerst Cekro en daarna ondergetekende.

Net als vorig jaar zijn er dus meerdere winnaars (toen wonnen Vandevoort, Hovhanisian, Renette en uw verslaggever), namelijk 5: Gulbas, Hovhanisian, Hautot, Roeder en Renette met 6/7. De andere spelers verdwijnen (relatief) anoniem in het grote pak.

Ondanks het onverwacht grote aantal deelnemers maakte de organisatie er nog een heus feestje van: iedereen werd getrakteerd op een stuk taart en er waren een pak naturaprijzen en een tombola, waarin een Duitse vriend met een barbecue ging lopen.

De volledige uitslag zal te vinden zijn op de website van Landen. Om af te sluiten nog wat foto’s:

Cekro

Terug van weggeweest en zeer strijdlustig: Cekro Ekrem

Marmenout

Scheidsrechter en allesuitlegger Sylvain Marmenout

JVM-Cekro

Van Mechelen klopte Cekro in ronde 3

Renette-Schaakfabriek

Renette-Schaakfabriek 1-0

Hovhanisian-Gulbas 0-1

Gulbas won van Hovhanisian na een tactisch steekspel

De fotograaf

Wij danken deze Gertjan Desserano voor het nemen van de foto’s. Zo konden wij rustig verliezen tegen IM’s.

  1. David Roos
    David Roos19-08-2007

    Heeft Gregory Vandenberge tegen Roeder gewonnen ? 😮

  2. Philip
    Philip20-08-2007

    Is dat een retorische vraag?

  3. Psychopad
    Psychopad21-08-2007

    Jaja, Greg heeft gewonnen !
    Wavre en force !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.