Arthur Jussupow houdt de eer van de oude garde hoog

YussupowIn Amsterdam vindt momenteel een van de meest aantrekkelijke tornooien van het jaar plaats: een duel tussen de Rising Stars (lees: snotapen die kunnen schaken) en de “Experienced” (lees: oude rotten die kunnen schaken). Vorig jaar werden de oudjes vrij overtuigend verslagen, maar dit jaar loopt het niet zo makkelijk voor de jonkies. Eén man valt daarbij op: Arthur Yussupow. Voorts brengen we nog enkele korte nieuwtjes (hoe bereidt Aronian zich voor op het WK?) en onze agenda voor de komende weken…

Een bewogen carrière…

YussupowArthur Yussupow heeft er een bewogen carrière opzitten. Eind de jaren ’80 was hij een van de besten ter wereld, toen hij enkele keren de halve finales van de kandidatenmatchen bereikte (verlies tegen Andrei Sokolov, Karpov en Timman) en zijn rating van 2680 was indertijd goed voor een top-10-positie. Begin de jaren ’90 kende zijn leven echter een dramatische wending. Bij zijn thuiskomst in Moskou betrapte hij enkele inbrekers en kreeg een kogel in zijn lichaam. Jussupow overleefde, maar migreerde naar Duitsland, waar hij nog steeds verblijft.

Rising Stars-Experienced players 15.5-14.5

Op schaakgebied bleef Jussupow actief en bleef hij een hoog niveau halen. Nu is Jussupow met zijn 47 een van de oudere spelers en past met zijn ervaring en profiel perfect in het “Experienced team”. Het Experienced team is een ploeg met oud-topspelers die – sinds nog niet zolang- ieder jaar in Amsterdam een match speelt met een team van Rising Stars. De namen klinken in ieder geval heel mooi: Ljubojevic, Beliavsky, Khalifman en Nikolic zijn de kameraden van Jussupov. De jonge snaken van dienst zijn Karjakin, Cheparinov, Negi en 2 thuisspelers: Stellwagen en Smeets. Een mooi deelnemersveld als u het ons vraagt.

Knappe speelzaalVorig jaar werd het tornooi gewonnen door de Rising Stars, met Magnus Carlsen als individuele topscorer. Dit jaar loopt het een stuk stroever voor de jeugd. Na 7 rondes leiden de youngsters wel, maar slechts met 1 puntje meer dan de ouderen. Bovendien wordt de stand aangevoerd door de man waar wij net een stukje geschiedenis over vertelden: Artur Jussupow. Hij startte briljant met een score van 4/5, maar incasseerde vandaag zijn eerste nederlaag tegen Ivan Cheparinov. Daardoor komt een van die andere wonderkinderen, Sergey Karjakin, mee aan de leiding.

De speler met de hoogste individuele score verdient een plaatsje in het jaarlijkse rapid-blindschaakevenement Amber in Monaco. Alle info, partijen en uitslagen vind je op de officiële site van het tornooi.

Roy Schoemans wint Rapid-zomercircuit Roy Schoemans

In Lommel werd vrijdag het vierde en laatste luik van het eerste zomerrapidcriterium gespeeld. Dat criterium bestaat uit 4 rapidtornooien met afzonderlijke standen en prijzen. De speler die over de 4 avonden de meeste punten verzamelde, kreeg echter een bonusprijs. En die prijs van 40 euro ging naar Roy Schoemans. Hij eindigde een puntje voor Jelle Sarrau en scoorde over 4 avonden 23/28. Ruud Jansen werd derde. Het was geen one-manshow in Lommel want alle 4 de luiken kenden andere winnaars: Jelle Sarrau, Albert Schenning, Roy Schoemans en de Schaakfabriek. De site van NLS.

Aronian: “Badmintonnen en doorgeefschaken”

Over 2 weken begint het WK in Mexico en ook Levon Aronian zit in volle voorbereiding. Wat doet een wereldtopper in de aanloop naar zo’n WK? “Rusten, badmintonnen, fietsen en doorgeefschaken als ik me verveel” was het antwoord van de Armeense hoop op een vraag van de Schaakfabriek. Ieder zijn manier zullen we maar zeggen…

Dat WK is een van de dingen die de Schaakfabriek de komende weken nauwgezet zal volgen. Daarnaast blijven we vooral de Belgische tornooien coveren, te beginnen dit weekend in Burcht op het eerste riddertornooi en naar Eisden voor de Memorial Michel Szostek. Vervolgens trekken we naar Anderlecht voor de José Tonoli Mémorial en hopen we ook verslagjes vast te krijgen van het Colle ploegentornooi in Gent en het 1000 euro-rapidtornooi in Mortsel. Het schaaknieuws staat niet stil!

 1. Der Alte
  Der Alte29-08-2007

  Oom Tuur leert zijn neefjes schaken!

 2. Thipsie M
  Thipsie M29-08-2007

  Volgens mij Jan, is het de speler met het beste resultaat van
  de “rising stars” die een plaatsje verdient in Monaco. Van discriminatie gesproken!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.