Wie is favoriet?

DockxDat is de vraag die ons na de eerste ronde van de nationale interclubs nog rest. Geen enkele ploeg stak er met kop en schouders bovenuit en alle ploegen staan nog op een hoopje. Toch is er al 1 leider, met name CREC uit Charleroi. Zij klopten Borgerhout met 20-12 (nieuwe telling). Voorts was Stefan Dockx de pechvogel van de dag en zagen we enkele leuke tactische partijtjes…

CREC aan de leiding

Als er ons iets bijblijft van deze eerste ronde is het dat CREC prima gestart is. De ploeg uit Charleroi klopte Borgerhout met 20-12. “20-12?”, zie ik sommigen denken? Dit jaar wordt een nieuw telsysteem gebruik. Bij een overwinning zien we 3-1 staan, bij remise 2-2 en bij forfait 3-0. Dat wil dus in concreto zeggen dat CREC 5 partijen won (15), er 1 verloor (1) en 2 remises speelde (4), goed voor 20 punten. Dit systeem bestaat al jaren in de Limburgse Interclubs en heeft als voordeel dat een forfait zwaardere gevolgen heeft (je verliest namelijk 1 punt).

CREC heeft overigens een aardige ploeg: GM Winants (2499), IM Gharamian (2550), GM Abergal (2512) en GM Eliet (2452) vormen de basis van deze ploeg. Een leuke finish kende Abergal-Smits:

Abergal-Smits

Wit slaat toe met Txc5!. Op Dxc5 volgt f6 schaak en de dame op c5 valt. Na Ld7 volgde Pg4 en Smits gaf er de brui aan. Dat er op hoog niveau ook soms enorm geblunderd kan worden, bewees de partij Van den Brande-Eliet.

Vdb-Eliet

Van den Brande speelde hier Tg4?? en gaf wijselijk op na Lf3! Simpel, maar efficiënt zullen we maar zeggen.

GSM beslist weer een partij

DockxVorig jaar won Pascal Vandevoort al eens een partij omdat de GSM van zijn tegenstander afging. Dit euvel komt, ondanks de waarschuwingen, nog steeds regelmatig voor. In de match tussen Rochade Eupen en Temse was Stefan Dockx het in dit geval wel erg ongelukkige slachtoffer van dienst. Na 10 zetjes theorie gebeurde het volgende:
Bord 1: Om 14.12 komt de arbiter naar mij (Alain Talon) toe en zegt:”Ik heb geen goed nieuws want ik moet het eerste bord een nul geven wegens het gebruik van de GSM”. Stefan had buiten snel een sms gestuurd naar een vriendin die opgenomen was in het ziekenhuis en was hierbij betrapt door de arbiter. Je kan heel het verslag van die wedstrijd onder andere lezen op de site van Boey Temse.

Rochade Eupen won met 17-15 en is daarmee een van de 4 ploegen die tweede staan met 17 punten. Het wordt vergezeld door Brugge, Namen en Eynatten1. Brugge won van Gent, ondermeer dankzij de overwinning van Tom Piceu op Bart Michiels, Namen won vorige week al van Brussels en Eynatten 1 versloeg Eynatten 2 in een droge match. Op het laatste bord speelden Dimitri Allaert en Sven Forster een van de partijen van de dag.

Allaert-Forster

Forster met zwart lost zijn ogenschijnlijk problematische stelling op met 14…Txf3?! Het idee is dat na 15. gxf4 (gespeeld) Lg5 volgt. Als Allaert vlucht met de dame, volgt Lf4 en lijkt een matnet onvermijdelijk, maar dat blijkt niet te kloppen. Allaert kon zich redden (zie volgende zet) Daarom volgde er 16. f4? (Db3 wint meteen, want op Lf4 volgt Tfd1 en de koning vindt een vluchtweg Lxf4 17. Db3 Dh4 18. h3 Pc6 19. Tad1 Pd4

allaert-forster

20. Txd4!? (het offerfeestje stopt niet) exd4 21. Pxa8

Allaert-Forster

21… Le3! en na fxe3 werd remise overeengekomen. Of het allemaal klopt, weten we niet, maar leuk was het in ieder geval wel.

De conclusie van deze speeldag is dat er vele ploegen evenwaardig lijken. Voor het seizoen werd gedacht dat Bredene een ijzersterke kampioenenploeg zou opstellen, maar voorlopig is dat nog niet het geval en lijkt titelverdediger CRELEL op papier de sterkste ploeg. De volgende rondes zullen duidelijkheid moeten scheppen wat dat betreft. Om af te ronden nog een eigen miniatuurtje uit derde nationale (uit Schaakfabriek-Verschoren in de match TSM2-NLS1) dat zo uit stap 4 kon geplukt zijn:

Lagrain-Verschoren

Wit aan zet wint.

 1. Francis
  Francis08-10-2007

  Afd.1 Bredene 1 gemiddelde 2400
  Afd.2 Bredene 2 gemiddelde 2439

  Wel maar 8 spelers in plaats van 10,maar toch ?!

 2. Yen
  Yen08-10-2007

  Het huurlingenleger van Bredene was inderdaad weer ontzettend sterk, we hebben het aan den lijve ondervonden… Voorts is het nieuwe puntensysteem toch wat ongemakkelijk (eufemisme). Er zullen veel uurtjes vloekend voor het scherm doorgebracht worden met de vraag: ‘hoeveel was het daar nu eigenlijk?’. Kafka strikes again… ‘Waarom eenvoudig als het moeilijk kan’, lijkt wel het motto van het bestuur van de schaakwereld op nationaal en internationaal niveau.

 3. Volg je neus
  Volg je neus08-10-2007

  Ik denk dat dat systeem nog wel zal meevallen hoor. In het begin is het misschien wat moeilijk, maar op de duur herken je het aantal punten gewoon.

 4. wim
  wim08-10-2007

  Kun je er niet gewoon (bijvoorbeeld) 4,5-3,5 tussen haakjes bijzetten?

 5. el woutmano
  el woutmano08-10-2007

  Wij zullen er met wat moeite aan wennen maar voor de media word het nog moelijker voor het schaken te begrijpen.

  Hedde we niet juist simplificatie nodig ?
  En als je de forfaits wil “zwaarder” maken trek dan gewoon een half punt af van het totaal van de bord punten

 6. Frederic Decoster
  Frederic Decoster09-10-2007

  1 41297 VAN DER BURGHT REMKO 2284 1-0 23019 LANDA KONSTANTIN 2669

  dit is nog eens een straffe uitslag!

 7. Fideel
  Fideel09-10-2007

  Vooral voor buitenstaanders wordt dit systeem ingewikkeld. Schakers worden dit wel snel gewoon.

 8. Schaakie
  Schaakie09-10-2007

  dit is een ongelooflijk dwaas systeem, zoek tog iets anders om ff’s af te straffen…

 9. Tim
  Tim09-10-2007

  Wat is er dan zo dwaas aan? De puntentelling op zich verandert niet, enkel forfaits worden met een punt bestraft. Oké, het ziet er ingewikkeld uit, maar feitelijk komt het toch op hetzelfde neer. Het is gewoon even wennen.

 10. schaakje
  schaakje10-10-2007

  wat er zo dwaas is?
  het is totaal nutteloos en er zijn, bij de bond, toch belangrijkere dingen te behandelen.
  scoren voor je ploeg terwijl je verliest houdt toch geen steek?
  je hebt het boetesysteem dus waarom een club dubbel bestraffen (of zijn boetes afgeschaft)?

 11. Ben
  Ben10-10-2007

  Moreel gezien, klopt deze system niet volgens me: Voorbeeld :

  Speler A die 10 partijen wint, krijgt 30 punten.
  Speler B die 10 partijen remise speelt, krijgt 20 punten.
  Dus speler B krijgt 2/3 van de punten van Speler A

  Terwijl met de oude system :
  Speler A krijgt 10 punten en Speler B 5 punten, dus 1/2 van de punten van speler A.
  Dus, remise, in de nieuwe system word niet meer bekerend als de half van de winst behalve als de spelers evenveelel winst en/of remise/verlis spelen. ( bv. 5 win 5 verlis -> 15+5=20 punten evenveel als 10 keer remise = 20 punten

  Is dat juist of is mijn wiskunde niet goed aangepast aan belgische wiskunde ? 🙂

 12. despi
  despi10-10-2007

  Absoluut voorstander van dit systeem! De Limburgse IC’s bewijzen dat het werkt en als het helpt om forfaits te bestrijden, neem ik de iets ingewikkeldere uitslag met plezier bij. Niets zo hatelijk als je zondag opgeven om naar de andere kant van het land te rijden om dan tot de constatatie te komen dat je met je duimen mag draaien.

 13. Pascal
  Pascal10-10-2007

  Ben, je redenering klopt niet helemaal. Als we de forfaits even buiten beschouwing laten, is de puntenverhouding hetzelfde als vroeger. Nu krijg je 1,2 of 3 punten (verlies, remise, winst), dus iedereen krijgt na 10 partijen 10 punten ‘gratis’. Je kan dus evengoed 0,1 of 2 (verliezen, remise, winst) punten winnen. En dat is natuurlijk wel dezelfde verhouding als 0,1/2,1 zoals vroeger.
  Vinieuw=(2xoud)+aantal borden-aantal forfaits.

 14. Tobias
  Tobias10-10-2007

  De meesten zullen echter de berekening:
  Oud=(Nieuw-#borden+#forfaits)/2
  willen gebruiken.

 15. schaakje
  schaakje10-10-2007

  Despi
  Is er een zwaar forfaitprobleem dat om een dringende oplossing vraagt?

 16. groslm
  groslm10-10-2007

  dit is een voorbeeld van goed bestuur een maatregel erdoordrukken die niemand wil maar dan proberen het erin te drammen dat dit datgene is wat je wou.

  @ben: dat het moreel niet klopt geef ik je absoluut gelijk verhoudingsgewijs gelijkt het aan geen kanten te kloppen. Aan de andere kant als je even de rekensom anders maakt zul je wel zien dat het absoluut wel klopt.

  Over de interclub: ‘k vond het geestig dat het weer gestart was ik speel misschien maar in 5de maar ik heb ook een leuk partijtje gespeeld. Ik vind het jammer dat schaakfabriek enkel eerste klasse belicht. Misschien moeten er maar af en toe van random gekozen matchen een verslagkse komen want wat die vetbetaalde gm in eerste klasse uitvreet daar heb ik eerlijkgezegd niets aan, met alle respect voor schaakfabriek natuurlijk waarbij ik geen afbreuk wil doen aan het artikel. Ik vind dat er hier nog altijd schitterend werk geleverd word.

 17. Jan Lagrain
  Jan Lagrain10-10-2007

  Daar hebben we echt begrip voor. Dat is iets wat we met de medewerkers al meermaals besproken hebben, hoe we zoveel mogelijk kunnen coveren (zelfs voor gewone grote open tornooien is dat een niet zo eenvoudig euvel). We botsen voorlopig echter op het praktische probleem: hoe lager je gaat, hoe meer reeksen er zijn. Vijfde heeft bv reeksen tot en met 5O, dat zijn er 15, alleen in vijfde, tel daar nog eens de reeksen van 4de en 3de bij en je zit met een bijna chaotische hoeveelheid wedstrijden, onmogelijk om consequent en degelijk te verslaan (ad random een match kiezen vind ik daarom niet zo’n goed idee, aan een verslag over rozebeke3-Spa6 uit vijfde hebben nog minder mensen iets en dat bedoel ik met alle respect voor alle ploegen, ik heb zelf ook nog in 5de gespeeld, maar dan vis je gewoon in het ijle. In vijfde alleen al zijn er meer reeksen dan speeldagen :-)).

  Maar wij staan open voor ieder voorstel of concept waar een ietwat gestructureerde verslaggeving uit kan vloeien die breder gaat dan eerste, en die ook nog praktisch haalbaar is. Als er ideëen zijn, laat ze zeker weten. Het is niet zeker dat we er iets mee zullen/kunnen doen, maar wie weet dat er een prachtig concept uit de kast valt. Zeker proberen!

 18. Fideel
  Fideel11-10-2007

  Voor de gemiddelde schaker is een lukraak uitgekozen confrontatie in welke klasse ook inderdaad een stuk minder interessant dan een consequente verslaggeving van eerste klasse. Als Schaakfabriek ook maar een beetje een beeld wil geven van wat er in België (of Vlaanderen alleen al) op zondagnamiddag gebeurt, dan zijn daar erg veel medewerkers voor nodig. De enige mogelijkheid om echt breed te gaan, is mensen zelf verslagen laten opsturen, waarbij Schaakfabriek die structureert en daar een eindredactie op zet. Uiteraard kruipt daar ook heel wat werk in.

 19. Stompie
  Stompie11-10-2007

  Jan,

  Ik denk dat je het best iedereen tevreden kunt stellen door het voorbeeld van http://www.schaakbond.nl te volgen: uitgebreide verslagen van eerste klassers aangevuld met links naar alle mogelijke verslagen. Zo kunnen ook vijfdeklassers zien wat er in hun afdeling gebeurt, wat ze uiteraard leuk vinden.
  Een aantal sites leveren na elke ronde systematisch verslagen van hun ploegen, die kun je na elke ronde zeker al onder het stukje plaatsen:
  http://www.kgsrl.be bericht altijd over de eerste twee ploegen (dinsdag/woensdag)
  http://www.chess-boey-temse.be heeft een heel efficiënte “verslaggever ter plaatse” waardoor er meestal maandag al een verslag staat
  http://www.piceu.be (of http://www.kbsk.be) heeft maandagavond of dinsdag ook al verslagen van Brugge staan.
  Er zullen er nog wel zijn.

  Laat de andere verslagen aanbrengen door de andere gebruikers. Bij deze een oproep naar de lezers: vind je verslagen terug op het net, post de link bij het stuk! Het zijn jullie zelf die het interessant maken!

 20. pieter
  pieter11-10-2007

  geen slecht idee, al blijft het even chaotisch als iedere club of toch heel veel clubs een link zullen doorsturen (tientallen links zijn ook niet echt overzichtelijk, daarom dat SF net zo handig is 🙂 ), maar misschien dat het wel sjiek gaat zijn als mensen in een comment een link gaan posten, kan zeker lukken!

 21. schaakje
  schaakje15-10-2007

  Schaakfabriek kan toch gewoon een extrapagina aanmaken om alle url’s van de ICverslagen ter verzamelen.
  In principe kun je het per afdeling sorteren en er is van chaos weinig sprake.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.