Anand neemt de leiding in het WK

AnandDe Indiër speelde opnieuw prima en won nu van Peter Svidler. Kramnik remiseerde tegen Leko, zodat Anand nu alleen leider is met 3.5/5. Kramnik volgt op een half punt en wordt vergezeld door 2 spelers: Grischuk en Gelfand. Zij verrassten hun tegenstanders Morozevich en Aronian. En in Karlovy Vary hebben Ponomariov en Movsesian gewonnen…

Viswanathan Anand lost voorlopig alle verwachtingen in. Morozevich kon nog net ontsnappen, maar Peter Svidler was wel een vogel voor de kat. Svidler koos met zwart voor het modieuze Marshall-gambiet in de Spaanse opening, een variant met erg veel theorie en die vrij veel op remise eindigt tegenwoordig (toch op topniveau). Anand gaat deze variant echter zelden uit de weg en ook gisteren koos hij ervoor de uitdaging aan te gaan. Met succes, want Svidler kon de compensatie die hij voor de pion hoort te hebben niet behouden. Toen Anand met een pion meer zelfs het initiatief kreeg, was de klus snel beklonken. Een zuivere overwinning van Anand. Voor Svidler is het tornooi eigenlijk voorbij. Hij verloor al 2 keer en staat laatste.

Gelfand en Grischuk verrassen

Gelfand en AronianVoor het tornooi hadden wij getipt om Gelfand in het oog te houden. Tot nu toe komt onze voorspelling uit, want Gelfand is nog geen enkele keer echt in de problemen gekomen. Gisteren stak hij een tandje bij, want na degelijke remises haalde de Israëliër zijn eerste punt binnen, uitgerekend tegen zijn goede vriend Aronian. De vertederende foto (Chessbase) van Gelfand die zijn maatje zelf troost na de partij zal de wereld rondgaan. De Armeen heeft het moeilijk dit tornooi, vooral met zwart. Gelfand heeft 3/5 en staat tweede, samen met Kramnik en … Grischuk.

De pokerfreak verklaarde in de nieuwste New In Chess dat hij klassiek schaken meestal vrij saai vindt en zich enkel nog kan motiveren voor de grote tornooien. Die stelling is voorlopig zeker niet belachelijk. Grischuk speelt vrij stabiel en ook hij scoorde gisteren zijn eerste volle punt. In een scherpe partij offerde hij enkele pionnen op de damevleugel om dan dankzij een misrekening van Morozevich vlijmscherp toe te slaan. Grischuk won een kwaliteit en de partij.

Akopian strandt net voor de eindmeet

PonomariovIn Karlovy Vary is het Carlsbad-tornooi gewonnen door Ruslan Ponomariov en Sergei Movsesian. Dat is op zich niet zo verrassend, ware het niet dat de laatste ronde een serieuze rol speelde in die overwinning. Vladimir Akopian stond immers aan de leiding met 4/6, samen met Movsesian. Helaas voor de Armeen moest hij nog spelen tegen de zwalpende Shirov. Die had 2.5/6 en was extra gemotiveerd om toch nog iets goeds te doen dit tornooi. Akopian moest zijn meerdere erkennen in de elofavoriet, waardoor twee andere honden met het been gaan lopen.

Movsesian had aan een remise tegen Timman genoeg voor de eerste plaats, maar Ponomariov mocht nog serieus knokken om het met zwart af te maken tegen Laznicka. Wij danken Pavel Englicky voor alle informatie.

  1. Marcel
    Marcel20-09-2007

    Misschien link bijzetten naar WK site zelf?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.