Brasschaat ronde 5 : de ELO-logica hersteld

Altijd druk aan de barBij het ingaan van ronde 6 hebben we geen echte verrassingen kunnen noteren. Het toernooi heeft nu één koploper met 5/5, overigens geen onbekende voor dit toernooi. Een leuke opsteker kwam er voor onze birthday boy en deze ronde werd de zaal bezocht door een nogal … dierlijke toeschouwer ? Ook een vervolg op de perikelen van Zottegem …

Topborden stellen orde op zaken 

Frank Steenbekkers kon de stunt van vorig jaar niet herhalen. In een typisch Franse stelling voelde hij de druk op zijn koningsstelling groter worden en in vliegende tijdnood (nog 6 minuten voor 15 zetten) ging het plots héél snel bergaf :

Stelling na zet 24

Toegegeven, de zwarte stelling begint te kraken (Lf5 kan niet genomen worden wegens Txg7 en mat) en waarschijnlijk na een blik op zijn klok produceerde Frank hier 24. … g6?? Na 25. Lxg6 kon hij de boeken toedoen.

Op het eerste bord werd tussen Emanuel Nieto en Arben Dardha een leuke partij gespeeld. Beide spelers misten enkele kansen om hun stelling wat voordeliger te maken, maar in het eindspel kwam er ook een plots eind aan de partij :

Stelling na zet 33

Hier speelde Emanuel Nieto 34. Pd1. Fritz geeft het ietwat triest ogende Pc2 als alternatief om de stelling onder controle te houden. Er volgde 34. … Ka4 35. Pc3+ Ka3 36. Pb5+ Ka4 37. Pxa7 om na Ld7 te constateren dat wit geflest is …

Dit lokte bij één van de toeschouwers de opmerking uit : “aan de topborden wordt nog steeds flink geblunderd”. Dat kan dan wel zijn, maar we hebben hier te doen met menselijke factoren die een rol spelen : tijdsnood, zenuwen, stress …

Arben DardhaDoor deze twee uitslagen komt Arben Dardha aan kop met 5/5. Een verrassing ? Nee, want in 2004 greep Arben al nipt naast de overwinning (hij werd toen gedeeld tweede) en de andere edities speelde hij steevast een rol in het titeldebat. Morgen mag hij het opnemen tegen Wim Maes, waar men al de topmatch tegen Marc Dutreeuw verwacht had. Nee, deze laatste neemt het morgen op tegen “oude vos” Robert Schuermans, die de “jonge vos” Nils opzij wist te zetten.

Ook verderop geen cadeau’s meer  

Wim Maes - Tanguy RingoirOp bord 3 en 4 werd eveneens de ELO-logica gerespecteerd : Daniel Sadkowski zette de zegemars van Ruud Goverde stil in een eindspel met kwaliteit meer en FM Wim Maes wist jeugdtalent Tanguy Ringoir te bedwingen.

Op bord 7 viel een opmerkelijke partij te bekijken tussen FM Victor-Angel Bolzoni en Pascal De Kaey. Deze laatste ging op onconventionele wijze af op de koningsstelling van wit.

Stelling na zet 7

Zwart gaat de riskante toer op : 7. … O-O-O? 8. hxg4 Pxg4 9. d3 e5 10. Pe4 Pd4 (Zwart begint zand in de ogen te strooien) 11. Peg5?  

Stelling na zet 11

En het werkt, want zwart zet hier sterk verder met e4! Helaas voor Pascal ging het wat verder in de partij terug mis en bleef hij steken op verlies.

Er is er één jarig, hoera, hoera …

Hiep hiep hoera !Birthday-boy Kevin Leenaerts (hij werd 19) mag heel tevreden zijn over zijn resultaat van gisteren : tegen Marcel Van Herck liet hij zijn tanden zien. In deze partij werden enkele remise-aanboden van beide kanten geweigerd, waarna de spelers een robbertje uitvochtten in de tijdsnoodsfase. Hier bleek Kevin op zijn wolk te kunnen verderdrijven en een puntje bij te schrijven.

In de achterhoede vonden we een snelle remisepartij van Glen De Schampheleire tegen Sam Van Hoofstat in 10 zetten. Salonremise ? Glen had er een logische verklaring voor. De aandachtige lezer heeft gisteren opgemerkt dat Hans Temmerman last had met z’n auto. Wel dat bleek dus een tweede keer te gebeuren, 10 km van huis. Omdat het al zo laat was, besloten sommige jeugdspelers van Zottegem (Glen, de familie Roos en Evy De Weird) dan maar te overnachten in hun clublokaal. Het werd een heel lichte slaap … Adrian Roos liet zich dat niet aan het hart komen en versloeg netjes Carlo Doossche, die hiermee ook in de “normale” klassering hervalt.

Lof der traagheid ?

BezoekerDeze ronde mochten we na de grote hoeveelheid dierlijke deelnemers (De Vos, Fox, 2 x Van Os, Van Bever) en afgeleide producten (Hamblok en Vlaeyens) ook een dierlijke bezoeker ontvangen (met dank aan Raf Van Herck) : een slak! Is dit een voorteken ? Gaat het te traag ? En bij deze is de fotoronde van vandaag weer begonnen …

Laatste bord

Ergens in een donker hoekje vinden we het laatste bord …

Robert Schuermans

Doar is em ! Doar is em ! Goooooooooooo Robertooooooooooo !

Eric Van de Wynkele

Eric Van de Wynkele : niet bang van jeugdspelers, niet bang van vreemde openingen.

Lars Swijsen (O'Kelly Hasselt)Ava Vandekerckhove (Chesspirant)

Tom Aerts (Brasschaat)Ruben Smekens (Caballos Zottegem)

Hanne Goossens (Geel)Hans Vandersmissen (O'Kelly Hasselt)

Vandaag in Jambers … Jeugdspelers : wie zijn ze, waar komen ze vandaan ? (antwoorden vindt u door over de foto’s te gaan)

Dirk Voet

Dirk steekt zich weg : hij werd onder de voet gelopen door Roel Hamblok.

Nikolaas VerhulstTobias Verhulst

De familie Verhulst : zoek de zeven verschillen …

 1. Harry Szöke
  Harry Szöke24-08-2007

  De familie Verhulst : zoek de zeven verschillen …

  De verschillen, daar ben ik niet zo goed in. Maar één overeenkomst weet ik wel: ze hebben dezelfde kapper !

 2. Jan Viaene
  Jan Viaene24-08-2007

  1 verschil: de ene noemt Tobias, de andere Nicolaas. Maar wie is wie?Ook bij SKOG durven we ons wel eens te vergissen….

 3. Frans Peeters
  Frans Peeters24-08-2007

  Leuke verslagjes Benny!

 4. Thipsie M
  Thipsie M24-08-2007

  Benny Todts: niet bang van jeugdspelers, niet bang van vreemde openingen, bang van de bazin van de Totskop ?

 5. benjamin
  benjamin24-08-2007

  de ene speelt met wit en de andere met zwart?

 6. Benny Todts
  Benny Todts25-08-2007

  @Thipsie : The fallen madonna with the big boobies bedoel je ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.