Het blijft gissen naar favoriet in eerste

MichielsHet was een bewogen speeldag in eerste nationale: KGSRL won vlot van Eynatten 2, maar de partij op bord 1 tussen Bart Michiels en Horvath krijgt misschien nog een staartje. Temse leek op papier een vogel voor de kat uit Charleroi, maar pakte uit met enkele verrassingen van formaat (de match werd wel verloren). En onze vaste rubriek: de gsm! We kijken ook nog eens heel kort terug naar het einde van Hoogeveen, waar Winants in de laatste ronde sneuvelde en een jonge knaap voor een immense verrassing zorgde…

Wil Eynatten resultaat aanvechten?

VanderstrichtDat is de vraag die na de partij Michiels-Horvath bleef hangen. Bart Michiels had de partij gedomineerd met erg boeiend spel, maar de ogenschijnlijk duidelijke winst bleek een stuk moeilijker dan gedacht. Michiels won een stuk, maar Horvath had 4 pionnen tegen 2. Die laatste ging uiteindelijk door zijn vlag nadat hij remise had geclaimd. De scheids besliste dat er moest worden doorgespeeld, want de eindstelling omvatte toren en paard voor Michiels tegen een toren voor Horvath. Zeker gezien de precaire tijdnoodfase van Horvath was winst dus nog mogelijk, zo oordeelde de scheids.

Michiels won dus, maar Valeer Maes, speler van Eynatten, meldt op zijn site dat Eynatten het resultaat misschien nog wil aanvechten (maar zeker is dat dus lang niet). De match eindigde overigens op 6-2, waarbij vooral de overwinning van Vanderstricht de moeite loont om eens te bekijken (zie site Valeer Maes).

Verrassingen in Temse-CREC, GSM doet Luc Henris verliezen

KveinysCREC Charleroi mocht op bezoek in Temse, waar ze de tegenstander dachten op te peuzelen. Op papier was Temse op elk bord opmerkelijk zwakker, maar enkele straffe verrassingen milderden de uitslag: Docx won van GM Kveinys (2532, foto), Diepenveen (2291) klopte Eliet (2453) en Sprangers (2191) deed het tegen Bergez (2371). 3-5 is daarom een verrassende uitslag.

Kampioen Crelel won van Borgerhout met dezelfde cijfers, net als Rochade Eupen. Zij maakten 5-3 tegen Brussels. Opmerkelijk: opnieuw speelde de GSM een rol, want Luc Henris verloor zijn partij door een voorval met de gsm.

Van de Vlaamse ploegen deed Brugge het uitstekend. Het speelde tegen de vice-kampioen Namen, maar die kwamen met een naar eerste klasse-normen ontzettend zwakke ploeg op de proppen. Met 6-2 (of 20-12) werd een van de favorieten simpel naar huis getikt. Brugge en Temse doen het prima, maar van de Vlaamse ploegen werd voor de competitie vooral Bredene verwacht. Heel de Vlaamse schaakwereld verwachtte een superploeg die alles plat zou spelen. Dat blijkt echter niet het geval: Bredene heeft een erg degelijke ploeg, maar is voorlopig niet oppermachtig. Gisteren won het met 17-15 van Eynatten 1.

In de stand staat CREC Charleroi ondanks de verrassende uitslagen aan de leiding, met amper 1 puntje meer dan het verrassende Brugge. De volledige uitslagen vind je op de site van frbe-kbsb, die intussen geupdate is.

Jan Smeets is de boeman van Winants, Safarli stunt

De laatste dag in Hoogeveen bracht het spektakel dat de fans gehoopt hadden. Dat was slecht nieuws voor onze leidende landgenoot, want Winants ging voor de bijl tegen Jan Smeets. Weg tornooizege, weg top-5. Een 9de plaats is zijn deel na een goed tornooi.

SafarliDe verrassing kwam echter op bord 1. GM Erwin L’Ami was met wit duidelijk favoriet tegen de vijftienjarige Azeri Eltaj Safarli (2488, IM). L’Ami had er niet zoveel zin in en bood snel remise, een bod dat ietwat verrassend geweigerd werd door de jonge snotter. “Ietwat”, want wat er volgde was een afslachting van wit. L’Ami werd van het kastje naar de muur gecombineerd en Safarli wint daardoor solo het open tornooi. Een erg grote verrassing en een prachtige zege. De jeugd van tegenwoordig, ze hebben geen respect meer…

De kroongroep werd zoals verwacht gewonnen door Mamedyarov. Hij won van de arme Andriasian, terwijl concurrent Ponomariov verrassend de duimen legde voor Van Wely. Mamedyarov is de duidelijke winnaar, Van Wely tweede, Pono derde en Andriasian duidelijk laatste, met de ontmoedigende score van 0/6.

De site.

 1. KAra
  KAra22-10-2007

  Brugge-Namen was gisteren 6-2, Namen was zwak opgekomen en kon met dat resultaat zeker niet klagen.

 2. Yen
  Yen22-10-2007

  Hmm, de uitslagen laten inderderdaad op zich wachten… door het ‘geniale’ nieuwe puntensysteem misschien ?
  Jammer genoeg weer een vorm van competitievervalsing vastgesteld: kijk eens naar de gem. elo van Bredene 2 in ronde 1 tov ronde 2 🙁

 3. Adrian
  Adrian22-10-2007

  Waar blijven de IC resultaten op de FRBE??

 4. Stefan
  Stefan22-10-2007

  Tis nog steeds Docx :–)

 5. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye22-10-2007

  het puntensysteem is echt niet moeilijk hoor… wij in “de” Limburg zijn er al heel lang mee weg dus voor de rest van het land mag het dan toch ook niet te moeilijk zijn…

 6. Theo
  Theo22-10-2007

  Wat is daar nu competitievervalsing aan, Yen?
  Een ploeg maakt toch zijn opstellingen zoals hij dat wil?

  Theo

 7. Tim
  Tim22-10-2007

  Ik weet dat het niet echt ethisch klinkt maar in principe mag je al blij zijn dat ze niet met hun op papier sterkste ploeg aantreden 🙂 En je weet dat je van een ploeg als Bredene niet kunt verwachten dat ze elke week dezelfde ploeg opstellen…

  Het kan misschien voor de tegenstand competitievervalsing lijken, maar zo zou ik het in dit geval toch niet noemen. Ik heb nog niet naar de gemiddelde ELO gekeken van de voorbije ronden maar bezie het zo: elke ploeg heeft er wel eens last van dat een paar van haar sterkste spelers niet kunnen meedoen 🙂

 8. KAra
  KAra22-10-2007

  Dan kun je de ploeg van Namen tg Brugge ook competitievervalsing noemen,
  eerste ronde gem. 2304
  tweede ronde gem. 2142
  Ik kan je verzekeren, wij van Brugge vonden het alleszins niet erg!

 9. Jan Lagrain
  Jan Lagrain22-10-2007

  Miljaar, sorry Stefan, bij de derde keer trakteer ik een pint 🙂

 10. Gorocolski
  Gorocolski22-10-2007

  Jongens, nog eens over dat nieuwe puntensysteem in de Interclub. Blijkbaar wou men een onderscheid maken tussen een Forfait en een verliespartij, vandaar 0 voor FF en 1 punt voor verlies. Om in die lijn verder te gaan, geeft men dan voor remise 2 punten en voor winst 3. Dat slaat toch werkelijk nergens op?! Dit systeem is een droom voor remiseschuivers!!
  In het “klassieke puntensysteem” heb je een vanuit sportief oogpunt eerlijke puntenverdeling. Verlies heeft waarde 0 en remise heeft een halve waarde t.o.v. winst. In principe hoort het zo. Forfait is een extrasportief gegeven en mag dus géén invloed hebben op de normale puntenverdeling! Bovendien is FF ook een zeer uitzonderlijk gegeven (ik gaf zelf nog nooit forfait en tegenstrevers van mij kan ik op een hand tellen).

  Als je dan toch een wijziging in het puntensysteem overweegt, doe het dan zoals in het voetbal: 0-1-3, zodat je ondernemend spel stimuleert…

 11. bruno
  bruno22-10-2007

  Het heeft er weinig mee te maken of een paar van hun sterkste spelers kunnen meedoen of niet. Ze konden zonder enige twijfel deze keer terug meedoen, hangt er enkel van af of Francois Vandamme zijn portefeuille opendoet of niet.
  Maar bredene (Francois Vandamme) zet doelbewust enkel en alleen tegen Oostende zijn sterkst mogelijke ploeg op zuiver om hen een kloot af te trekken en dit voor het tweede jaar op rij. Dit deden ze met maarliefst 4 grootmeesters, 2 ims en nog een wgm in de eerste ronde, waarmee hun 2e ploeg gewoon een stuk sterker was dan hun eerste ploeg. Tegen Oostende was de gemiddelde elo van bredene 2 2439 tegenover 2165 in de tweede ronde.
  Het is maar normaal in een club dat soms je sterkste spelers wel of niet kunnen meespelen en dan heb je als tegenstander dan eens geluk dan eens niet. Maar het doelbewust opstellen van een belachelijk sterke ploeg tegen 1 welbepaalde tegenstander om de rest van het seizoen met een ploeg met 300 elos minder te spelen in de hoop om die tegenstander te doen degraderen is op zijn minst gezegd onetisch en eigenlijk pure competitievervalsing.

 12. Yen
  Yen22-10-2007

  Dat ploegen lichte verschillen vertonen in sterkte van ronde tot ronde kan en mag natuurlijk. Maar in het aangehaalde voorbeeld was het als volgt:
  Bredene 2 gem.elo R1:2439 R2:2165 is een verschil van maar liefst 274 punten. Op die manier is er volgens mij toch sprake van competitievervalsing (Anderlecht gaat toch ook niet plots tegen bijv. Gent met 11 b-spelers spelen)

 13. Theo
  Theo22-10-2007

  Eumm…. Ja Yen, je hebt wel een point daar, maar….
  Wat vervalsen ze dan exact? Wat voor baat hebben ze er dan zelf bij om een zwakkere ploeg op te stellen? Dat begrijp ik niet echt…

  T_0

 14. Yen
  Yen22-10-2007

  Gorocolski, blijkbaar heb je het verkeerd begrepen. Remise spelen wordt niet meer beloond. Want 2 x remise= 2+2 = 4 en 1x winnen + 1x verliezen= 3+1 = 4. Dus zover klopt het wel. Je hebt wel gelijk dat het een onnodig moeilijk systeem is. Mensen die uitslagen in de krant lezen zullen bijv. rare ogen trekken. Het leek mij simpelder om FF eventueel extra te bestraffen met bijv. een geldboete, minpunten of een gevangenisstraf 🙂 Alternatieven genoeg lijkt mij

 15. Yen
  Yen22-10-2007

  Zonder het forum te willen monopoliseren nog één antwoordje voor Theo. In een serieuze competitie eindigen de sterkste ploegen vooraan en de zwakste achteraan. Als er echter ploegen zijn die hun opstelling zodanig sterk variëren, kan het gerust gebeuren dat een ‘zwakke’ ploeg hoger eindigt in het klassement door goede resultaten tegen zwak opgestelde ploegen en een ‘sterkere’ ploeg lager eindigt (of zelfs degradeert) door te moeten spelen tegen sterk opgestelde ploegen. Vandaar het woord competitievervalsing.

 16. Theo
  Theo22-10-2007

  Yen,

  het forum ‘monopoliseren’ zal wel niet zo erg zijn, denk ik! 🙂 Een beetje dialoog is leuk, én interessant! 🙂

  Wat jij vervalsen noemt, vind ik heel normaal. Niets is statisch, geen enkele ploeg kan telkens dezelfde opstelling doen (en dat hoeft ook helemaal niet!). Dat is zo’n beetje als de Elo-rating: alles is relatief! De ene dag ben je in form en presteer de 200 punten meer dan je rating, terwijl je op een off-day 2 klasses lager kan waard zijn.

  Het variëren in opstelling lijkt mij eerder interessant dan vervalsend.
  Waarom zou dat niet een beetje mogen schommelen? Dat is net verrassend en geeft een tikkeltje de luck-factor aan de minder sterke ploegen.

  Niks verkeerd mee als je het mij vraagt 🙂

  Theo

 17. françois
  françois22-10-2007

  Bredene is inderdaad verzwakt aangetreden de 2 eerste rondes,omdat een heleboel spelers niet beschikbaar zijn.
  Dat Bredene een bepaalde club(KOSK) zou viseren is helemaal niet juist.
  Dank zij Bredene is de KOSK2 verleden jaar gered van degradatie.Niet dat Bredene MSV wou veroordelen maar door een samenloop van omstandigheden.
  Daar Bredene1 op 30 september moest spelen,kan Bredene 2 en 3 sterker optreden de eersteronde.
  Het is de betrachting van Bredene om de hegemonie van de Waalse clubs te doorbreken en zeker niet om Vlaamse clubs te benadelen.
  Bredene tracht dus kampioen te spelen in vier reeksen
  afdeling 1,2,3,4 wat zeker niet gemakkelijk zal zijn.
  Ik vind het zeer erg dat sommige spelers hun jaloesie niet kunnen wegsteken.
  Nog dit welke club of persoon organiseert er lessen voor de de topjeugd en gaat met hen naar internationale tornooien, zelfs als ze geen lid zijn.

 18. Stompie
  Stompie22-10-2007

  Ik heb zo ook een vermoeden dat die ploeg uit de eerste ronde nog wel een paar keer terug zal te zien zijn, Yen.
  Alle ploegen met veel buitenlanders waren deze verzwakt. Het was ook interclubs in Frankrijk en Duitsland en daar betalen ze nog altijd iets meer…

 19. Yen
  Yen23-10-2007

  Nog een laatste reactie voor François… mijn opmerkingen hebben niets met jaloezie te maken, maar alle betrokkenen weten wel dat de echte reden van de sterke opstelling vorig jaar het degradatiegevaar voor Bredene zelf was en dat er jammer genoeg voldoende wrijvingen en voorvallen geweest zijn waardoor het viseren van de Kosk niet uit de lucht gegrepen is. Ik hoop dat dit niet zo hoeft te blijven en dat de Vlaamse ploegen inderdaad kunnen samenwerken om de hegemonie van de Waalse te doorbreken. Initiatieven daarvoor zoals lessen voor topjeugd kunnen we alleen maar toejuichen

 20. albin
  albin23-10-2007

  “Hegemonie van de waalse ploegen te doorbreken”.
  Lol!!!! Na ongeveer honderd jaren van competitie, is er alleen maar drie waalse titels…

 21. françois
  françois23-10-2007

  Vorig jaar moest Kosk2 degraderen volgens MSV,omdat Bredene te sterk tegen hen speelde.
  Zal kosk 2 nu in vierde spelen.?
  Bredene volgt het reglement,de kosk kan hetzelfde doen.
  Het zit hen natuurlijk dwars dat ze door keine broer voorbijgestoken worden.
  Bredene heeft destijds een fusie voorgesteld dat hooghartig geweigerd werd,omdat Bredene de zwakste ploeg was.
  In alle sporten is de ploeg met de beste sponsor de sterkste.Sponsoring verbetert het niveau en dat is de bedoeling.Telindus en Anderlecht zijn in Belgie hier een goed voorbeeld van.
  KBSK heeft ons gevraagd zo sterk mogelijk op te treden tegen hen omdat ze daar van kunnen leren,indien onze beste spelers vrij zijn doen we dat.

 22. Hans
  Hans23-10-2007

  dit jaar misschien een 4e, Albin 😉

 23. albin
  albin23-10-2007

  Ik trakteer een pint voor Hans!

 24. schaakje
  schaakje23-10-2007

  waar maakt iedereen zich nu eigenlijk druk om?
  ziet dan niemand de parallel tussen bredene en pakweg temse om maar het recentste van de vele voorbeelden te noemen? mecenas kaapt klein dorpsclubje, gebruikt die voor hobbydoeleinden en straks is hij het beu waarna de club in kwestie onmiddelijk instort.
  Ik ben alleen benieuwd hoeveel titels het zal duren.

 25. Xiaan
  Xiaan24-10-2007

  Wat is er mis met een sterke ploeg uitbouwen ? Niets natuurlijk. Ploegen die klagen moeten maar hetzelfde doen. (Ik geef als eerste toe dat het niet gemakkelijk is om daar geld voor te vinden). Als er van die sterke ploegspelers dan een engagement is om lokale spelers en jonge talenten, zelfs buiten de clubgrenzen (als ik Francois goed begrijp), te begeleiden en op te leiden, dan grijpt iedereen toch die kans aan, daar kan toch niets slecht aan zijn. Dat de manier waarop alles overkomt soms er over is, ja, dat zit in de aard van het beestje zeker.
  Dat de interclubcompetitie op die manier wordt gemanipuleerd, is volgens mij juist, maar het gebeurt niet bewust (Ik hoop het alleszins). Theo beweert dat er dan een “luck” factor wordt ingebouwd, maar je zal maar net niet promoveren of net wel degraderen door die “luck” factor. Leuk is inderdaad anders, maar nogmaals, het staat iedereen vrij om hetzelfde te doen.

 26. françois
  françois24-10-2007

  Dit is mijn laatste antwoord en hopelijk ben ik nu duidelijk genoeg.
  Het is de betrachting van Bredene om kampioen te spelen in eerste afdeling,na luik,5 jaar eynatten,er voor rochade eupen enz.
  Eens we kampioen zijn zal bredene zeker niet zo veel buitenlanders meer opstellen maar kansen geven aan de Belgische jeugd.(lessen,internationale tornooien,interclubs enz)
  De Vlaamse clubs kunnen qua sponsoring niet op tegen de duitse en waalse ploegen die overheidsteun krijgen.
  Als er dan al eens iemand is die al is het maar voor enkele jaren een handje toesteekt dan zou dit moeten toegejuicht worden.
  Als het opstellen van sterkere spelers in een lagere reeks competitievervalsing is(wat gereglementeerd is) wat dan gezegd van de KOSK in zijn wedstrijd tegen Bredene 3 verleden jaar.Zij hebben hun eerste ploeg zodanig verzwakt en de tweede versterkt zodat Bredene 3 met 4-2 verloor waar een normale uitslag 2-4 zou zijn.
  De eerste ploeg verloor met 0-8!Bredene heeft geen enkele andere match nog met 8-0 kunnen winnen.
  Hierdoor is MSV in de problemen gekomen.
  Bredene heeft het ganse jaar met zijn 4 jeugdspelers in 3e verder gespeeld.
  De laatste wedstrijd en dat zou Yen moeten weten waren er examens in het college voor onze jeugd en kon enkel Sarah Dierckens mee spelen(univ geen examens).
  We hadden met onze ploeg waar François Vandamme zelf heeft moeten meespelen gemakkelijk 3-3 kunnen spelen tegen MSV zodat de KOSK degradeerde.
  We hebben dit echter niet gedaan en doorgespeeld.
  Door de opstelling van KOSK2 in de tweede en laatste ronde (opnieuw zwaar versterkt met 3 spelers uit de eerste ploeg zodat de eerste ploeg tegen het zwakke Izegem met 5-3 verloor en de tweede ploeg in derde met 5-1 won ) is MSV gezakt.
  Wie spreekt hier over competitievervalsing,als dit al zo is.

 27. Jean-Cri
  Jean-Cri24-10-2007

  “De Vlaamse clubs kunnen qua sponsoring niet op tegen de duitse en waalse ploegen die overheidsteun krijgen.”

  Luik heeft nooit overheidssteun gekregen voor de interclubs. Noch een zaal, noch geld, noch…
  Alleen enkele honderden euro’s voor vier Europese Bekers.
  Luik heeft ook bijna geen sponsors. Trouwe vrienden wel.

  Toch heeft Luik twee titels behaald : tussen Rochade en Eynatten en tussen Eynatten en…????

  Voor het overige hoop ik maar dat de volgende kampioen van België een redelijk aantal spelers die een echte band met België hebben in zijn ploeg zal selecteren.

 28. fabriekfan
  fabriekfan24-10-2007

  Mensen, mensen, één korte conclusie over deze hele polemiek : zolang alle reglementen gerespecteerd worden doet iedere club toch wat ie wil zeker !!! Maar laat schaken toch aub een fijne, ontspannende (en spannende!) sportieve hobby blijven …. Soms doen de reacties op dit forum me toch een beetje denken aan die verzuurde pipo’s in Brussel (met luxeproblemen) die maar geen akkoorden rond krijgen !!!

 29. Joris
  Joris25-10-2007

  “Voor het overige hoop ik maar dat de volgende kampioen van België een redelijke aantal spelers die een echte band met België hebben in zijn ploeg zal selecteren.”

  Niet onzinnig, lijkt mij.

 30. The Voice
  The Voice25-10-2007

  Ik wil toch even toevoegen dat het voor de clubs die vnl. eigen spelers opstellen (zeker op middellange termijn) een zege is dat andere ploegen buitenlanders opstellen. Daardoor krijgen de eigen spelers (aanzienlijk veel jeugdspelers) de kans zich te ontplooien door tegen sterke spelers te spelen. Dat Bredene dit nu ook doet, maakt het enkel nog beter voor die ploegen die met eigen spelers spelen.
  Uiteindelijk kunnen de financiële injecties onze competitie enkel sterker maken. Als we ooit topspelers willen produceren, hebben we een competitie nodig die aan het niveau van Nederland kan tippen.

  Waar ik wel een beetje voor vrees, is dat clubs die het moeten hebben van een mecenas, geen gouden toekomst voor de boeg hebben. Als die gulle schenker plots wegvalt, blijft er niet veel meer over voor de “basis” van de club. Hopelijk denken de Belgische menecassen daar aan, met het oog op de toekomst.

  Wat competitievervalsing betreft: er is een reglement, wordt daaraan voldaan is er geen probleem. Daarvoor dient een reglement uiteindelijk.

  Verder mag iedereen discussiëren zoals hij wil, al zouden persoonlijke toespelingen toch misschien beter op een discretere manier aan de man gebracht worden.
  Tenslotte, schakers zijn toch gentlemen?

 31. bruno
  bruno25-10-2007

  Bredene volgt dan misschien wel de letter van het reglement maar de geest mijn inziens niet. In het reglement is opgenomen dat bij een club die met een ploeg in eerste speelt de eerste 8 van de sterktelijst enkel in ploeg 1 mogen aantreden. Wat doet bredene, ze zet de top van de lijst vol met spelers die toch nooit zullen meedoen (aronian, leko, …) zodat spelers als Gagunashvili (2615) plots in ploeg 2 kunnen komen meedoen. Dit lijkt me toch een manipulatie van het reglement.
  Maar ok.

 32. wim
  wim25-10-2007

  Ikzelf heb nooiit spijt gehad van de tijd aan de top met Temse. Een was een geweldige ervaring. Temse speelt trouwens nog altijd in 1ste.

 33. Volg je neus
  Volg je neus25-10-2007

  Ten eerste wil ik opmerken dat wat The Voice (30) zegt heel zinnig is. Voor het Belgische schaken zijn gekochte buitenlandse spelers een goede zaak.
  Zowel in eerste klasse als in 1 van de lagere klasses zou het voor de Belgische spelers leuk moeten zijn als 1 van de ploegen beduidend sterkere spelers opstelt: het is een ideale mogelijkheid om eens tegen een speler van een niveau hoger te spelen. Dat je die partij waarschijnlijk zal verliezen, is niet zo erg: interclub telt 11 rondes.

  Ten tweede wil ik erop duiden dat wat Bruno (31) zegt, niet enkel voor Bredene geldt. Zelfs de kleinere clubjes zetten in de mate van het mogelijke hun sterkere spelers op de spelerslijst, ook al weten ze dat die nooit interclub zullen spelen. Iedereen wenst zoveel mogelijk flexibiliteit.

  Ten laatste wil ik nog eventjes mijn mening geven over mecenassen. Hierboven is al meermaals aangehaald dat de club in elkaar stuikt wanneer de mecenas er genoeg van heeft (zoals bij Temse gebeurd is). En dan?
  Wat we gehad hebben, hebben we gehad. Als een mecenas van een klein clubje een grote club maakt, wat maakt het dan uit dat die club na x aantal jaren weer een kleine club wordt? Temse is inderdaad niet meer wat het geweest is, maar de club bestaat nog, en in de jaren waarin er in die club geïnvesteerd werd, is er een stevige basis gevormd qua jeugdwerking en dergelijke. En dat is dan weer goed voor het Belgische schaken in het algemeen.

 34. Theo
  Theo25-10-2007

  Beste “volg je neus”,

  De import van buitenlandse GMs in geen goede zaak! Dit is een nepcompetitie waarin amateurs zoals de meesten van ons met onze clubjes PROFS inhuren, gewoon nep allemaal!

  Gans die 1ste afdeling is zo nep als het maar zijn kan!

 35. schaakje
  schaakje25-10-2007

  deze polemiek maakt toch duidelijk dat er een en ander schort aan het reglement. Zowel op vlak van IC als Jeugdwerking. Organiseer de jeugdwerking nationaal en leg het geld van de mecenassen samen. Dan kun je m.i. al veel meer doen.

  In het geval van de IC is het reglement simpelweg niet aangepast aan de “professionalisering”. Aangezien schaken relatief goedkoop is zullen er nog sponsors volgen en dan zul je deze discussie/polemiek/welles nietjes spelletjes om de haverklap opnieuw hebben.

  het verhaal van het spelersgeschuif, de schijnspelers als ivanchuk of leko, de mecenasploeg die haar kans ruikt om een traditieploeg uit de regio eens een loer te draaien, etc

  Het is dus uiteindelijk typisch Belgisch, lees gerust surrealistisch, dat men zich bij de bond dan eens een keertje gaat buigen over die puntentelling.

  Wel geinig dat men het ook hier niet kon nalaten om een keertje naar de grote boze wolf uit Wallonië te verwijzen.

 36. Thibaut M
  Thibaut M25-10-2007

  Ik was aanvankelijk niet van plan om te reageren op deze discussie, maar na de reactie van Theo(34) moet me toch iets van het hart.

  “Gans die 1ste afdeling is zo nep als het maar zijn kan! “,
  schrijft deze in zijn betoog. Dit wil ik toch wel erg nuanceren.

  Ik denk dat ploegen als KBSK, KGSRL, Eupen, Temse, Luik (en er zijn er natuurlijk nog meer) toch met een zeer grote inbreng van eigen (of tenminste regionale) spelers aan de competitie meedoen. Dit lijkt me niet echt ‘nep’.

  Het is juist dat de meeste van die ploegen 1 of 2 sterkere spelers laten meespelen, maar dat is enkel om het mogelijk te maken in eerste klasse te kunnen blijven meespelen. Bovendien zijn die sterkere spelers vaak goed geïntegreerd (om maar eens een populaire uitdrukking te gebruiken) in die club. Ik denk aan Leenhouts (bij KBSK), Motwani (bij Temse), Chuchelov (bij Eupen), Roeder (bij Eynatten), enz…

  Tenslotte is deze kwaliteitsinjectie WEL een goede zaak, de Belgische spelers (in het bijzonder natuurlijk de jeugd) krijgen zo de kans om tegen voldoende sterke tegenstand te spelen en om les te krijgen van sterke spelers (waarvoor ik zowel de KBSK als in het bijzonder François Vandamme dankbaar voor ben).

  Je kan toch niet klagen over het feit dat (mede) daardoor het Belgische schaken in de lift zit !?

 37. Adrian
  Adrian25-10-2007

  Ja, wijzelf spelen maar in een ploeg in vierde afdeling. Maar we zouden natuurlijk dolgraag promoveren om daar sterkere spelers tegen te krijgen. Vaak klagen mensen dat er soms “super” ploegen tussen zitten dan, maar juist daarvoor wil je juist naar zo’n hogere reeks. Ikzelf heb er totaal geen probleem mee om tegen mensen te spelen die 2200+ hebben. Integendeel hoe meer zo’n tegenstanders ik krijg des te beter. Het is altijd een ervaring rijker en juist van zo’n mensen leer je het meest.

  Schaken is een enorm aangename sport waar je voortdurend kunt bijleren. En van wie kun je beter bijleren dan van je meerdere? Ik zou dit blijven aanmoedigen zodat jeugdspelers en andere ambitie volle spelers kunnen blijven bijleren zodat wij mss ooit ook een degelijk niveau bereiken. En mensen die niet tegen hun verlies kunnen, ja die kunnen maar beter thuis blijven dan. Want hoe goed je ook bent, je kunt niet alles winnen. Zelfs niet tegen je eigen sterkte. Er kan altijd wel een dag zijn dat je tegenstander net beter is. Jah zo’n zaken moet je maar aanvaarden. (Tenzij je natuurlijk een gooi naar wereld Titel doet. Maar dan moet je juist psychologisch goed ineen zitten zodat je alles kan aanvaarden wat er gebeurt.)
  En als er dan eens mensen “pech” hebben door degradatie of dergelijke ja. Zoals bovenstaand al eerder vermeld, kan gelijk welke ploeg wel eens sterker of zwakker zijn.

 38. The Voice
  The Voice25-10-2007

  Ik vind Theo’s uitlatingen ook niet echt correct.
  Ook weinig respectvol trouwens voor de ploegen die hun best doen om zoveel mogelijk eigen volk in IC1 te laten spelen.

  Het is toch zo in alle sporttakken? Je kunt dit gerust onder de noemer ‘professionalisering’ klasseren. En wie dat geen goede zaak vindt… tja, die blijft beter binnen z’n clubje spelen (wat ook leuk is uiteraard).

  Trouwens, het zijn ook onze competities die het deels mogelijk maken dat er überhaupt PROFS zijn. Lijkt me toch ook niet onbelangrijk.

  Nepperd :p

 39. KAra
  KAra25-10-2007

  Deze discussie wordt nauwgezet gevolgd op het forum van de FEFB (Fédération Echiquéenne Francophone de Belgique). zie: http://www.forum-fefb.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2847&postdays=0&postorder=asc&start=15
  Het is eens interessant om het standpunt van onze Waalse vrienden te lezen (in en tussen de regels)

  Wat opvalt is dat er duidelijk interesse is naar de opmars van Bredene en wat de ambities van deze club zijn. Dat een club met geld bijhorende ambities heeft vinden ze veel minder een probleem eerder een logisch gevolg. Dat geprobeerd wordt ‘hun’ hegemonie te doorbreken is enkel bevestiging dat zij (voorlopig) nog altijd aan de top staan. Natuurlijk zijn er ook uiteenlopende meningen, net als bij ons.

 40. Yen
  Yen26-10-2007

  Hallo iedereen, in het kader van de discussie had ik graag het volgend ballonnetje even opgelaten. Het voorstel zou zijn om clubs te verplichten een minimum aantal spelers (bijv. de helft) van Belgische nationaliteit op te stellen. Dit zou volgens mij veel positieve effecten hebben:
  1/ Buitenlandse spelers spelen samen met Belgische, analyseren meer samen, praten, drinken een pintje; niet alleen goed voor de integratie (cf.Thibault), maar ook goed voor het niveau vd Belgische spelers omhoog te trekken. De russen gaan bijv. niet met zn achten onderling analyseren of na hun partijtje de zaal verlaten.
  2/ De Belgische competitie zou echt Belgisch zijn. Stel je voor bijv. in het voetbal Beveren met 11 Ivorianen vs Anderlecht met 11 Argentijnen vs Gent met 11 Fransen enz…, dit soort belachelijke taferelen wordt vermeden
  3/ Clubs zouden ‘verplicht’ zijn een zo sterk mogelijke jeugdwerking op te starten. Dit om op lange en middellange termijn de aanvoer van ‘eigen’ spelers te verzekeren.
  4/…

  Het algemene niveau blijft hoog, wisselwerking, promotie jeugdwerking, integratie, … deze gulden middenweg lijkt me een piste die zeker eens moet bekeken worden. Ik weet wel dat we rekening moeten houden met EU-wetgeving, maar als je eens goed rondsurft, merk je dat ook in andere sporten deze discussie aan de hand is en dat men zoekt naar creatieve en positieve oplossingen.

 41. Theo
  Theo26-10-2007

  Ik ben het 200% eens met Yen (40) !!

 42. Bart
  Bart26-10-2007

  Op zich geen slecht idee, maar ik heb de indruk dat jullie niet echt naar de ploegen in eerste gekeken hebben. Ik vind onze competitie zeer Belgisch, hoor, en als je naar de namen van de ploegen kijkt, zie ik geen reden om iets anders te beweren.

  Ik zie namelijk voornamelijk ploegen die precies doen wat jullie willen: enkele goede spelers, aangevuld door eigen kweek. Gent (michiels, vds, vandenbussche, goormachtigh), Crelel (cekro, dal borgo, vandevoort, goossens, renette), Brugge (heel de ploeg), Temse (ook bijna heel de ploeg), Borgerhout (vandenbrande, dutreeuw,…) en tegenwoordig zelfs Eynatten (forster, vanderhallen, allaert) hebben een mix aan spelers, maar er zijn verdomd veel Belgen bij.

  Ik zie echt nergens een hele ploeg met enkel “huurlingen”. Als je deze feiten niet negeert, is het dan eigenlijk wel nodig een hele reglementering op te zetten? En is het dan echt nodig de totaal onjuiste vergelijking met het voetbal te maken?

 43. Yevyev
  Yevyev27-10-2007

  Ik denk toch dat reglementering van het aantal buitenlanders/Belgen van belang is. Nog niet zo lang geleden vonden we toch ploegen terug die uitsluitend bestonden uit buitenlanders. Ploegen die nu al een mix opstellen, zullen daar weinig hinder van ondervinden.

 44. José Vandekerckhove
  José Vandekerckhove28-10-2007

  Ik werd op het hele gedoe rond competitievervalsing pas gisteren opmerksaam gemaakt. Ik bezoek deze website dus minder frequent. Als voorzitter van de KOSK maak ik me helemaal niet druk om de opstelling van Bredene. Ze stellen op wie ze willen en tegen wie ze willen.
  Dat ze tegen de Kosk een zeer sterke ploeg opstelden is hun recht.
  Ik was die hele namiddag in het lokaal aanwezig, niet om te spelen, daarvoor ben ik niet sterk genoeg, maar om te genieten.
  Ik heb een heel aangename namiddag gehad. Ik hou namelijk van humor in zijn diverse varianten.
  Ik heb die zondagnamiddag echt genoten van wat ik als een pure vorm van slapstick bestempel. Als je de niveauverschillen tussen twee teams op die manier uitvergroot wordt de bedoening hilarisch. Overdrijving is een van de beproefde middelen om aan situatiehumor te doen. Ik moest die namiddag dus geregeld aan Laurel en Hardy denken, waarbij de dikke (Bredene) de dunne (de Kosk) om de haverklap een lap om de oren gaf. Verfijnd is het niet, maar ik kan er wel om lachen.
  Als tegenstander kun je zelfs je steentje bijdragen om de kloof nog dieper, de uitvergroting nog sterker en het humorgehalte nog hoger te maken. Vorig jaar stelde de Kosk tegen Bredene niet zijn sterkste team op.
  Bredene vond deze taktiek niet erg geslaagd. Op hun website was er zelfs sprake van het pedagogisch onverantwoord opstellen van een jeugdspeler ( die nota bene ondertussen met zilverlingen naar Bredene werd gelokt). Er werd in Breninge die avond groengelachen.
  Jammer, je wilt dan al eens iets terugdoen voor je buren.

 45. Patrick van Damme
  Patrick van Damme09-11-2007

  Misschien wat laat maar omwille van het feit dat MSV hier een aantal keren vermeld is geworden wil ik ook nog even reageren op het Bredense circus…

  De Heer Van Damme stelt inderdaad correct dat MSV is gedegradeerd door de opstelling van Bredene in de laatste ronde… die bewuste ronde heeft hij ook allusie gemaakt over het feit dat we al eens een keertje het seizoen voordien melding gemaakt hadden van de competitievervalsing ivm de opstellingen van Bredene… (dit werd in een persoonlijke mail gedaan van ploegleider naar ploegleider) Dhr. Van Damme was dit dus niet vergeten en kon nu MSV terugpakken voor dit feit… Dit is dus zeker iets waar ik KOSK in kan volgen… Er wordt vaak op de man (lees club) geschoten. Van een op dat moment in functie zijnde voorzitter van de Belgische Schaakbond een vrij laakbare houding.

  Ik kan me echter volledig aansluiten bij de vorige post en zou het ook hilarisch vinden dat de tegenstanders van Bredene de situatie uitvergroten door “mindere” tegenstanders op te stellen…

  Gelukkig zijn we dit jaar bespaard gebleven van een Bredens team in één van ons reeksen.

  Patrick van Damme
  ploegleider MSV

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.