We have lift-off!

BrasschaatGisteren is de zevende editie van Open Brasschaat van start gegaan. Traditioneel is dit de afsluiter van de Belgische schaakzomer en een record aantal deelnemers zijn komen opdagen. Uiteraard veel Antwerpse schakers, maar ondertussen heeft ook Zottegem dit toernooi ontdekt…

Dit toernooi is ondertussen al toe aan zijn zevende editie. Guy BaeteDe bezieler van het toernooi is Guy Baete, die het letterlijk uit de grond heeft gestampt. De eerste edities waren bescheiden en gingen door in het clublokaal van Brasschaat. Na een aantal jaar werd duidelijk dat door het groeiende aantal deelnemers een andere locatie moest gezocht worden. Dankzij het stadsbestuur werd uitgeweken naar het prachtige park van Brasschaat en zijn Cultureel Centrum.

Dit jaar werd de leiding overgedragen aan een gemotiveerd team van medewerkers, onder andere rond de familie Leenaerts. Klassiek levert ook Valery Maes analyses bij de meest interessante partijen. Maar ook Guy zelf steekt nog vaak de handen uit de mouwen.

Alsof het schaken zelf nog niet genoeg fun inhoudt, zijn er drie extra’s (buiten de sfeer) die het toernooi meedraagt: iedere deelnemer krijgt een t-shirt, er is tijdens het toernooi elke dag een oploswedstrijd en na de prijsuitreiking wordt een heus buffet georganiseerd voor alle deelnemers.

Het toernooi kan dit jaar spreken van een recordaantal : bijna 160 deelnemers, waarvan 40 jeugdspelers – die trend blijft zich dus doorzetten.

Roy in donker hoekje

Dat die jeugdspelers van zich af kunnen bijten, wordt al bewezen in de eerste ronde : we noteren een opmerkelijke overwinning van Evy De Weird op Guy Baete (jawel!) waarbij de laatste iets te hard van stapel liep in de aanval. Ook ondergetekende heeft een zware partij mogen spelen tegen Dieter De Ridder.

Geen echte verrassingen deze ronde : de topborden deden hun werk en wonnen. De manier waarop Daniƫl Sadkowski won was wel opmerkelijk : winst na 6 zetten met zwart ! Dat ging namelijk zo :

1. d4 Pf6 2. Lf4 e6 3. e3 c5 4. c3 b6 5. Ld3 Lb7 6. Pd2 ?? Lxg2 …

Zondag kan de jeugd zich nogmaals proberen te bewijzen : op bord 1 vinden we Arno Bomans terug, tegen IM Marc Dutreeuw ! Spektakel verzekerd !

 1. Oscar
  Oscar19-08-2007

  Hello,

  In Fayt-lez-Manage vindt terzelfder tijd ook het Kampioenschap van Henegouwen plaats, dat traditiegetrouw ook open staat voor spelers van andere liga’s. Er zijn enkele Luikenaars.
  Website : http://www.crec.be/hainaut/infos.html

  Groeten

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.