Wirtzfeld wint het Tienstedentornooi in Saint-Dizier

PloegWirtzfeld was de favoriet en loste de verwachtingen helemaal in, al werd het op het einde nog even spannend. De topborden werden bezet door IM Polaczek, IM Sonntag en FM Gulbas. Ze wonnen het tornooi met 2 punten voorsprong op de Duitse ploeg Herne…

Weinigen zullen het weten maar dit is al de 34ste editie van dit negenrondig rapidtornooi voor ploegen. Het tornooi is uitgegroeid tot een bijzonder gezellig vriendschapstreffen met hoofdzakelijk dezelfde ploegen aan de start komende uit België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Deze keer was de club uit het Franse Saint-Dizier (zo’n 100 km ten zuiden van Reims) de gastheer voor dit tweedaagse evenement.

Op papier was Wirtzfeld favoriet met IM Richard Polaczek, IM Hans-Hubert Sonntag en geweldenaar Cemil Gulbas aan de topborden maar het werd toch nog even spannend toen in de zevende ronde onverwacht en tegen de gang van het spel in van het maar matig opgekomen Eupen werd verloren.

Topduel zet de zaken recht

WirigNiets dramatisch want direct daarna kwam de clash met de enige overgebleven concurrent, de sterke Duitse club Herne die al 14 keer het tornooi won. Na een ware thriller werd die belangrijke slag toch gewonnen en ging er ook de laatste ronde niets meer mis. Sommigen gingen nog wel voor hun bordprijs en bij Wirtzfeld bleken dat Sonntag (bord 2 met 7,5/9), Gulbas (bord 3 met 8/9) en Dal Borgo (bord 6 met 6,5). De eerste bordprijs ging naar IM Anthony Wirig, de sympatieke jongeling met het kapsel met drie antennes (Differdange, die foto). Richard Polaczek behaalde op bord 1 maar 5 op 9 maar won wel in de belangrijke matches zoals bijvoorbeeld tegen Herne. (Speel de partij onderaan dit artikel na)

Op naar eerste?

PloegWirtzfeld is een klein idyllisch dorpje in de Oostkantons van België, ligt ten zuiden van de Hoge Venen in de Ardennen op 580-610 meter hoogte en vlakbij het meer van Bütgenbach. Er wonen ongeveer 400 inwoners. SF Wirtzfeld werd opgericht in 1998 en speelt komend seizoen in tweede afdeling B mee voor de titel en op papier is CREB daar hun enige concurrent. Afgelopen jaar speelden ze met namen als Polaczek en Sonntag hun reeks in derde nationale helemaal plat. Hun spelerslijst oogt indrukwekkend, met Polaczek op plaats 11 op hun ratinglijst.

Eindstand:
1.Wirtzfeld 16 ( Polaczek-Sonntag-Gulbas-Hautot-Maes-Dal Borgo-Gilles-Schleck)
2.Herne 14
3.Nieuwendam 14
4.Eupen 13
5.Differdange 10
6.Nordstad 7
7.Tilburg 7
8.Veldhoven 5
9.Saint-Dizier 4
10.Blagny 0

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.