Allaert doet het schitterend in Spanje

Dimitri AllaertEnkele Belgen zakten vorige week af naar Banyoles in Spanje. Daar blonk vooral Dimitri Allaert uit. Hij verraste vriend en vijand met een score van 5.5/9, waarmee hij een tpr van 2349 scoorde en even zelfs in de buurt van een IM-norm kwam, al bleek dat enkel een droom. Andere Belgen van dienst waren Stef Soors, de broertjes Larmuseau (waar zijn de krullen naartoe?) en uw verslaggever Fabrice Wantiez. Hij zorgde niet alleen voor foto’s, maar ook voor enkele filmpjes waarin Nigel Short uitleg geeft over zijn schaakcarrière…

Een opvallende prestatie

De naam van Dimitri Allaert (2013) is nog niet zo vaak voorgekomen op deze website. Enkel op het BK jeugd was hij prominent aanwezig, maar daar brak hij niet echt veel potten. In Banyoles in Spanje, een onderdeel van een reeks tornooien in en rond Catalonië, was hij echter dé grote verrassing. Allaert-LapshunAllaert scoorde 5.5/9, goed voor een 22ste plaats en een tpr van 2349. Allaert kwam zelfs dicht bij de IM-norm, maar zijn loting besliste daar anders over (hij verloor van de titelloze Nederlander Van Eijck). De Mechelaar hield zich sterk tegen de titelhouders en pakte volle punten tegen de “mindere spelers” (hij had geen opponent met minder dan 2161 elo, dus is deze uitspraak relatief). Een gemiste remise tegen IM Lapshun (2479) was het enige negatieve puntje aan zijn tornooi. De ratingwinst van ongeveer 90 punten is de kers op de al goed gevulde taart.

Larmuseau’s zonder krullen

Michiel LarmuseauAllaert was niet de enige Belg in Spanje. Stef Soors bereidde zich voor op het Europees Kampioenschap en deed het ook niet onaardig, al zijn er niet echt uitschieters te vermelden op zijn remise tegen FM Coursaget (2333) na. Met 4.5/9 belandde hij in het pak. Ook de gebroertjes Larmuseau speelden mee in Spanje. Voor een keer was het de lager geklasseerde Michiel die het beste resultaat haalde met 4/9. Maarten eindigde net achter hem met 3 punten. Als u hem niet meer zou herkennen. De speler op de foto is wel degelijk een Larmuseau.

De sterkste Belg, en de man die voor al deze informatie zorgde, was Fabrice Wantiez. Met zijn rating van 2320 zou hij op papier de Belgen moeten aanvoeren, maar het tornooi verliep niet zo vlot voor de vriendelijke Waal. Hij verloor van ene Fabre (2160) en moest ook een deel remises toestaan. 5/9 is niet zo slecht, maar de tpr van 2186 zal Wantiez niet tevreden stemmen. Desalniettemin danken we hem voor de foto’s en het materiaal!

Short geeft op met rugproblemen

ShortDe blikvanger van het tornooi was Nigel Short, die wat extra prestige moest toevoegen. Hij ging goed mee tot ronde 5, maar begaf het toen letterlijk: Wegens rugproblemen werd de strijd gestaakt en verdween Short uit het tornooi. Gelukkig gaf hij zijn geplande lezingen in het begin van het tornooi. Meer dan 2 uur waren geïnteresseerde schakers aan zijn lippen gekluisterd. Enkele resultaten vind je onderaan in de filmpjes die Fabrice heeft opgenomen.

Het tornooi werd uiteindelijk gewonnen door 5 spelers: de Georgische GM Aroshidze (2470), GM Moskalenko (2589), favoriet Mihal Marin (2570, bekend van de boeken die hij geschreven heeft), de Amerikaan Renier Gonzalez (2456, hij scoorde zijn laatste GM-norm) en de Mexicaanse GM Jose Garcia Gonzalez.

Alle informatie vindt u op de website van Fabrice Wantiez. Om af te sluiten nog even een filmpje van Nigel Short. U vindt er meerdere op de bovengenoemde site.

  1. David Roos
    David Roos30-08-2007

    😮
    een Larmi zonder Krullen is gewoon geen Larmi 🙁

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.