Adly wordt toch wereldkampioen!

AdlyEven leek zijn overwinningstocht te tanen toen hij na een slechte reeks werd teruggeslagen. Maar alles keerde nog in zijn voordeel door met een indrukwekkende 3/3 uit te pakken in de laatste 3 rondes. Ook voor onze Belgen is het tornooi afgelopen en ze eindigden met een positieve noot: 2 overwinningen. In Hoogeveen kent Adriasian moeilijke tijden…

Adly wint na een opmerkelijke eindsprint

Ahmed Adly was de ietwat verrassende leider na 8 rondes. Een opmerkelijk circuit, want hij verloor zijn eerste ronde verrassend tegen de Rus Kulakov (2261). Wat dan volgde, was een huzarenstukje: 7 overwinningen op rij met eerbiedwaardige slachtoffers als GM Jones (2567), IM So (2531) en GM Laznicka (2610). Adly was dé sensatie van het tornooi.

MeierMaar dan begon het mis te lopen. De Egyptenaar leek in te storten en twee nederlagen op rij (tegen Wang en Popov) duwden hem weg van de leidersplaats. Mentale weerbaarheid is echter iets wat Adly niet vreemd is. Zijn bizarre reeks kende een vervolg in de laatste 3 rondes. Net als in het eerste deel van het tornooi zaaide Adly verderf en na een knappe overwinning in de laatste ronde tegen GM Meier (2558, foto) vervolledigde hij een 3/3, goed voor een 10/13. Daarmee is Adly de nieuwe wereldkampioen junioren. Ook de prijs voor de strijdlust gaat naar Adly: In de 13 partijen speelde de knaap geen enkele keer remise! Popov werd tweede, favoriet Wang derde.

Ook een eindspurt(je) voor de Belgen

3/3, het overkwam ook onze landgenote Elena Van Hoecke, want ze won knap haar laatste 3 partijen. Daarmee schuift ze nog fiks op in de stand en met een 38ste plaats van de 59 deelnemers en een score van 6/13 vermoeden wij dat ze best tevreden zal zijn.

Thibaut Vandenbussche heeft dit tornooi een waanzinnig sterke tegenstand gehad. Toch deed hij het prima, maar de laatste ronden leken wat te veel van het goede te zijn, toen hij met 1/4 werd teruggeslagen in de rangschikking. Het gevolg was dat hij in de laatste ronde tegen een Australiër moest spelen, met name Vincent Suttor. Met 2164 was dit voor Vdb de eerste tegenstander die minder dan 2300 elo had. De logica werd gerespecteerd en de Belg won de partij. Hij scoort 5.5/13 en zeker gezien de tegenstand (zijn trp bedraagt 2334) is dat een goed resultaat.

Meer informatie op deze site.

Het lot van Ahmed Adly?

Postny-WerleDe wereldkampioen junioren wordt meestal uitgenodigd om in Hoogeveen tegen enkele toppers te komen spelen. Dat is ook de reden waarom oud-wereldkampioen Andriasian nu in de kroongroep van het Essent-tornooi speelt. Mamedyarov, Ponomariov en Van Wely zijn zijn tegenstanders en dat is niet mals. Andriasian wordt meteen met de neus op de feiten gedrukt: 0/3 is het harde verdict voor de jonge Armeen. Zijn opvolger Adly mag zijn borst al nat maken.

In Hoogeveen staat Mamedyarov na 3 rondes aan de leiding met 2.5/3, een halfje meer dan Ponomariov en anderhalf punt meer dan Van Wely. In de open groep is Winants begonnen aan een reeksje remises (tegen Nijboer en Werle). Hij blijft daarmee de eerste plaats in het vizier houden, want leider Evgenij Postny heeft amper een half puntje meer. Postny scoort 4.5/5, Winants en enkele anderen 4/5.

Meer op de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.