Eva Baekelant leidt in EK jeugd

Eva BaekelantIn Kroatië is het EK jeugd vrijdag begonnen. Na 3 ronden staat Eva Baekelandt bij de meisjes -12 aan de leiding met een knappe 3/3. Ze wordt vergezeld door een Poolse en een Russische. Ook over de andere Belgen in Kroatië hebben wij informatie. In Mexico is het vandaag rustdag. Levon Aronian was de winnaar van zondag…

Baekelant start met overwinning tegen noorderbuur

6 Belgen zijn samen met begeleider (en mede-verslaggever) Albin Dal Borgo naar Kroatië getrokken om het Europees Jeugdkampioenschap te spelen. Via Frankfurt reisden de Belgen met wat vertraging naar Zagreb, waar Belgisch dameskampioene Marigje Degrande het meteen zonder koffer moest stellen. Dankzij de hulp van haar mede-schaaksters en Louis Soors (die zijn onderbroek afstond) kwam ze toch probleemloos de eerste dag door. Haar koffer is intussen gearriveerd.

Marigje en AlbinDe Belgen starten in Kroatië in principe zonder grote ambities, behalve misschien Eva Baekelant, die bij de meisjes -12 de zesde elo is. Zij kan misschien wel dromen van een topplaats. Het tornooibegin is in ieder geval veelbelovend. Baekelant won haar eerste 3 partijen en staat samen met de Poolse Aleksandra Lach (2016) en de Turkse Burcu Sasmazel (1872) aan de leiding. De grote favoriet in het tornooi, de vrouwelijke FM Marina Baraeava (2206), verloor al een partij en volgt dus op een punt achterstand. In de eerste ronde won Baekelant van de Nederlandse Sophia Toma (confrontaties tussen Belgen en Nederlanders zijn ooit anders geweest) en ging vervolgens verder op haar elan tegen een Hongaarse en een Griekse

De laptoprevolutie

In de andere reeksen zijn de resultaten wisselend. Bij de jongens -10 scoort Maarten De Vleesschauwer een zeer degelijke 1.5/3 en Stef Soors doet bij de -16 nog net iets beter met 2/3. De derde Belg is Jimmy Lafosse, die bij de -14 1/3 heeft genoteerd.

Saroya Van De Moortele doet het prima bij de -14 met 1.5/3. Marigje Degrande won in de tweede ronde van de op papier sterkere Roemeense Ilie, maar kon haar andere partijen niet tot een goed einde brengen (ook tegen betere elo’s). Zij staat met een logische 1/3 op een gedeelde 51ste plaats.

LaptopsWat opvalt in Kroatië is de nieuwe generatie jonge schakers die zo ongeveer allemaal een laptop hebben. In het hotel is draadloos internet en dat gecombineerd met de tegenwoordig essentiële schaaksoftware geeft enkele mooie beelden. Louis Soors (vader van Stef) omschreef het als volgt in een mailtje aan de schaakfabriek: “In het hotelcomplex is er draadloos internet en overal waar je gaat of staat zie je jongeren met een laptop op hun schoot. Het lijkt wel of het een klein goedkoop speelgoedje is. Op de grond in de gangen overal jongeren met laptops.” Tja, de moderne tijd… Meer informatie kan je trouwens vinden op de officiële website van het EK jeugd. Wij danken alvast heel het Belgische team voor de informatie.

Aronian slaat terug, Anand mist prachtige kans

Aronian-LekoHet WK bracht gisteren weer enkele boeiende partijen. Aronian-Leko was ongetwijfeld het meest opvallende spektakelstukje. Aronian verraste Leko met 1. c4 en bouwde rustig zijn stelling op. Plots ontplofte de boel toen Leko een stuk offerde voor 2 centrumpionnen. Het is erg moeilijk in te schatten of het offer genoeg compensatie teweegbracht, maar voor Aronian in ieder geval niet. Hij finishte al bij al makkelijk en staat terug onder de mensen (met 2/4).

Vishy Anand won al van Aronian en probeerde het gisteren opnieuw met zwart. Alexander Morozevich speelde een erg bedenkelijke opening (een scherpe Meraner) en stond simpelweg een volle pion achter. Een bepaald moment gaf Fritz zelfs -3 aan voor Anand. Uiteraard vergist onze Duitse engine zich wel eens, maar -3 gaat toch zelden verloren op topniveau. Maar het gebeurde, tot groot ongenoegen van Anand die achteraf aangaf erg ontgoocheld te zijn dat hij dit punt niet kon binnenhalen. 1/2-1/2.

De andere twee partijen eindigden op solide remises. Kramnik had een klein voordeeltje tegen Grischuk en leek op weg naar de winst, maar ging in de mist met 38. Txa7? Grischuk stuurde de partij vervolgens naar een veilige remise. In Svidler-Gelfand had een Petrov een rappe puntendeling tot gevolg.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.