Klassement in Brasschaat door elkaar geschud

OverzichtIn ronde 4 vielen op de eerste drie borden remises te noteren. Dit geeft een onverwachte kopgroep van drie spelers, die het morgen meteen tegen elkaar mogen uitvechten. Een grote groep van spelers met 3,5 en 3 punten hoopt volgende ronde terug te kunnen aanklampen … Verdere enkele vreemde momenten op het einde van deze ronde met twee bewogen partijen en een portie … autopech ?

Topborden op remise, outsiders nemen de leiding

Tanguy Ringoir - Daniël SadkowskiDe remises op bord 1 tot en met 3 kwamen nochtans op verschillende manieren tot stand. Daniël Sadkowski koos om in een stelling met gelijk materiaal maar een licht plusje (volgens Fritz) eieren voor zijn geld te kiezen tegen de immer gevaarlijke Tanguy Ringoir. Achteraf was Daniël niet zo tevreden over zijn ingesteldheid als witspeler, maar af en toe een rustigere partij kan de batterijen terug doen opladen.

Een mooie prestatie kunnen we noteren voor Nils De Vos die Marc Dutreeuw in een dubbel toreneindspel op remise wist te houden. De eindstelling zag er als volgt uit :

Stelling Nils De Vos - Marc Dutreeuw 

Hier werd besloten tot herhaling van zetten via 27. Tb1 T4d7  28. Td1 Td4. Beide spelers concludeerden in de analyse dat het doorspelen van pionnen teveel risico’s inhield. Bijgevolg een terechte remise en een puik resultaat voor ex-jeugdspeler Nils De Vos.

Stefan Colijn - Wim MaesStefan Colijn dacht op bord 3 een vingerfout te hebben gemaakt in de opening, maar dit bleek goed mee te vallen. In het middenspel ontstond een onevenwichtige stelling : Wim Maes nam het loperpaar + 2 pionnen tegen toren + loper. Beide spelers probeerden hun voordeel om te zetten naar iets concreter, maar slaagden daar niet in. Wim Maes koos uiteindelijk voor een eeuwig schaak.

Hergroepering met 3 leiders

Emanuel NietoDit liet de subtop toe om hun kansen te grijpen : Arben wist in een tactische stelling Stief Gijsen te verschalken, Emanuel Nieto wist na veel zwoegen Roel Hamblok op zijn knieën te krijgen en Frank Steenbeckers kon ook winnen tegen Dennis Van Vliet. Robert Schuermans nam lange tijd ook optie op 4 punten, maar kon de pluspion tegen Pascal De Kaey niet omzetten in winst.

Dit betekent dat het klassement er ietwat vreemd uitziet : 3 leiders met 4/4, elf (!) spelers met 3,5/4 en maar liefst 21 spelers met 3/4. Hierbij merken we de goeie prestaties op van Ruud Goverde (1951 – 3,5 punten) die remise haalde tegen Marcel Van Herck en Dave Remijsen (1691 – 3 punten) die in een tumultueuze partij wist te winnen tegen Ernest Provinciael.

Het peloton volgt mee …

Always with a smile ...In de groep van driepunters zien we de bevestiging van hét doorgebroken jeugdtalent van dit jaar : Glen De Schampeleire. Deze jongen schaakt nog maar 2 jaar officieel bij Caballos Zottegem maar toont een grote klasse. Met zijn 1899 ELO is hij op dit moment duidelijk ondergeklasseerd, deze ronde zette hij namelijk Erik Vande Velde (2051) opzij.

Als persoonlijke noot is uw verslaggever zeer tevreden met zijn overwinning tegen Jonas Van Cappellen. Die partij leek nochtans redelijk hectisch te worden :

Stelling Jonas Van Cappellen - Benny Todts

Jonas ging hier de tactische toer op met 14. Pg5 wat onmiddellijk beantwoord werd door Pxe5. Persoonlijk heb ik de indruk dat als zwart deze zet kan spelen, wit geen echte dreigingen meer heeft. Er volgde 15. Lxh7+ Kh8. Zwart dreigt een lelijke truuk, namelijk Dxg5 ! Op Dxg5 volgt Pf3+ exf3 Pxf3+ gevolgd door Pxg5 met plus voor zwart. Omwille van deze combinatie vervolgde Jonas met 16. h4 maar na dxc5 17. Pxc8 Txc8 lijken de zwarte knollen oppermachtig. Er volgde nog 18. c3 Pc4 19. Dd1 ?? (volledig het noorden kwijt – enkel Dd3 bracht nog enige redding) Df6! en opgave op zet 21.

En verder … 

Dat er ook in de achterste regionen deftig gecombineerd wordt, kunnen we zien uit de eindstelling van Benjamin Decrop (1320)  – Gilbert Hilven (1490) , waar de zwartspeler duidelijk tureluut gespeeld is …

Benjamin Decrop - Gilbert Hilven

Voor morgen staan er enkele interessante duels op het programma : we hebben Emanuel Nieto – Arben Dardha op bord 1 en bord 2 bevat de beladen match Marc Dutreeuw – Franciscus Steenbeckers. Immers, twee jaar geleden heeft Frank in een prachtig miniatuurtje gewonnen van Marc. Kan hij dit jaar de stunt herhalen ?

 En vergeet ook niet vaste medewerker Kevin Leenaerts te feliciteren, hij is immers jarig ! Proficiat Kevin !

Vooraleer te beginnen met de obligatoire indrukken, kan ik nog meedelen dat de oplossing van het schaakprobleem van gisteren online staat !

Dardha Bardhyl

Mr. Cool, deel 3

Jan Staes

Jan Staes

KGSRL

Een KGSRL onderonsje : Frederik Roels en David Dupont

Roel Hamblok

It’s wrong to agree with Roel Hamblok …

Erik Vande Velde

Erik Vande Velde, slachtoffer van dienst voor Glen De Schampeleire …

Jonas

Vandaag brandde de lamp ook niet te fel bij Jonas …

Sam Verbruggen

Sam Verbruggen

Valery Maes

Deze partijen werden u aangeboden door de firma Valery Maes Inc.

Hans Temmerman doet wat ie kan

Hans Temmerman, chauffeur voor de jeugdspelers van Zottegem, had gisterennacht te kampen met autopech. Gelukkig kwam Herman Colijn snel te hulp met startkabel zodat Zottegem alsnog veilig en wel thuisgeraakte. Zo hoort het, schakers onder elkaar !

 1. Vanessa
  Vanessa23-08-2007

  Benny, ik vind jou zeer cool met je haar zo kort! 🙂

  http://open.brasschaat.fotopic.net/p44304809.html

 2. Paradijsvogel
  Paradijsvogel23-08-2007

  Bent u die bazin van de Totskop, Vanessa ?

 3. KAra
  KAra23-08-2007

  Je ziet wat journalistiek bij de schaakfabriek oplevert! direct een pak vrouwelijke bewonderaars 🙂
  en dan hebben we het niet alleen over de bazin van Den Nieuwen Totskop

 4. Glen
  Glen23-08-2007

  Veilig en wel! Veilig en wel! Duidelijk heeft Benny het tweede deel van het verhaal nog niet gehoord. De auto is namelijk nogmaals stilgevallen op ongeveer 5km van Balegem waar we hem niet meer aan de praat kregen. Uiteindelijk sliepen de 4 overgebleven jeugdspelers (Adrian en David Roos, Evy de Weirdt en ik) slapen in het clublokaal van Caballos Zottegem.

 5. Jan
  Jan23-08-2007

  ja, die groupies, dat had ik nog moeten vermelden toen ik jou wat uitleg gaf Benny. De massa vrouwen die eraan vasthangen, dat moet je er dus bijnemen, een noodzakelijk kwaad als het ware…

 6. De Beuker
  De Beuker23-08-2007

  Benny zal er niet minder rauwig om zijn! Eindelijk na lang zweten en zwoegen, succes !!

 7. Tim
  Tim23-08-2007

  Haha schitterend!! Ik geniet nog elke dag meer en meer van jullie verslagen.
  Doe zo verder, Jan en Benny!

 8. Dieter
  Dieter23-08-2007

  uit respect voor Glen: het is Glen De Schampheleire (met h dus)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.