Vdb: “Er zat toch iets meer in”

VdbThibaut Vandenbussche en Elena Van Hoecke zijn nu een weekje terug uit Armenië, waar ze beiden het WK voor junioren gespeeld hebben (en al bij al succesvol). Schaakfabriek polste naar hun ervaringen en reacties. Daaruit vloeide voort dat ze beiden tevreden waren over het niveau, maar niet over de plaatselijke toiletten (een genuanceerder beeld krijg je uiteraard in het artikel). In Bilbao is het blinde blunderfestijn autoritair gewonnen door de Chinees Bu Xianghzi…

Thibaut Vandenbussche relativeert

De prestatie van Vandenbussche werd in ons land erg positief onthaald. Hij scoorde 5.5/13 tegen een gemiddelde tegenstand van om en bij de 2420. Dat was goed voor een tpr van 2325. Allemaal redenen om erg tevreden te zijn, zou men denken.

Vdb, archieffoto“Het oorspronkelijke doel was 6.5/13, maar als ik geweten had dat de tegenstand zo zwaar zou zijn, dan had ik uiteraard getekend voor dit resultaat”, blikt Vdb tevreden terug. “Ik had het gevoel in geen enkele partij de mindere te zijn, dat geeft vertrouwen in mijn kunnen”.

Toch is hij ook kritisch voor zichzelf. “Ik speelde nog te wisselvallig en ik heb nu het gevoel dat er meer in zat. Bovendien was het beste er wel af op het einde (Vdb eindigde met 1.5/4, red.). Tegelijk is dat ook wel te verklaren. Sinds het Vlaamse Kampioenschap in Gent heb ik niet meer gespeeld.”

Voor zijn rating is het WK prima geweest, want hij boekt enkel zuivere winst. Vandenbussche begon zijn seizoen ook goed, met een overwinning tegen Dimitri Allaert in de nationale interclubs.

Van Hoecke: “Dik tevreden”

Bij de meisjes werd ons land vertegenwoordigd door Elena Van Hoecke. Het was haar vuurdoop, want de eerste keer dat ze meedeed aan een WK. 6/13 vond ze een echte meevaller. “Ik ben dik tevreden. Ik had niet verwacht dat ik zoveel zou halen, want ik was een van de laagste ratings.” Vooral de ervaring stemde haar gunstig: “Het is leuk om tegen al die verschillende nationaliteiten te spelen”.

De speelzaalDe organisatie in Armenië werd kritisch onthaald. Vooral het tekort aan hotelkamers bij de start van het tornooi kon op weinig begrip rekenen. Toch is de eindbalans gematigd positief. “De organisatie was ok, vind ik. De paringen kwamen snel online en de rondes begonnen stipt op tijd”, aldus Van Hoecke.

Vandenbussche is iets minder enthousiast. “De Armenen zijn een heel vriendelijk volk, het hotel viel mee maar in Yerevan is echt niets te beleven. Het is een vrij lelijke stad met weinig architecturaal interessante plaatsen. Bovendien was de speelzaal luidruchtig, er was te weinig licht en er was maar één deftige wc, dan nog zonder slot”.

Misschien moeten we het WK ook eens in België proberen te organiseren…

Bu Xianghzi verrast toppers in Bilbao

BuIn een eerder artikel maakten we u al attent op de talrijke blunders en de verrassende leiding van de Chinees Bu Xianghzi in het blindschaaktornooi in Bilbao. Bu hield vlot stand en eindigde het tornooi met een mooie 7.5/10, anderhalf punt meer dan youngsters Karjakin en Carlsen. Polgar, Topalov en Harikrishna sluiten het rijtje.

Bu verloor maar 1 partij en dan nog wel in de laatste ronde, toen de zege al binnen was. Judith Polgar maakte optimaal gebruik van een blunder van de Chinees.

Meer info hier op de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.