Winants geeft niet af

BlindschaakLuc Winants staat nog steeds aan de leiding in het open tornooi in Hoogeveen na een degelijke remise tegen de sterke Nederlandse GM Erwin L’Ami. De partij van de dag werd echter gespeeld tussen Nijboer en Visser, waar beiden remise overeenkwamen hoewel de scheidsrechter de winst aan Nijboer wilde toekennen. Meer spektakel in Bilbao: daar vindt een blindschaaktornooi plaats met enkele wereldtoppers en er wordt bij momenten fameus geblunderd, vooral door Veselin Topalov…

Topalov blundert erop los in Bilbao

In Bilbao is een prestigieus blindschaaktornooi aan de gang. Topalov, Carlsen, Polgar, Bu Xianghzi, Karjakin en Harikrishna vormen een mooi gezelschap.

ZaaltjeDe formule in Bilbao is niet dezelfde als die in Monaco, waar de spelers voor een leeg computerscherm zitten. Hier krijgen ze allen een rode blinddoek voor hun neus die ze mogen afnemen als de partij beginnen. Ze kijken alleen naar een leeg bord en hebben een toetsenbord om de zetten door te voeren. Niet simpel, maar toch iets makkelijker dan het pure blindschaak. Het zien van de borden versterkt immers het visuele aspect.

Toch is dat niet altijd een garantie voor succes. Favoriet Veselin Topalov heeft het bijvoorbeeld niet al te makkelijk. Hij fabriceerde niet minder dan 3 “oerdegelijke” blunders.

Bu-Topalov

Wat denkt u bijvoorbeeld van Tg6?? in deze stelling. Bu Xianghzi met wit had niet veel tijd nodig om Lf7 en Lxg6 uit zijn Chinese hoed te toveren. Nog eentje?

Harikrishna-Topalov

Harikrishna-Topalov werd hier abrupt beëindigd toen de oud-wereldkampioen Pc5?? speelde en na bxc5 simpelweg opgaf.

Polgar-Topalov

Hier maakt Topalov het wel heel erg bont. Na amper 14 zetten kan je toch verwachten dat hij de stelling nog onder controle heeft, maar niets was minder waar. Polgar “zag” Lg4??? op het bord verschijnen, waarop ze nog kon kiezen of ze Pxg4 of Lxc6 zou spelen. Wij konden het bijna niet geloven, maar onze check van het pgn-bestand geeft ook deze stelling.

Het tornooi wordt momenteel verrassend gedomineerd door Bu Xianghzi. Hij scoort momenteel 18 punten. 18 punten? Waar hebben we dat nog gehoord. Jawel, ook in Bilbao wordt afgeweken van het 1-0-systeem, maar wel om een andere reden. Winst is 3-0, remise 1-1 en zo wordt gehoopt remises te ontmoedigen. Bu heeft dus 5 winstpartijen en 3 remises: 18 punten. Magnus Carlsen is tweede met 12 punten, Topalov staat voorlaatste met amper 6 puntjes.

foto’s van chessbase

Nijboer en Visser vechten tumultueus duel uit

Pono en MamedyarovIn Hoogeveen is de Kroongroep weinig nieuwswaardig: Andriasian verloor en de andere partij was remise. Mamedyarov en Ponomariov leiden met 3.5, maar Mamedyarov moet wel nog tegen Andriasian spelen, die nog steeds 0 punten heeft.

De open groep daarentegen is, zoals het een open groep betaamt, zeker wel leuk. Voor ons des te meer, want een Belg strijdt mee op het voorplan. Luc Winants doet het immers prima: na een remise tegen Erwin L’Ami (2577) blijft Winants mee aan kop staan met 6/8. De voornaamste concurrenten zijn voorlopig co-leiders L’Ami, Postny en de verrassende Azeri Safarli.

VisserTumult was er op bord 4. Friso Nijboer en Yge Visser (man met zonnebril) belandden in gigantische tijdnood en toen werden alle bulletclichés bovengehaald: stukken omvergooien, klok niet juist indrukken, klok inhouden als de andere speler een stuk omstoot, enzovoort. Visser had nog 6 seconden, Nijboer nog 26 en toen Nijboer’s vlag uiteindelijk viel, besliste de scheidsrechter de zege toch aan Nijboer te geven.

“Het ging mis toen Nijboer nog 26 seconden op de klok had en Visser nog 6 seconden. Daarna begon een fase waarin de hectiek de boventoon voerde met omvallende stukken en gegraai boven het bord. Nijboers vlag viel weliswaar maar alleen omdat Visser verhinderde dat Nijboer de klok indrukte”, getuigde de scheids achteraf aan de verslaggever van de officiële website. Nijboer en Vissen besloten echter in de hevige discussie achteraf er remise van te maken. Een sportieve oplossing…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.