Memorial Michel Szostek gaat naar Mher Hovhanisian

MherHij won het tornooi met 6/7, maar het had niet veel gescheeld of de Nederlander Ynze Mengerink had roet in het eten gegooid. Na een fenomenale blunder van Mher ging Mengerink met een half punt voorsprong de laatste ronde in, tot Jelle Sarrau het Nederlandse feestje alsnog vergalde. Sarrau werd derde, samen met een andere Nederlander. Daarna volgden de Limburgse topjeugdspelers Soors en Schaeken…

De Mémorial Michel Szostek was aan zijn dertiende editie toe. Het tornooi wordt al die jaren georganiseerd door de Schaakclub van Eisden, de thuisclub van de in België bekende scheidsrechter Luc Cornet, die ook hier de dienst uitmaakte. Het tornooi herdenkt de abrupte dood van een van zijn 4 stichters, Michel Szostek, een man die bekend stond als een levensgenieter en grote bekendheid genoot in de Limburgse schaakwereld.

Tornooi start zonder titelverdediger

Mher HovhanisianDe opkomst was dit jaar iets minder groot dan gewoonlijk, want er kwamen “slechts” 39 spelers opdagen. Niet slecht, maar naar Eisdense Szostek-normen vrij matig. Titelverdediger Hans Renette was er dit jaar niet bij. Hij is nochtans dé Michel Szostek-man, want hij won het tornooi al 7 keer. Toch was het deelnemersveld niet onaardig. IM Mher Hovhanisian (2422) voerde de lijst aan en enkele jeugdspelers en Nederlanders met 2000+ zorgden voor de nodige concurrentie.

Het tornooi werd niet onverwacht gedomineerd door Mher, die zijn eerste 5 rondes kon winnen. Hij werd op de hielen gezeten door de Nederlandse verrassing Ynze Mengerink (2061). Die klopte ondermeer Benjamin Nachbar (2186) en Nicola Grecuccio (2200). Hij liet zijn enige halfje liggen tegen landgenoot Stefan Pronkmans (1989), die ook een prima tornooi speelde en uiteindelijk met 5/7 vierde zou eindigen.

Stunt van Mengerink levert ongemeen spannend slot op

De kentering kwam er in ronde 6. Mengerink stuntte door Hovhanisian te verslaan en hij klom alleen aan de leiding met 5.5/6, een halfje meer dan Mher. Die partij was trouwens opvallend. Mher bereikte met zwart de volgende goede stelling:

Ynze-Mher

Mher speelde hier met zwart Da4???? en staakte de strijd na Dxa4! Zo zie je maar, zelfs IM’s kunnen soms ongelooflijke stoten uithalen.

MengerinkDe laatste ronde zou de beslissing brengen en die kwam er ook. Jelle Sarrau verpestte het Nederlandse feestje door al snel een remise-aanbod te weigeren. “Ik wou Mher helpen”, vertelde Sarrau ons achteraf. Hij won 2 pionnen na onnauwkeurig spel van Mengerink en toen die laatste ook nog een volle toren blunderde, was het kalf verdronken.

Mher deed wat hij moest doen door het volle punt te pakken tegen Jozef Simenon (2207) en dat was dankzij de nederlaag van Mengerink genoeg om alleen eerste te eindigen.

  1. Mher Hovhanisian 2422 6/7
  2. Ynze Mengerink 2061 5.5/7
    Jelle Sarrau 2204
  3. Stefan Pronkmans 1989 5/7
    Yordi Schaeken 1885
    Stef Soors 2129
  4. Jozef Simenon 2204 4.5/7
    Nicola Grecuccio 2200
    Fabian Miesen 1943

Met dank aan Luc Cornet voor de informatie.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.