Gelfand en Kramnik zetten de achtervolging in

Kramnik-LekoEen spectaculaire ronde gisteravond, met maar liefst 3 winstpartijen. Leider Anand vond het al rap welletjes en speelde een rappe remise tegen Svidler. Gelfand en Kramnik hebben het blijkbaar toch nog niet opgegeven, want beiden wonnen hun partij. Aronian liet zich met wit als een kind wegspelen door Gelfand, terwijl Kramnik een erg interessant kwaliteitsoffer omzette in een klinkende zege…

Kramnik blinkt nog eens uit

Na de ietwat teleurstellende mentaliteit van de vorige ronde bracht Vladimir Kramnik vandaag wél wat de toeschouwers van hem verwachtten. In een spectaculaire partij offerde kramnik een kwaliteit, maar kreeg in ruil een overweldigende stelling. De stelling was moeilijk te verdedigen en Leko kraakte vrij snel onder de witte druk.

Kramnik-Leko

Hier begint de wereldkampioen aan een heel boeiend plan: 22. Pxe5!? Pxe5 23. dxe5 Lg5 de enige voortzetting om kansen te hebben, maar Kramnik heeft de stelling blijbaar erg goed ingeschat. 24. Df3 Lxc1 25. Txc1 Txe5 26. Dc3

Kramnik_leko

26…f6? Misschien is dit wel een belangrijke fout van Leko. De koningsstelling wordt ernstig verzwakt en Kramnik maakt meteen gebruik van de gemaakte gaten met 27. Db3+ Kh8 28. Df7! De zwarte stukken zijn totaal immobiel. Bovendien kan Kramnik geleidelijk aan werken met concrete dreigingen. Iets later incasseert Kramnik zijn voordeel en wint extra materiaal.

Kramnik-Leko

De Rus heeft met 2 stukken een gewonnen stelling. Op Txg6 volgt Le4 en boeken dicht. Leko probeerde nog met Tf6, maar verloor snel de partij. Knappe zege van Kramnik. Of het veel zal doen aan de stand is nog maar de vraag. Kramnik nadert wel tot op anderhalf punt, maar met nog 2 rondes te gaan én een onderlinge confrontatie met Gelfand blijft het onwaarschijnlijk dat hij de titel nog ambieert.

Aronian is een schim van zichzelf

AronianDé teleurstelling van dit WK zal sowieso Levon Aronian zijn. De Armeense outsider krijgt niets klaar en liet zich gisteren tegen Boris Gelfand van het kastje naar de muur spelen, met wit nog wel! Voor Gelfand is het een schitterend tornooi. Hij staat een punt achter op Anand en kan nog steeds proberen te winnen. Met een partij tegen Kramnik in het vooruitzicht blijft de zaak echter bijzonder moeilijk.

Morozevich en Grischuk spelen niet meer voor de prijzen, maar verwennen het publiek en dat is ook mooi. Morozevich won een pion en ving de compensatie van zijn naamgenoot al bij al vlot op. Grischuk werd uiteindelijk genadeloos matgezet en zakt naar de laatste plaats, een plaats die misschien niet geheel zijn spel duidt.

Leider Anand hield het deze keer wel rustig en babbelde met de stukjes een kalm gesprekje met Svidler bij elkaar.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.